«Πύρινοι οιωνοί» για την Ηλεία

178

Με πυρκαγιές μας αφήνει ο Ιούλιος, έρχεται δύσκολος Αύγουστος

*Απαιτείται εγρήγορση για να μην ζήσουμε τα χειρότερα

*Τέσσερις πυρκαγιές μέσα στο Σαββατοκύριακο

*Συνελήφθη 64χρονος με την κατηγορία του εμπρησμού για την φωτιά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας

Δεν τελειώνει καλά ο Ιούλιος, και ακόμα χειρότερα, δεν φαίνεται να έρχεται με τους καλύτερους οιωνούς ο Αύγουστος σε ότι αφορά τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Το Σαββατοκύριακο είχαμε τέσσερις πυρκαγιές, τρεις εκ των οποίων το Σάββατο, οι οποίες μάλιστα ξέσπασαν η μία μετά την άλλη.

Οι δύο πρώτες πυρκαγιές ξέσπασαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στην Παλαιοβαρβάσαινα και στις Καρούτες του Δήμου Πύργου, με τα μέτωπα να λαμβάνουν γρήγορα διαστάσεις, εξαιτίας του ανέμου αλλά και του πυκνού δάσους που βρίσκεται στην περιοχή. Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ήταν άμεση ενώ από αέρος επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα ελικόπτερα Erickson, αεροσκάφη Canadair και επίσης τα AirTractor.

Επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και εθελοντές δασοπυροσβέστες ρίχθηκαν στη μάχη για την κατάσβεση των δύο πυρκαγιών, όταν λίγη ώρα αργότερα ακόμα μια πυρκαγιά, εκδηλώθηκε στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, στη Μουριά, και εξαπλώθηκε σε δασική αναγεννημένη έκταση. Η φωτιά που έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής, έλαβε γρήγορα διαστάσεις με τις δυνάμεις να διασπώνται ανάμεσα στα τρία πλέον μέτωπα που είχαν εκδηλωθεί.

Γ. Γεωργιόπουλος: «Αυτό μας έσωσε…»

«Αν δεν είχαν προηγηθείοι δυο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναερία μέσα στην αέρα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδο της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει στον οικισμό, στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι αυτό μας έσωσε, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας «έδειξε» και πάλι σχέδιο εμπρησμού. «Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην Εθνική Οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, μάλιστα δύο μέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα» σημείωσε.Η φωτιά έχει σβήσει, αλλά χρειάζεται περιφρούρηση για τον κίνδυνο διάσπαρτων εστιών διευκρίνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Η σύλληψη του 64χρονου

Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης των πυρκαγιών σε Παλιοβαρβάσαινα, Καρούτες και Αρχαία Ολυμπία, ένας άνδρας εντοπίσθηκε σε σημείο της Κοινότητας Μουριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φέρεται να επιχειρούσε να βάλει φωτιά στην άκρη του δρόμου. Ο 64χρονος ημεδαπός συνελήφθη από το κλιμάκιο της Δίωξης εμπρηστών Πάτραςμε την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού. Ο συλληφθείς, που κατάγεται από χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας, κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και πριν οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Ηλείας, θα περάσει από ψυχιατρική εξέταση.

Η πυρκαγιά στον Πλάτανο

Χθες Κυριακή, είχαμε ακόμα μία πυρκαγιά, πάλι σε περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκεκριμένα, ξέσπασε πυρκαγιά λίγο μετά τις 14:30 σε δασική έκταση στον Πλάτανο, στην περιοχή του κοιμητηρίου στο δρόμο προς Αρχαία Ολυμπία.Τελικά, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που οριοθέτησαν πλήρως τη φωτιά.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Στο μεταξύ, για σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς πουεκδόθηκε χθες , ηπρόβλεψη του κινδύνου πυρκαγιάς για την Ηλεία εκτιμάται ΥΨΗΛΗ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 3).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, «απαιτείται απόλυτη ετοιμότητα και συνιστούμε να λάβετε, σε ότι σας αφορά, τα αυξημένα μέτρα που προβλέπονται από: α) Το υπ. αριθ.Α1309/28-04-2023 5η Έκδοση Γενικού Σχεδίου Δασικών Πυρκαγιών με ΑΔΑ:ΡΣΛΘ46ΝΠΙΘ-ΝΛ5, έκδοση σχεδίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκώνλόγω δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2»., στα πλαίσιατου Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη«Ξενοκράτης», με ΑΔΑ: ΩΠ8Α46ΜΤΛΒ-ΥΤΧ, &

β) Στις οδηγίες και στις διατάξεις της υπ΄ αριθ. πρωτ.  2902/27-04-2022Εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «Έργα και μέτραπρόληψης για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών – Προπαρασκευαστικέςδράσεις εμπλεκόμενων φορέων »  καθώς και της υπ΄ αριθ. πρωτ. 3752/25-05-2018 Εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγωτων δασικών  πυρκαγιών», της περιοχής ευθύνης σας και να προβείτε σεάμεση ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων Τοπικών Κοινοτήτων, ΕθελοντικώνΟμάδων κ.λπ..

Για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές πουεντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και δασικά οικοσυστήματα πάρκακαι άλση όπως ορίζονται στην διάταξη του Ν. 998/1979 ( ΦΕΚ Α΄ 289),τίθεται σε  εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτωνκ.λπ., από τις 22:00 μμ ως τις 06:00 πμ με βάση την υπ΄ αριθ. πρωτ. ΠΔΕ/ΔΠΠ/ 238269/1963/24-07-2023 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε.Ηλείας.

Τίθεται επίσης σε  εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίαςοχημάτων κ.λπ. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας, από τις 21:00μμ έως τις 06:00 πμ με βάση την υπ΄ αριθ. πρωτ.ΠΔΕ/ΔΠΠ/238269/1963/24-07-2023 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε.Ηλείας.

Επιπλέον δε, η Αστυνομική Δ/νση Ηλείας δια των Τμημάτων Τροχαίας ναλάβει μέτρα τάξης όσον αφορά την στάθμευση στον παραλιακό οικισμό τουΑγ. Ηλία του Δήμου Πύργου & και στον οικισμό Αρκούδι του Δήμου Πηνειού,καθόσον γειτνιάζουν με πευκόφυτη δασική έκταση και δεν υπάρχει δεύτερηόδευση διαφυγής. Να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει ικανό πλάτος δρόμου γιαπρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου αναπαιτηθεί».