Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Τιτάνια μάχη σε Πάρνηθα, καίγονται σπίτια στην Αγία Παρασκευή – Η εικόνα στα άλλα μέτωπα

194

Απ’ άκρη σε άκρη καίγεται όλη η Ελλάδα. Τεράστια οικολογική καταστροφή. Κοντά στα σπίτια οι φλόγες στην Πάρνηθα. Η εικόνα σε όλα τα πύρινα μέτωπα.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα με τα πύρινα μέτωπα στον Εβρο, τη Ροδόπη, τον Ασπρόπυργο, την Φυλή, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς να έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες αφού τραγικό θάνατο βρήκαν συνολικά από χθες 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. 

Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα όπου απειλούνται σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή στάλθηκε 112 στους κατοίκους για εκκένωση.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο το βράδυ προκειμένου να προστατεύσουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, δημιουργώντας αναχώματα, ώστε να σώσουν περιουσίες στο δήμο Αχαρνών. Η πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο.

Όλη τη νύχτα ακούγονταν εκρήξεις, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί γύρω από τον οικισμό του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου. Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, μία κατάσταση που επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στη Φυλή

Σύμφωνα με ενημέρωση του πυροσβεστικού σώματος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 3 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 Α/Φ και 3 Ε/Π. Στο έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Φυλής λόγω της πυρκαγιάς

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Φυλής προχώρησε η αστυνομία λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη. Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

-Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Καλύτερη η εικόνα στον Ασπρόπυργο

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλέον, σε χώρους με οικόπεδα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το συμβάν θεωρείται ακόμα «ανοικτό» για την πυροσβεστική υπηρεσία και στην περιοχή επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε αποθήκες και λοιπές επιχειρήσεις, ενώ από τις πρωινές ώρες εστάλησαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα και ακολούθησαν εκκενώσεις.

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο MEGA για την εικόνα στα πύρινα μέτωπα. «Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δήλωσε πως η φωτιά δεν έχει κατευθυνθεί προς τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά έχει κατέβει νοτιοδυτικά, προς την Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή η νοητή γραμμή που ενώνει το δάσος με την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει σε όλους μας ότι είναι μία διαδρομή, ένα πέρασμα. Η γραμμική αυτή πορεία της πυρκαγιάς είναι το πέρασμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη διέλευση. Ενδεχομένως κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές για να κατέβουν και να φτάσουν στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε.

«Είναι ένα πέρασμα που όλα αυτά τα χρόνια από τα σύνορα της χώρας χρησιμοποιείται αυτό το συμπαγές δάσος, γιατί εκεί δεν μπορεί να μπει άλλος άνθρωπος, δεν έχει τι να κάνει μέσα σε αυτό το συμπαγές δάσος, πλην να κάνει ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και οι έρευνες είναι σε αυτό τον βαθμό, πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Όμως και οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στη χώρα μας λαμβάνουν μήνυμα από το 112 στα αγγλικά, επομένως άπαντες γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας και του τι συμβαίνει», δήλωσε.

Σύλληψη για πυρκαγιά από αμέλεια στο Κρυονέρι

Στο μεταξύ σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.ΠΥ Αθηνών ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε ξηρά χόρτα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θερμών εργασιών, σε οικοπεδικό χώρο, στην περιοχή Κρυονέρι, του δήμου Διονύσου Αττικής.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Η κατάσταση στον Έβρο

Στον Έβρο τα ενεργά μέτωπα που προβληματίζουν είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης που καίει για πέμπτη μέρα και αυτό στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, εκεί όπου εντοπίστηκαν οι απανθρακωμένοι μετανάστες.

Από τις 3 τα ξημερώματα ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Ο κίνδυνος μεγάλος καθώς οι ριπές του ανέμου αγγίζουν τα 8 μποφόρ.

Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Ζάλτσα Βοιωτίας

Την ίδια ώρα, τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της κοινότητας Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα εκκενώστε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Φωτιά και στην Σαμοθράκη

Τέλος, φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης και στη Σαμοθράκη, η οποία, ευτυχώς, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα.

Μήνυμα εστάλη την νύχτα σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή Κορφούδι Σαμοθράκης προκειμένου να απομακρυνθούν προς το λιμάνι στα Θέρμα.

Δύο συλλήψεις σε Κεφαλονιά και Ιωάννινα για εμπρησμούς από πρόθεση

Η πυροσβεστική προχώρησε στη σύλληψη δυο ανδρών σε Κεφαλονιά και Ιωάννινα που θεωρεί υπαίτιους εμπρησμών από πρόθεση.

Στην Κεφαλονιά, έπειτα από έρευνες ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συνελήφθη άνδρας στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Κεφαλληνίας.

Κατά την διάρκεια της ανάκρισης ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερα έτη άλλες πέντε δασικές πυρκαγιές σε περιοχές της Κεφαλονιάς. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηπείρου συνελήφθη άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε χόρτα στην αυλή σπιτιού στην περιοχή ‘Ανω Πεδινών του δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

https://pelop.gr/