Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνυπολόγιστη καταστροφή στις καλλιέργειες από την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Ηλεία...

Ανυπολόγιστη καταστροφή στις καλλιέργειες από την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Ηλεία την Δευτέρα του Πάσχα

Αναμένεται σήμερα στον Νομό ο επόπτης του ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις εδώ και τώρα ζητούν οι πληττόμενοι παραγωγοί

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που προκλήθηκε στις υπαίθριες καλλιέργειες από την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Ηλεία την Δευτέρα του Πάσχα. Ειδικότερα, ο Δήμος Ήλιδας και ο ηλειακός Κάμπος «ντύθηκαν» στα λευκά,  ενώ η αγροτική παραγωγή… μπήκε στον «πάγο»!

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται σε παραλιακές κοινότητες του δήμου Ήλιδας, όπως τα Δουνέικα, η Αγία Μαρίνα, το Παλούκι, η Μαραθιά, αλλά και πιο ορεινά όπως η περιοχή της Δάφνης. «Χτυπήθηκαν» καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού και πατάτες, ελιές, σταφίδες και αμπέλια, ακόμα και τα καλαμπόκια που είχαν προλάβει να φυτρώσουν. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστου Βαλιανάτου πως πλέον «τα καρπούζια πάνε 40 μέρες μετά, δηλαδή για αρχές Ιουλίου».

Οι καλλιεργητές μετρούν τον χαμένο κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς και να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν και οι υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν είναι μπροστά τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ενημέρωση, θα γίνει άμεσα θα γίνει η αποστολή κλιμακίου του ΕΛΓΑ στην Ηλεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ σήμερα θα συγκροτηθεί συνεργείο με γεωπόνους, με τους επόπτες και τμηματάρχες του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας, το οποίο θα μεταβεί αμέσως στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Χρήστος Βαλιανάτος, μετά από επικοινωνία που είχε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πάτρας, αναμένεται σήμερα να έρθει ο επόπτης στην περιοχή. Το ζήτημα όμως είναι να αποζημιωθεί άμεσα ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας. «Το 85% των εξόδων έχουν πέσει ήδη στα χωράφια, πρέπει να αποζημιωθεί ο κόσμος τώρα!», τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Βαλιανάτος.

Μ. Δημητρόπουλος

«Πρέπει να αποζημιωθεί ο κόσμος τώρα!», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ