Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτη δίνη των πλειστηριασμών οι δανειολήπτες της Ηλείας

Στη δίνη των πλειστηριασμών οι δανειολήπτες της Ηλείας

Αδυναμία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών να στηρίξει ουσιαστικά πολίτες και επαγγελματίες

Κόκκινα δάνεια, δάνεια δηλαδή τα οποία ελήφθησαν από πολίτες αλλά και από επαγγελματίες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν δεν κατάφεραν να τα αποπληρώσουν στις τράπεζες. Στην Ηλεία εδώ και χρόνια υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, που πολλοί γνωρίζουν… και αφορά τα δάνεια τα οποία δόθηκαν σε πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους, το 2007 και το 2008 αντίστοιχα, για τις φωτιές και τους σεισμούς προκειμένου η οικονομία της περιοχής να ανακάμψει. Πώς όμως να αναπτυχθεί μία οικονομία όταν το 2010 η Ελλάδα εισήλθε στα μνημόνια με αποτέλεσμα το σύνολο της χώρας να πλήττεται οικονομικά; Από το 2007 μέχρι και σήμερα η οικονομία της Ηλείας βρίσκεται σε διαρκή ύφεση, καθώς πέρα από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω των μνημονίων, ακολούθησε η οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ακόμα και σήμερα το σύνολο της χώρας πλήττεται από την ενεργειακή κρίση. Ακόμα και εκείνοι λοιπόν που θέλησαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα ουσιαστικά χρόνο με τον χρόνο οδηγούνται στο απόλυτο αδιέξοδο. Στην Ηλεία έχουν ήδη συμπληρωθεί 15χρόνια οικονομικής «ασφυξίας». Σε σχετική ερώτηση της «Πρώτης» στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, για τα κόκκινα δάνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν την έσχατη λύση. Ωστόσο τα πράγματα μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι αφού τα funds αγόρασαν από τις τράπεζες έναντι «πινακίου φακής» τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων πολιτών και καλούν τους πολίτες να πληρώσουν για το χρέος τους, άσχετα αν αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν προκειμένου να μην βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα τους. Μπορεί ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών, να παρουσιάστηκε αρχικά ως «σανίδα σωτηρίας» ωστόσο τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Έκθεση Προόδου Εξωδικαστικού Μηχανισμού, Οκτώβριος 2022 | Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Υπουργείο Οικονομικών) επισημαίνεται ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2022 είχαν εγκριθεί μόλις 1.735 αιτήσεις και είχαν ρυθμιστεί οφειλές 300 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 42.300 αιτήσεις που αφορούσαν συνολικές οφειλές 23,8 δισ. ευρώ, φυσικών και νομικών προσώπων…. Εύκολα μπορεί λοιπόν κανείς να κατανοήσει ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν προχωρά!

Την ίδια στιγμή τα funds προχωρούν σε πλειστηριασμούς, οδηγώντας πολίτες και επαγγελματίες σε αδιέξοδο και όλα δείχνουν ότι στόχος τους δεν είναι απλά να εισπράξουν αλλά τα ακίνητα των Ελλήνων να περάσουν σε άλλα χέρια.

Κάτω από το ασφυκτικό καθεστώς το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί και αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει συγκεκριμένα και στοχευόμενα μέτρα… καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό το οποίο περιμένει και τους Ηλείους δανειολήπτες είναι ένα «μπαράζ» πλειστηριασμών, χωρίς προηγούμενα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ