Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠροβάδισμα από 17 έως 19,6 μονάδες στη ΝΔ σε τρεις δημοσκοπήσεις -...

Προβάδισμα από 17 έως 19,6 μονάδες στη ΝΔ σε τρεις δημοσκοπήσεις – Χωρίς δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

Το σκηνικό μετά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Στην Alco, το 40% θεωρεί ότι η εικόνα στην Κουμουνδούρου είναι χειρότερη από πριν – Στη Metron ο Κασσελάκης έχει μόλις 7% στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός – Στην Pulse, 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το κόμμα τους θα πάει καλύτερα

Κοντά στα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2023 κυμαίνονται τα ποσοστά των κομμάτων σε τρεις δημοσκοπήσεις (Pulse, Metron Analysis, Alco) που είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Πέμπτης.

Ουσιαστικά στις πρώτες μετρήσεις που έγιναν μετά τις βουλευτικές εκλογές αλλά και τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και αξιωματική αντιπολίτευση κυμαίνεται από 16 έως 17 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συγκρατεί τα ποσοστά του αλλά πέφτει στο 16,8% παρά την αλλαγή στην ηγεσία του.

Το ίδιο συμβαίνει και με την έρευνα της Alco όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15,8%, με το 40% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι η εικόνα στην Κουμουνδούρου είναι χειρότερη από πριν. Την ίδια ώρα στη δημοσκόπηση της Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει οριακή άνοδο μετα την εκλογή Κασσελάκη. 

Δημοσκόπηση Pulse 

Κάτι περισσότερο από μία μονάδα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη, ενώ η διαφορά με τη ΝΔ καταγράφεται στις 19 μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη φορά η αλλαγή ηγεσίας σε ένα κόμμα δεν συνοδεύτηκε από την πρώτη στιγμή από την καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών για την πορεία του. 

Ωστόσο, οι 6 στους 10 ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι το κόμμα τους θα πάει «καλύτερα ή πολύ καλύτερα» με τη νέα ηγεσία, ενώ στο ίδιο ποσοστό δέχονται ότι υπάρχει θέμα με την ενότητα της Κουμουνδούρου», πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχονται, αλλά δεν φοβούνται το ενδεχόμενο μίας διάσπασης. 

Την ίδια στιγμή, η κυριαρχία της ΝΔ παραμένει αδιαμφισβήτητη, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων – το 40% που θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση – την καλούν «να προσπαθήσει περισσότερο», τόσο στο σύνολο της διακυβέρνησης, όσο και ειδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών. 

Σημειώνεται η άνοδος των ποσοστών του ΚΚΕ – στο 9% στην εκτίμηση ψήφου – όπως και της Ελληνικής Λύσης, που δείνχει να κερδίζει το παιχνίδι στην «δεξιά πολυκατοικία»

Η εικόνα Κασσελάκη

Θετική εικόνα για τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει χαμηλή αποδοχή στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός πως είναι ένας «νέος παίκτης» στην πολιτική σκηνή θεωρείται ως πλεονέκτημα μόνον από το 17% των ψηφοφόρων, ενώ η πλειονότητα εκτιμά ότι «άλλα είναι τα πιο σημαντικά». Είναι δε ενδιαφέρον ότι αυτή η εκτίμηση διατρέχει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τους νέους των 17 ετών ως τους ηλικιωμένους. 

«Καμπανάκια» για την κυβέρνηση

Το 40% των πολιτών δηλώνει ότι η κυβέρνηση κινείται «στη σωστή κατεύθυνση» , ωστόσο σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοί οι ψηφοφόροι ζητούν από την κυβέρνηση να προσπαθήσει περισσότερο», τόσο στο σύνολο της διακυβέρνησης, όσο και ειδικότερα στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει δημοτικότητα 43% – ψηλότερα από το ποσοστό της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ