Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΥπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση: Στεγαστική Συνδρομή στους πλημμυρόπληκτους της Ηλείας

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση: Στεγαστική Συνδρομή στους πλημμυρόπληκτους της Ηλείας

Οριοθετήθηκαν οι περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2021 στους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πύργου

Επιμέλεια: Μ. Δημητρόπουλος

Την απόφαση για οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του 2021 σε περιοχές της Ηλείας υπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά:

α) της 14ης και 15ης Οκτωβρίου 2021 σε περιοχές των Δήμων Ήλιδας, Πηνειού και Πύργου,

β) της 26ης Νοεμβρίου 2021 σε περιοχές των Δήμων Ήλιδας και Πηνειού,

γ) της 26ης Νοεμβρίου 2021 και της 11ης έως 12ης Δεκεμβρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και

δ) της 29ης έως 30ης Νοεμβρίου 2021 και της 11ης έως 12ης Δεκεμβρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Πύργου.

Σύμφωνα με την απόφαση, στην Π.Ε. Ηλείας οριοθετούνται ως πλημμυρόπληκτες οι εξής περιοχές:

α) από τις πλημμύρες της 14ης και 15ης Οκτωβρίου 2021:

• Δημοτικές Κοινότητες Αμαλιάδος, Αμπελοκάμπου και Σαβαλίων της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδος του Δήμου Ήλιδας

• Δημοτική Κοινότητα Βαρθολομιού της Δημοτικής Ενότητας Βαρθολομιού και Δημοτικές Κοινότητες Γαστούνης και Καρδιακαυτίου της Δημοτικής Ενότητας Γαστούνης και Δημοτική Κοινότητα Αγίας Μαύρας της Δημοτικής Ενότητας Τραγανού του Δήμου Πηνειού

• Δημοτική Κοινότητα Σκαφιδιάς της Δημοτικής Ενότητας Πύργου και Δημοτική Κοινότητα Μουζακίου της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης του Δήμου Πύργου

β) από τις πλημμύρες της 26ης Νοεμβρίου 2021:

• Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων Ήλιδος της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδος του Δήμου Ήλιδας

• Δημοτικές Κοινότητες Βαρθολομιού και Λυγιάς της Δημοτικής Ενότητας Βαρθολομιού και Δημοτικές Κοινότητες Γαστούνης, Καβάσιλα, Καρδιακαυτίου, Κοροίβου και Λευκοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Γαστούνης και Δημοτική Κοινότητα Τραγανού της Δημοτικής Ενότητας Τραγανού του Δήμου Πηνειού

γ) από τις πλημμύρες της 26ης Νοεμβρίου 2021 και της 11ης έως 12ης Δεκεμβρίου 2021:

• Δημοτική Κοινότητα Ανδραβίδας της Δημοτικής Ενότητας Ανδραβίδας και Δημοτικές Κοινότητες Βάρδας, Κουρτεσίου και Μανολάδος της Δημοτικής Ενότητας Βουπρασίας και Δημοτικές Κοινότητες Κάτω Παναγίας και Νεοχωρίου Μυρτουντίων της Δημοτικής Ενότητας Κάστρου-Κυλλήνης και Δημοτικές Κοινότητες Λεχαινών, Αρετής και Μυρσίνης της Δημοτικής Ενότητας Λεχαινών του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

δ) από τις πλημμύρες της 29ης έως 30ης Νοεμβρίου και της 11ης έως 12ης Δεκεμβρίου 2021:

• Δημοτικές Κοινότητες Πύργου και Λεβεντοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Πύργου του Δήμου Πύργου

Το έργο αναλαμβάνει η Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του θέματος, στις περιοχές που οριοθετούνται με την απόφαση, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε.).

Τι αφορά

Σύμφωνα με την απόφαση, στις πλημμυρόπληκτες περιοχές χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) για την ανακατασκευή ή επισκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες. Επίσης, προβλέπει αυτοστέγαση-αποπεράτωση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου). Η απόφαση αφορά κατοικίες, οικιακές αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κατοικίας, κοινόχρηστους χώρους, κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking), Ιερούς Ναούς, κωδωνοστάσια, κτίρια κοινωφελούς χρήσης, αποθήκες, στάβλους και αγροικίες εποχιακής χρήσης, κτίρια επαγγελματικής χρήσης, κτηνοτροφικές μονάδες, επαγγελματικές αποθήκες και για κτίρια, τα οποία χαρακτηρίζονται διατηρητέα ή μνημεία σύμφωνα με το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

2.1 Ο/Η ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα ή ο/η διαχειριστής/-στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του θέματος, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση Έκθεσης Αυτοψίας, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Οι φωτογραφίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/-τριας.

2.2 Ο/Η ιδιοκτήτης/-τρια ή όλοι οι συνιδιοκτήτες/-τριες (σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) ή ο/η ειδικός διαχειριστής/-στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας όπου απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις), κτιρίου που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του θέματος, προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για:

i) ανακατασκευή, θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) ή της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέο

ii) επισκευή, θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση Άδειας Επισκευής εντός προθεσμίας:

● είτε ενός (1) έτους από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

● είτε ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε επισκευάσιμο (η οποία εκδόθηκε βάσει της προαναφερόμενης παραγράφου2.1)

Εντός των ίδιων προθεσμιών δύναται να κατατεθεί και αίτηση για έκδοση Άδειας Επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.

Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που καθορίζονται στην υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./οικ. 3073/Α321/16-4-2020 (Β΄1577 και διόρθωσης σφάλματος Β΄ 1877) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και στην υπό στοιχεία οικ. 3645/Δ.Β10/28-8-2015 (Β΄1894) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών.

Οι προαναφερόμενες προθεσμίες δύνανται να παραταθούν με απόφαση Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη.

3. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

3.1 Στις περιοχές που οριοθετούνται με την απόφαση, χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) για την ανακατασκευή ή επισκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες του θέματος, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα σχετικά Κεφάλαια 4 και 6, αντίστοιχα, της απόφασης.

 Η ως άνω υπολογιζόμενη Σ.Σ. ανακατασκευής, δύναται να χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου) ή για αποπεράτωση ιδιόκτητου κτιρίου.

3.2 Δικαιούχοι Σ.Σ. είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες οι οποίοι/-ες την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή τη ψιλή κυριότητα κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες του θέματος και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.

3.3 H Σ.Σ. συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα, στους/στις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες.

3.4 Σε περίπτωση που στον/στην ίδιο/-α ιδιοκτήτη/-τρια ανήκαν την ημέρα του συμβάντος, περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες λειτουργικά ανεξάρτητες ως προς τη χρήση, είτε αυτές αποτελούν διηρημένες ιδιοκτησίες, είτε όχι, Δ.Κ.Α. δικαιούται μόνο για μία από αυτές, την οποία επιλέγει ο/η ίδιος/-α με υπεύθυνη δήλωσή του/της. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της Σ.Σ. εξολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ..

Κατ΄ εξαίρεση των προαναφερόμενων, Δ.Κ.Α. και Α.Δ. δικαιούται ο/η ιδιοκτήτης/-τρια για όλες τις ιδιοκτησίες κτιρίων Ιερών Ναών (όχι ιδιωτικούς Ιερούς Ναούς), καθώς και κτιρίων κοινωφελούς χρήσης, που ανήκουν στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ., σε Ο.Τ.Α., ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα.

7. ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ (Σ.Σ.)

7.1 Ανακατασκευή ή αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κτιρίου

7.1.1 Το ποσό της Σ.Σ. για ανακατασκευή κτιρίου ή αυτοστέγαση (εφόσον αγοράζεται κτίριο υπό ανέγερση) χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία σε τρεις ισόποσες δόσεις η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την έγκριση χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής και οι επόμενες δύο ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών στην οικοδομή.

 Το ποσό της Σ.Σ. για αποπεράτωση κτιρίου, χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία σε δύο ισόποσες δόσεις η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την έγκριση χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής και η δεύτερη με την ολοκλήρωση των εργασιών στην οικοδομή.

7.1.2 Το ποσό της Σ.Σ. για αυτοστέγαση, εφόσον αγοράζεται έτοιμο κτίριο, χορηγείται εφάπαξ, με την προσκόμιση οριστικού συμβολαίου αγοράς και πιστοποιητικού μεταγραφής. Στις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται κατεδάφιση του πληγέντος κτιρίου με μέριμνα του/της ιδιοκτήτη/- τριας.

7.2 Επισκευή κτιρίου

Το ποσό της Σ.Σ. για επισκευή κτιρίου, χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την έκδοση της Άδειας Επισκευής και η δεύτερη με την περαίωση των εργασιών, εκτός από τις περιπτώσεις που το εγκεκριμένο ποσό είναι μέχρι 5.000 € οπότε θα χορηγείται εφάπαξ.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι Σ.Σ. υποχρεούνται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των κτιρίων τους, να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία για χορήγηση Βεβαίωσης Περαίωσης Εργασιών, εντός του χρόνου ισχύος της αδείας.

8. ΚΤΙΡΙΑ ΠΛΗΓΕΝΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Δεν είναι δυνατή η έκδοση άδειας επισκευής για τις πλημμύρες του θέματος σε κτίρια για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια επισκευής για προγενέστερη φυσική καταστροφή και δεν έχει εκδοθεί Βεβαίωση Περαίωσης Εργασιών Επισκευής, πριν την ημερομηνία εκδήλωσης του νέου συμβάντος.

9. ΝΕΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ

Δύνανται να καθοριστούν δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) οι νέοι/-ες κτήτορες που απέκτησαν την πλήρη ή ψιλή κυριότητα των κτιρίων μετά τις πλημμύρες του θέματος, ασχέτως του τρόπου αποκτήσεως αυτών. Στις περιπτώσεις που ο/η προκάτοχος έχει κριθεί δικαιούχος Στεγαστικής Συνδρομής θα πρέπει στη συμβολαιογραφική πράξη να μεταβιβάζεται το δικαίωμα της Στεγαστικής Συνδρομής (εξαιρείται η περίπτωση της κληρονομικής διαδοχής).

Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) δικαιούται ο/η νέος/-α κτήτορας εφόσον:

α) ο/η προκάτοχος του κτιρίου δικαιούταν να λάβει ΔΚΑ για αυτό και

β) ο/η νέος/-α κτήτορας δικαιούται να λάβει Δ.Κ.Α. για το κτίριο σαν να ήταν στην ιδιοκτησία του/της την ημέρα της πλημμύρας.

10. ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, καθορίζονται ως δυσπρόσιτες περιοχές οι περιοχές που βρίσκονται τα πληγέντα κτίρια, τα οποία είτε επισκευάζονται είτε ανακατασκευάζονται σε αυτές, εφόσον δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό η προσκόμιση των υλικών και των μηχανημάτων για την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών. Στις περιοχές αυτές δίνεται προσαύξηση 20% στις προαναφερόμενες τιμές Σ.Σ. Στις περιπτώσεις επισκευής κτηρίων προσαυξάνονται κατά 20% και οι τιμές του εγκεκριμένου Τιμολογίου Επισκευών.

11. ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Στις περιπτώσεις επισκευής, η αμοιβή μηχανικού για μελέτη-επίβλεψη μειώνεται στο 50% της αμοιβής που καθορίζεται με τις ισχύουσες διατάξεις περί αμοιβών Μηχανικών.

12. ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν από τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής κτιρίου ορίζεται σε δεκαπέντε (15) χρόνια, η δε εξόφλησή τους θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές

δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής διατηρητέων κτιρίων ή μνημείων ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) χρόνια, η δε εξόφλησή τους θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Τα δάνεια βαρύνονται με επιτόκιο ίσο προς αυτό των εντόκων γραμματίων δημοσίου εξάμηνης διάρκειας της εκάστοτε τελευταίας εκδόσεως που χρονικά προηγείται της έναρξης κάθε περιόδου εκτοκισμού των δανείων, προσαυξημένο κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες χωρίς άλλη προσαύξηση για προμήθεια κτλ, επιδοτούμενο κατά 100% από τον λογαριασμό του ν. 128/1975 (Α΄ 178).

Για τους λοιπούς όρους και τη διαδικασία σύναψης και χορήγησης των δανείων έχουν εφαρμογή οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

13. ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

Για την ασφάλεια κάθε δανείου, θα εγγράφεται υπέρ του Πιστωτικού Ιδρύματος υποθήκη επί του ακινήτου που θα επισκευάζεται ή ανακατασκευάζεται ή αγοράζεται από το προϊόν του ατόκου δανείου ή αντ’ αυτού επί άλλου ακινήτου που τυχόν προσφέρεται από τον/την δανειολήπτη/-τρια, εφόσον η αξία του ακινήτου καλύπτει το ασφαλιζόμενο δάνειο.

Η υποθήκη μπορεί επίσης να μεταφέρεται εκ των υστέρων σε άλλο ακίνητο αντίστοιχης αξίας.

Για ποσά μέχρι 10.000 € δεν απαιτείται εγγραφή υποθήκης.

Τα Πιστωτικά Ιδρύματα δύναται να χορηγούν δάνεια για την επισκευή ή ανακατασκευή Ιερών Ναών πληγέντων από την πλημμύρα και στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία προσφοράς ακινήτου για εγγραφή υποθήκης, προς διασφάλιση του δανείου είναι δυνατή η υποθήκευση αστικού ακινήτου της αρμόδιας Μητρόπολης που ανήκει ο Ιερός Ναός.

Η ανωτέρω ρύθμιση δεν ισχύει για τους ιδιωτικούς Ναούς, ως προς τους οποίους έχουν εφαρμογή οι γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

*Ολόκληρη η απόφαση έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια με ΑΔΑ: 9ΙΥΦ465ΧΘΞ-ΜΩΨ

https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%99%CE%A5%CE%A6465%CE%A7%CE%98%CE%9E-%CE%9C%CE%A9%CE%A8?inline=true

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ