Σπ. Λιβαδάς: «Οι ελλείψεις αφορούν σχεδόν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, καρδιολογικά, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά, οφθαλμικά, ορθοπαιδικά, αντιβιώσεις, αντιυπερτασικά, αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, γαστροπροστατευτικά, χοληστερίνης»
Πρωτοφανής είναι η έλλειψη φαρμάκων που καταγράφεται για το 2023 με την αγορά φαρμάκου να στερεύει κυριολεκτικά ακόμα και από…. παυσίπονα(!). Οι φαρμακοποιοί κρούουν το «κώδωνα του κινδύνου» καθώς εκατοντάδες ασθενείς, δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακα τους καθώς ήδη έχουν καταγραφεί σοβαρότατες ελλείψεις σε αντιβιοτικά, μέχρι φάρμακα για το ζαχαρώδη διαβήτη ακόμα και για καρδιοπάθειες και καρκίνο με αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να μην μπορούν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους.
Το φαινόμενο των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα είναι κάτι που το βιώνουμε, σαν χώρα, εδώ και χρόνια. Έχουμε φτάσει ωστόσο σε ένα σημείο να λείπουν ακόμα και τα πιο «απλά», τα πιο συνηθισμένα φάρμακα.
Πριν από μερικές ημέρες ένας πάσχοντας με ζαχαρώδη διαβήτη (σ.σ. τα στοιχεία του οποίου είναι διαθέσιμα στην εφημερίδα) επικοινώνησε τονίζοντας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, λόγω ελλείψεων με τις ενέσεις που κάνει μία φορά την εβδομάδα, πέραν από την αγωγή την οποία λαμβάνει καθημερινά. «Έχω επικοινωνήσει ήδη με τον ΕΟΦ, καθώς στην λίστα με τις ελλείψεις δεν υπήρχαν οι ενέσεις που πρέπει να κάνω. Κάθε κουτί που παίρνω από το φαρμακείο έχει δύο ενέσεις και εγώ χρειάζομαι μία ένεση την εβδομάδα. Ο φαρμακοποιός με ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο- ενέσεις, είναι σε έλλειψη και πραγματικά δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνω» τόνισε μιλώντας στην Πρώτη.
Δύσκολο το καλοκαίρι για τη συνέχιση των θεραπειών
Το πρόβλημα των ελλείψεων σαφώς και δεν είναι κάτι νέο ωστόσο αναμένεται να οξυνθεί υπέρμετρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων να «κρούουν τον κώδωνα κινδύνου». Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρο Λιβαδά ο οποίος επεσήμανε: «Οι ελλείψεις των φαρμάκων στην Ελλάδα, έχουν μακρά ιστορία. Ξεκινάνε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και διογκώνονται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο που θα μπορούσα να σας προβλέψω με βεβαιότητα, ότι περιμένουμε ένα δυστοπικό καλοκαίρι, όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων και τις θεραπείες, που δεν πρόκειται να συνεχιστούν επαρκώς.
Το θέμα των ελλείψεων στην Ελλάδα σε ένα ποσοστό 90% έχει να κάνει καθαρά με οικονομικούς λόγους και συγκεκριμένα με τη δραματική μείωση των τιμών των φαρμάκων, που ορίζονται με κρατική διατίμηση, τόσο ώστε να δημιουργείται ένα παράλληλο εμπόριο νόμιμο μεν, ανήθικο δε, κυρίως από τις φαρμακαποθήκες που επανεξάγουν φάρμακα που προορίζονται για τους ασθενείς στην Ελλάδα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Οι ελλείψεις αφορούν σχεδόν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, καρδιολογικά, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά, οφθαλμικά, ορθοπαιδικά, αντιβιώσεις, αντιυπερτασικά, αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, γαστροπροστατευτικά, χοληστερίνης και άλλα πολλά.
Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, δεν μπορεί τώρα να υπάρξει άλλη λύση, πέρα από την καθολική απαγόρευση των εξαγωγών για τα εισαγόμενα φάρμακα για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ακόμα κι αν αυτό πρόκειται να αλλοιώσει τους δείκτες εξαγωγών, δεδομένου ότι το φάρμακο «φιγουράρει» στη δεύτερη θέση των εξαγωγών, μετά τα παράγωγα πετρελαίου.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο καλοκαίρι –γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς- με την αγωνία να συνεχιστούν οι θεραπευτικές αγωγές, όσο πιο ομαλά γίνεται, όλων των ασθενών πελατών μας».
Εκατοντάδες φάρμακα σε έλλειψη
235 σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη περιελάμβανε η τελευταία λίστα του ΕΟΦ η που δόθηκε στην δημοσιότητα στα τέλη Απρίλη. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις (εισπνεόμενα), τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και σκευάσματα παρακεταμόλης.
Ο αριθμός των 235 φαρμάκων προέκυψε μετά την επικαιροποίηση σε δύο λίστες με τα φάρμακα που βρίσκονται σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» ή «έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά».
Συγκεκριμένα, η λίστα του ΕΟΦ «Μακροχρόνιες – Σημαντικές Ελλείψεις Φαρμάκων» περιλαμβάνει πλέον 139 σκευάσματα (έναντι των 133 προ δύο μηνών).
Τα 70 από αυτά, είναι ευρείας κατανάλωσης και απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 11 είναι νοσοκομειακά και τα 2 είναι εμβόλια.
Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, 56 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εισάγονται στη χώρα κατ’ εξαίρεση μέσω του μηχανισμού εισαγωγής φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Σύμφωνα με το Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ, οι λίστες περιέχουν πληροφορίες για:
- τις ημερομηνίες έναρξης και πιθανής λήξης της έλλειψης,
- τους λόγους της έλλειψης και
- τα εναλλακτικά σκευάσματα για αυτές τις περιπτώσεις