Πέτρος Θέμελης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος-Η συνεργασία του με την “ΠΡΩΤΗ”

398

Είχε συνεργαστεί με την «ΠΡΩΤΗ» αναφορικά με την έρευνά του για το Αρχαίο Επιτάλιο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους, ο Πέτρος Θέμελης.

Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε το 1936 στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1962 προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της πόλης. Το διάστημα 1963-1980 ήταν επιμελητής και έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το διάστημα 1977-1980 ήταν διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών.

   Από το 1980 ως το 1984, ήταν προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ από το 1984 ως το 2004 διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Από το 1987, υπήρξε διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία είχε συγγράψει μονογραφίες και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ελαβε επίσης μέρος και διηύθυνε ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια και στο Κάλλιο.

Συνεργασία με την εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Θέμελης είχε συνεργαστεί με την εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» όπου είχε παραχωρήσει  του άρθρο του που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα , με τα ευρήματα της ανασκαφής του, το 1967 στο Αρχαίο  Επιτάλιο.

 Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

Το Αρχαίο Επιτάλιο πρέπει να το αναλάβει μία αρχαιολογική σχολή ή μία ομάδα αρχαιολόγων ή η αρχαιολογική υπηρεσία. Να αξιοποιήσει επιτέλους αυτόν τον χώρο που είχε σκαφτεί πριν από τόσα χρόνια και είχε εγκαταλειφτεί στην τύχη του. Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να τα οργανώσει αυτά. Πρέπει να ανέβει πάνω στο λόφο και να σκάψει αυτόν τον Μυκηναϊκό ανάκτορο το οποίο είναι το πιο σημαντικό εύρημα. Η δική μου ανασκαφή ήταν σωστική, για να περάσει από εκεί το κανάλι και δεν είχα ούτε χρόνο, ούτε χρήματα, ούτε άδεια να σκάψω επάνω στον λόφο, στο Θρύον. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί η αρχαιολογική υπηρεσία. Να οργανώσει μία καμπάνια και εγώ είμαι πρόθυμος να βοηθήσω σε ότι θέλουν. Δε μπορώ βέβαια να αναλάβω κανένα άλλο καθήκον πέρα από συμβουλές, γιατί έχω αναλάβει την Μεσσήνη και δεν έχω άλλον χρόνο. Αξίζει όμως τον κόπο, γιατί βρίσκεται σε ένα καίριο σημείο μεταξύ Ηλείας και παλιάς Μεσσηνίας , όπου εκεί οι Ηλείοι είχαν συγκρουστεί με τον Νέστωρα στα μυκηναϊκά χρόνια και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο μέλλον να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος και να συνδεθεί κατά κάποιον τρόπο τουριστικά με την Αρχαία Ολυμπία».

Πλούσιο Επιστημονικό Έργο

Ο Πέτρος Θέμελης ανέπτυξε πλούσιο επιστημονικό έργο.

Συγκεκριμένα:

Υπήρξε Επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία Nομού Θεσσαλονίκης, συμμετοχή σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).

1963-1980 Eπιμελητής και Έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής, Eύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Aιτωλοακαρνανίας.

1977-1980: διευθυντής Aρχαιολογικού Mουσείου Δελφών.

1980-1984: προϊστάμενος Eφορείας Παλαιοναθρωπολογίας Σπηλαιολογίας.

1984-2003 καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών.

1985-2003: διευθυντής Πανεπιστημιακής ανασκαφής Tομέα I Eλεύθερνας.

1986-σήμερα: διευθυντής ανασκαφικού-αναστηλωτικού έργου στην αρχαία Μεσσήνη.
Δημοσιεύματα: 6 μονογραφίες, 250 επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικοί οδηγοί, εκθέσεις ανασκαφών, πρόλόγοι εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις. Επιφυλλίδες στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό τύπο.

Μέλος επιστημονικών Eταιρειών Eλλάδας και Eξωτερικού. Επίτιμος δημότης Μεσσήνης και Ανδρούσας, ισόβιος Εταίρος Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, Γερμανικού

Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, αντιπρόεδρος Eπιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών, αντιπρόεδρος Iδρύματος Γ. Ψαροπούλου Nεότερης Kεραμικής.

Στις 18 Ιανουαρίου 2005, παρέλαβε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.