Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου - Ζήτησε εκλογές στις 21 Μαΐου

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου – Ζήτησε εκλογές στις 21 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός ενεχείρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πράξη του υπουργικού συμβουλίου για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών σύμφωνα με το άρθρο 41 – Ζήτησε «γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων μακριά από τοξικότητες» και κάλεσε τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά «να συμμετέχουν στις αποφάσεις για το μέλλον τους»

Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να δρομολογήσει τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο. 

Ο πρωθυπουργός  ζήτησε τη διάλυση της Βουλής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές στις 21 του επόμενου μήνα. Κατόπιν, το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα θυροκολληθεί, ώστε να υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. 

«Καλημέρα. Κυρία πρόεδρε έχω τη χαρά να σας παραδώσω τη πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε διάλυση Βουλής και προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου, σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα, καθώς αυτό επιτάσσουν τα σχετικά άρθρα του συντάγματος, το άρθρο 41, όμως επί της ουσίας ομως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πρακτικά τη θητεία της όπως είχα δεσμευτεί εξ αρχής ότι πρέπει να γίνει γιατί αυτό επιτάσσει η θεσμική συνέχεια του κράτους, έτσι ώστε και οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν στις επερχόμενες εκλογές το σύνολο της κυβερνητικής μας θητείας και να πράξουν αναλόγως και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Oι εκλογές είναι μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Aυτό το οποίο θέλω να ευχηθώ, καθώς ξεκινάει η προεκλογική περίοδος είναι να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν με νηφαλιότητα ποιος πρέπει να τους κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Να μείνουμε μακριά από τοξικότητες, από ακραίες και πολιτικές συμπεριφορές που νομίζω ότι δεν ταιριάζουνε και στο γενικότερο κλίμα των καιρών, αλλά δεν νομίζω ότι είναι εναρμονισμένες αυτές οι συμπεριφορές με τη συνολική διάθεση της κοινωνίας.  Τέλος να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη μεγάλη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι εθνικές εκλογές και απευθύνομαι ιδιαίτερα στη νέα γενιά, στα νέα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι νομίζω ένα στοίχημα για όλους μας και τελικά και αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το δικό τους μέλλον παρά να επιλέξουν την αποχή, οπότε η πράξη του υπουργικού συμβουλίου είναι στη διάθεσή σας» είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε τον φάκελο με τις υπογραφές του υπουργικού συμβουλίου και είπε: «Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε, εύχομαι να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας».

Νωρίτερα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου υπέγραψαν διά περιφοράς τη σχετική Πράξη του οργάνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ