Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑρραγές μέτωπο για την παραμονή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας

Αρραγές μέτωπο για την παραμονή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας

Δημιουργήθηκε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

*Πέρασε στο σύνολο της η πρόταση του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου

Την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας από το νέο σχέδιο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που βρίσκεται ήδη υπό διαβούλευση, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, κατά την ειδική του συνεδρίαση, το απόγευμα του Σαββάτου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων από το σύνολο της Ηλείας. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση εμφανίστηκαν ενωμένοι σε όλα τα επίπεδα αντιδράσεων και διεκδικήσεων, στα οποία θα πρωτοστατούν ο Δήμος Ήλιδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, με άξιους συμπαραστάτες τους Δήμους και τους φορείς στο σύνολο της Βόρειας Ηλείας και του Νομού. Υπενθυμίζεται, ότι μέσω του νέου νομοσχεδίου, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί επίσημα στη Βουλή, καταργείται το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, το οποίο μετατρέπε-ται σε περιφερειακό του Πρωτοδικείου Πύργου και καταργούνται πλήρως τα Ειρηνοδικεία Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων.

Με ένα μεγάλο «Φτάνει πια η υποβάθμιση» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «το νομοσχέδιο θα φέρει τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και ουσιαστικά το κλείσιμο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας». Όπως επεσήμανε, η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και το 2012 με την ενιαία διοίκηση των Νοσοκομείων Ηλείας, που κατ’ ουσίας έχει φέρει και το νοσηλευτικό ίδρυμα της Αμαλιάδας στη σημερινή του κατάσταση, δηλαδή ένα βήμα πριν το οριστικό «λουκέτο». Στο τέλος της ομιλίας του, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος πρότεινε -εκτός από την έκδοση σκληρού ψηφίσματος- τη δημιουργία άμεσα ενός άτυπου οργάνου, που θα θέσει το θέμα σε όλους τους τόνους και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, καθώς θα προκαλέσουν συναντήσεις σε πρώτο χρόνο με τα στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου και ανάλογα με τις απαντήσεις, θα μεταφέρουν το ζήτημα ακόμα και στον ίδιο των πρωθυπουργό. Παράλληλα, από κοινού με τους φορείς και το δικηγορικό σύλλογο θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο των αντιδράσεων ή ακόμα και των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ήλιδας αποδέχτηκε την πρόταση να γίνουν άμεσα συναντήσεις με τους 12 δημάρχους των πόλεων που καταργούνται τα πρωτοδικεία τους, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι δικηγορικοί σύλλογοι των Πρωτοδικείων αυτών, ώστε το μέτωπο διεκδίκησης να διευρυνθεί και να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα. Στο ψήφισμα που εκδόθηκε εντάχθηκε, τόσο η πρόταση του Δημάρχου Ήλιδας, όσο και το σύνολο των θέσεων που κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, αλλά και οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, δείχνοντας το κοινό και αρραγές μέτωπο που έχει διαμορφωθεί για το κρίσιμο αυτό θέμα.

«Στο ίδιο έργο θεατές» «Στο ίδιο έργο θεατές» επεσήμανε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όλο ιστορικό των σημερινών εξελίξεων. Ο κ. Θεοδόσης πρότεινε εκτός άλλων η επιτροπή που θα συσταθεί να επισκεφτεί τον ίδιο των πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, την ενεργοποίηση όλων των βουλευτών, όχι μόνο της Ηλείας αλλά όλων των περιοχών που πλήττονται από το νέο νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν ιερή υποχρέωση και καθήκον να σταθούν στο πλευρό τους. Τέλος, πρότεινε την διοργάνωση παλλαϊκής συνάντησης, παρουσία όλων των φορέων της Βόρειας Ηλείας, του Πύργου κτλ μπροστά από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας με τους εμπορικούς συλλόγους να κλείνουν την ίδια μέρα τις αγορές. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο» Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι οι όποιες αντιδράσεις διοργανώνονται στο σωστό χρόνο, καθώς, ακόμα δεν έχει έρθει το σχετικό νομοσχέδιο προς διαβούλευση. Ο κ. Κατρίνης αποκάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι και οι πέντε βουλευτές του νομού θα πρέπει να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του. Καννής-Καστρινός στο πλευρό του Δήμου Ήλιδας Στο πλευρό του Δήμου Ήλιδας, του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των διεκδικήσεων του δήλωσε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, όπως στη συνέχεια και ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, ο οποίος είπε ότι στο Δημοτικό του Συμβούλιο έχει ήδη λάβει απόφαση με την οποία εναντιώνεται σε οποιαδήποτε υποβάθμιση Πρωτοδικείου ή Ειρηνοδικείου, ενώ σήμερα σε νέα συνεδρίαση έχει καλέσει για ενημέρωση όλους τους φορείς. Τέλος, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του πως «σε αυτές τις συγκυρίες κρίνονται και οι παρόντες αλλά και απόντες». Εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το λόγο στη συνέχεια έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Σάκης Κότσιφας και Βησσαρίων Πολύδωρας, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε φορείς και εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν στη διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ