Περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης (ΦΩΤΟΣ)

282

Περιοδεία πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος σε περιοχές του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ηλείας κκ. Αθανάσιο, τον δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λένζτα, εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος πιστών. Ο κκ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε την περιοδεία του από την Παλαιοπαναγιά Μανωλάδας. Η Παλαιοπαναγιά βρίσκεται στο κοιμητήριο της Παλαιάς Μανωλάδας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στη βόρεια Ηλεία, κοντά στην παραθαλάσσια μεσαιωνική θέση «Κουνουπέλι.

Ο ναός συνιστά μνημείο καλής διατήρησης της περιόδου της Φραγκοκρατίας (περίπου 1300 μ.Χ.) το οποίο ξεχωρίζει λόγω του πλούσιου κεραμοπλαστικού του διακόσμου και τους δύο μεγάλους λίθινους σταυρούς ενταγμένους στην τοιχοποιΐα στην δυτική πλευρά.

Η Παλαιοπαναγιά Μανωλάδος είναι κτισμένη σύμφωνα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, έχει κάτοψη σχήματος ελεύθερου σταυρού με νάρθηκα που σχηματίζει περίστωο σε σχήμα «Π» γύρω από τη δυτική κεραία. Ανατολικά απολήγει σε τρίπλευρη αψίδα, ενώ διαθέτει τρούλο με οκτάπλευρο τύμπανο και οριζόντιο οδοντωτό γείσο. Στο εσωτερικό ο ναός φέρει δύο τοιχογραφικά στρώματα, εκ των οποίων το παλαιότερο διατηρείται αποσπασματικά., Μετά το πέρας την επισκέψεως του στην Παλαιοπαναγιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε την περιοχή της Βάρδας και στη συνέχεια τη περιοχή των Λεχαινά ενώ αναχωρεί για τη περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης.