Σπατάλη, ύδρευση και άρδευση τους καλοκαιρινούς μήνες
*Παρατηρείται μείωση πίεσης σε ορισμένα σημεία των δικτύων
Άννα Αγγελίδου – Μιχάλης Δημητρόπουλος
Οι θερμοκρασίες καύσωνα που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία προκάλεσαν σημαντική αύξηση στην κατανάλωση νερού, τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση πίεσης σε ορισμένα σημεία των δικτύων. Το πρόβλημα είναι σύνθετο σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο η έκκληση για να μην γίνεται σπατάλη του νερού είναι βασική. Η «ΠΡΩΤΗ» έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Πύργου, την Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πύργου, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου «Πηνειός» και τον Πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, οι οποίοι μίλησαν για το θέμα.
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος- Δήμαρχος Πύργου
«Παρατηρείται μία σημαντική μείωση της πίεσης στην παροχή του νερού κυρίως στις περιοχές του δήμου Πύργου όπου έχουμε μία υψομετρική διαφορά. Η μείωση της πίεσης οφείλεται α) στην αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή μας κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, β) στο συνεχιζόμενο καύσωνα που οδηγεί στην μεγαλύτερη ζήτηση νερού και γ) στην αύξηση της κατανάλωσης καθώς ορισμένοι χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης για άρδευση. Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά όταν θα τοποθετηθούν τα ψηφιακά ρολόγια – μετρητές και θα σταματήσουν να υπάρχουν απώλειες νερού. Αυτή τη στιγμή στη περιοχή της Βροχίτσας όπου αντιμετωπίζουμε το σημαντικότερο πρόβλημα στέλνουμε καθημερινά βυτία με πόσιμο νερό προκειμένου να μετριάσουμε το πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Θα πρέπει ωστόσο και ο Διαβαθμιδικός να μεριμνήσει και να υπάρξει μία πολιτική πρόβλεψη για αύξηση του νερού από τη στιγμή που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη περίοδο. Ως δήμος κοιτάμε εάν μπορεί να υπάρξει περισσότερο νερό από τη Νεράιδα για την κάλυψη των αναγκών μας ενώ παράλληλα κοιτάμε και το θέμα των γεωτρήσεων. Δεν μένουμε ωστόσο μόνο σε αυτά και μέσα στις επόμενες ημέρες προχωράμε στην προμήθεια δύο μεγάλων υδατοδαξαμενών που θα τοποθετηθούν σε Βροχίτσα και Βούναργο και έχουν προϋπολογισμό περί τις 75.000€. Παράλληλα θα πρέπει ο διαβαθμιδικός να επανεξετάσει το ζήτημα της κατανάλωσης από τον Ερύμανθο καθώς είναι υπολογιστεί ότι το 1/3 της κατανάλωσης το έχει ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας και τα 2/3 ο Πύργος, ωστόσο οι συσχετισμοί δεν είναι αυτοί».
Ρούλα ΑλικάκηΤζανέτου – Πρόεδρος ΔΕΥΑ Πύργου
«Όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών μας κοινοτήτων οι οποίοι ήδη έχουν ενημερώσει τους πολίτες ότι το νερό της ύδρευσης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για το πότισμα κήπων και καλλιεργειών. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε πολλές περιοχές ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα τα οποία προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιλύσουμε. Στη περιοχή του Επιταλίου υπήρξε ένα πρόβλημα με τον αγωγό, ωστόσο άμεσα καταφέραμε να το επιδιορθώσουμε. Στη περιοχή της Βροχίτσας καθημερινά στέλνουμε υδροφόρες προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση των κατοίκων. Οι ανάγκες όμως της κατανάλωσης θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα λόγω ότι ακόμα περισσότεροι ετεροδημότες θα επισκεφτούν την περιοχή μας και αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε τη συνεργασία όλων των κατοίκων. Εμείς σαν ΔΕΥΑΠ παραμένουμε σε εγρήγορση και ευχαριστούμε τόσο τους προέδρους όσο και τους κατοίκους για τη συνεργασία τους».
Βασίλης Παπαδόπουλος – Πρόεδρος Συνδέσμου «Ο Πηνειός»
«Υπάρχει επάρκεια νερού στο διυλιστήριο του Φράγματος Πηνειού. Βγάζει περίπου 1.000 κυβικά νερό ανά ώρα. Μέχρι και το Σιμόπουλο το νερό φτάνει για υδροδότηση και φυσικά δίνει και στα χωριά του κάμπου. Ωστόσο, παρατηρηθεί χαμηλότερη πίεση στα υψηλότερα σημεία του δικτύου,συνήθως τις απογευματινές ώρες, γιατί υπήρχε υπερκατανάλωση λόγω του καύσωνα.Για αυτό τον λόγο κάνουμε έκκληση να μην γίνεται σπατάλη του νερού. Το νερό του διυλιστηρίου δεν είναι για άρδευση, είναι μόνο για ύδρευση. Κάποιεςδιαρροές που υπήρχαν τις έχουμε επιδιορθώσει ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση. Αλλά πρέπει να κάνουν οικονομία και οι πολίτες και να μην σπαταλούν άσκοπα το νερό».
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος – Πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα σε ότι αφορά την επάρκεια του νερού από το Φράγμα Πηνειού για την άρδευση. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε τι καιρό θα έχει τον Αύγουστο. Τις τελευταίες 15 ημέρες είχαμε πολύ μεγάλη κατανάλωση νερού για άρδευση, πιστεύω περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Εάν ο Αύγουστος είναι ένας φυσιολογικός μήνας από πλευράς θερμοκρασιών δεν θα υπάρξει πρόβλημα».