Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρωτοσέλιδο στην Τουρκική εφημερίδα Hurriyet η παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ορκωμοσία...

Πρωτοσέλιδο στην Τουρκική εφημερίδα Hurriyet η παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ορκωμοσία του Recep Tayip Erdogan στην Άγκυρα: «Η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στη Δύση»

Δ. Αβραμόπουλος:  «Υπάρχει μία λέξη, η λέξη «εμπιστοσύνη» και αυτό είναι που βοηθάει κατά καιρούς στο να μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις με θάρρος, με ευθύτητα και ειλικρίνεια»

«Στροφή» προς την Δύση φαίνεται ότι επιχειρεί η Τουρκία, θέλοντας ως «σύμμαχο» της την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει το χθεσινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», που έχει ως κεντρικό της θέμα την παρουσία του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου και υποψήφιου Βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τελετή ορκωμοσία του Προέδρου Recep Tayip Erdogan. 

Με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Με τα μάτια του Δημήτρη» η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» αναφέρεται στις εντυπώσεις του πρώην υπουργού και Επιτρόπου της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου, που παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας στην Άγκυρα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι παλιός γνώριμος και φίλος του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είχε ευκαιρία για σύντομο τετ α τετ και με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan.

Η εφημερίδα παρουσιάζει τις δηλώσεις του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου στις πρώτες δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου στην εκπομπή  του ΣΚΑΪ «ΣΗΜΕΡΑ» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, για τις εντυπώσεις του από την τελετή αλλά και την «επόμενη μέρα» στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα.

«Φυσάει ένας νέος άνεμος με το νέο του υπουργικό συμβούλιο. Βλέπω σημάδια πως ο Erdogan θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας πως αισθάνεται πιο αισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα «Hurriyet»

Ο πρώην Έλληνας υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας που έγινε το Σάββατο στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Erdogan, δήλωσε ότι επέστρεψε από την Άγκυρα αισιόδοξος. Ο Αβραμόπουλος είπε, «Ο Erdogan φυσά νέο άνεμο με το νέο του υπουργικό συμβούλιο. Είδα σημάδια ότι θα ακολουθούσε διαφορετική προσέγγιση». Ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Recep Tayip Erdogan το Σάββατο, δήλωσε ότι επέστρεψε στην Αθήνα πιο αισιόδοξος για τις τουρκοελληνικές σχέσεις».

« Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης (προσωρινή Εκλογική κυβέρνηση) εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρόσκληση. Ήμουν εκεί ως καλεσμένος του Προέδρου Erdogan. Η φιλία μας με τον Erdogan είναι σαν ένα άρωμα που δεν χάνεται για χρόνια. Ο Erdogan είναι ο φυσικός ηγέτης της Τουρκίας, με καλά και κακά. Νομίζω ότι θέλει να κάνει δουλειά προκειμένου το όνομά του θα μείνει πάντα στη μνήμη, πριν αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή. Ήταν μια υπέροχη τελετή. Εκεί, γνώρισα προσωπικότητες, που είδα με έκπληξη, όπως ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας (Nikol Pashinyan), ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου (Semih Shukri) ήταν εκεί. Αν αναλογιστείτε τις σχέσεις της Τουρκίας με το Γερεβάν και το Κάιρο μέχρι πριν από λίγο, είναι πολύ σημαντικό ότι ο Pashinyan και ο Shukri παρευρέθηκαν στην τελετή. Αυτές οι συμμετοχές δεν είναι τυχαίες.

Εκεί ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ((Jens) Stoltenberg, ΝΑΤΟ σημαίνει ΗΠΑ. Επίσης, μετά την εκλογική νίκη, όχι μόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Joe) Biden, αλλά και όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες τηλεφώνησαν στον Erdogan και μίλησαν μαζί του.

Σημασία έχουν και τα ονόματα που μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο. Διόρισε άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ο Erdogan άφησε πολιτικούς και διόρισε προσωπικότητες διαφορετικής σημασίας. Για παράδειγμα, επανέφερε τον Mehmet Simsek, ο οποίος είχε πετύχει το οικονομικό θαύμα στην Τουρκία μέχρι το 2015. Τα ονόματα στο υπουργικό συμβούλιο δείχνουν ότι κάτι θα αλλάξει στην Τουρκία.

«Δύση όχι ανατολή»

Ο Erdogan βλέπει τη χώρα του ως μια πολύ σημαντική δύναμη στην περιοχή. Η ίδια άποψη ισχύει και για τη Δύση.  Κάτι αισιόδοξο άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα για τις τουρκοελληνικές σχέσεις. Ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην υλοποίηση του οράματος Erdogan για την Τουρκία. Δεν έχουμε αντίρρηση για το όραμα του Erdogan για το μέλλον της Τουρκίας. Αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να δείξει σεβασμό στην Ελλάδα. Το παρελθόν έχει μείνει πίσω. Ας δούμε τι ακολουθεί. Είχαμε μια σύντομη συνομιλία με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών, Hakan Fidan. Η εντύπωσή μου είναι ότι θέλει η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στη Δύση. Ο Fidan είναι ένα όνομα που εμπιστεύεται πολύ ο Erdogan. Πιστεύω ότι ο Erdogan θα έλκεται προς τη Δύση, όχι προς την Ανατολή.

Μια διαφορετική προσέγγιση

Εκτός από τον Erdogan και tον Hakan Fidan, κουβέντιασα και με τον Mevlüt Cavusoglu και τον İbrahim Kalın. Τους γνωρίζουμε χρόνια.

Ο Erdogan φυσά νέο άνεμο στην Τουρκία με το νέο του υπουργικό συμβούλιο. Είδα σημάδια ότι θα ακολουθούσε διαφορετική προσέγγιση σε θέματα οικονομικής, κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής.

Νομίζω ότι ο Erdogan ήθελε από την αρχή να εκδημοκρατίσει το σύστημα στην Τουρκία και να στρέψει τη χώρα προς τη Δύση.

Ο Erdogan και παλιοί φίλοι

 Όταν ο Αβραμόπουλος ήταν Δήμαρχος Αθηναίων μεταξύ 1994-2002, όταν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, ήθελε να δει τον Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος ήταν στη φυλακή, αλλά αυτή η συνάντηση δεν μπορούσε να γίνει γιατί δεν του επέτρεψαν. Erdogan και Αβραμόπουλος συναντήθηκαν πολλές φορές τα επόμενα χρόνια. Σε μια από αυτές τις συναντήσεις, ο Αβραμόπουλος είπε στον Πρόεδρο Erdogan: «Δεν μπορώ να σας αποκαλώ Εξοχότατε. Έχω συνηθίσει να σε αποκαλώ Tayip».

 Όταν ο Αβραμόπουλος έμαθε ότι το κομπολόι δόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό της εποχής, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα το 2013, επέπληξε τον Erdogan. Ο Erdogan έκανε δώρο και το κομπολόι του στον Αβραμόπουλο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν μέλος της Επιτροπής της ΕΕ αρμόδιος για τη μετανάστευση μεταξύ 2014-2019.

Δ. Αβραμόπουλος: «Ανταλλάσουμε απόψεις με θάρρος με ευθύτητα και ειλικρίνεια»

Μιλώντας στην «Πρώτη» για την επίσκεψη του στην Άγκυρα και την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου Recep Tayip Erdogan καθώς και για τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Δεν είναι μόνο οι φιλικές σχέσεις. Είχαμε ασκήσει αυστηρή κριτική στον Erdogan όταν είχε πει ότι «εμείς δεν είμαστε σαν τους Έλληνες που πουλάνε τα νησιά για την οικονομία τους» και του είχα πει να προσέχει διότι οι κρίσεις οι οικονομικές είναι σαν τις πανδημίες και δεν ξέρεις πότε θα «χτυπήσει την πόρτα σου».  Πριν ο «αλέκτωρ λαλήσει τρις» συνέβησαν όλα όσα συνέβησαν.  Υπάρχει μία λέξη, η λέξη «εμπιστοσύνη» και αυτό είναι που βοηθάει κατά καιρούς στο να μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις με θάρρος, με ευθύτητα και ειλικρίνεια….. Σαφώς και παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα με την Τουρκία. Όμως αυτές οι διαφορές που επικαλείται η Τουρκία σήμερα ήταν σε «ύπνωση» κατά το παρελθόν και συζητούσαμε μονάχα για τις θαλάσσιες ζώνες δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας κάτι το οποίο μας βοηθάει και το διεθνές δίκαιο. Εδώ και 10 μήνες έχουμε άμεση και ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και αυτό είναι απαράδεκτο και είναι ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές μας. Κατά την παρουσία μου στην Άγκυρα, ως απλός πολίτης καθώς δεν έχω κάποιο θεσμικό ρόλο αυτή τη στιγμή,  είχαμε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα, αλλά όλα αυτά έγιναν άτυπα, καθώς εγώ βρέθηκα εκεί ως κάποιος ως ιδιώτης και  εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ήταν  ο κος. Κασκαρέλης, ένας από τους καλύτερους πρέσβης της χώρας μας. Η αίσθηση που αποκόμισα εγώ προσωπικά είναι ότι ο Erdogan

θέλει να κάνει μία στροφή προς τη δύση. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει απότομα, δεν θα γυρίσει δηλαδή ένα διακόπτη. Έχει όμως την δύναμη που του επιτρέπει να υπαγορεύσει μία νέα αντίληψη για την εξωτερική πολιτική. Αυτό μένει να αποδειχθεί σε λίγο καιρό από τώρα καθώς καταλαβαίνει ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι ταυτισμένα με το πώς θα πορευτούν τα πράγματα στο δυτικό κόσμο».

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πατριάρχη ​​Βαρθολομαίο και τον İbrahim Kalın στο πάρτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ