Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτην αναμονή οι ασθενείς για μία μονάδα αίμα

Στην αναμονή οι ασθενείς για μία μονάδα αίμα

«Αναστενάζουν» οι μονάδες αιμοδοσίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας

*Σημαντική έλλειψη σε μονάδες αίματος Ο

*Απαιτούνται περισσότερες από 20 μονάδες αίματος την ημέρα για την κάλυψη των ασθενών της Ηλείας

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Το δικό τους «Γολγοθά» βιώνουν δεκάδες ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή προκειμένου να μπορέσουν να μεταγγιστούν. Χθες στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου Πύργου δόθηκε μάχη προκειμένου να βρεθούν και να χορηγηθούν μονάδες αίματος σε ηλικιωμένη 97χρονη γυναίκα, που τραυματίστηκε καθώς παρασύρθηκε από νταλίκα και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Πύργου.

Δεν είναι όμως τα έκτακτα περιστατικά τα οποία χρειάζονται αίμα. Είκοσι-δύο (22) πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία από Πύργο και Αμαλιάδα χρίζουν μετάγγισης δύο φορές το μήνα, ενώ σε κάθε μετάγγιση πρέπει να λαμβάνουν δύο μονάδες αίματος(!)… Η λίστα των ασθενών που έχουν ανάγκη από αίμα αυξάνει διαρκώς καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται μεταγγίσεις τόσο σε νεφροπαθείς, σε ασθενείς με χρόνιες αναιμίες, ενώ έχουν αυξηθεί και οι ασθενείς με γαστρορραγίες. Την ίδια στιγμή ακόμα και προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν αναβληθεί το τελευταίο διάστημα λόγω έλλειψης μονάδων αίματος. Σε όλη αυτή τη λίστα οφείλουμε να προσθέσουμε και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  -ΜΕΘ- του Νοσοκομείου Πύργου που και εκείνοι πολλές φορές χρίζουν μετάγγισης.

Όπως επεσήμανε η γιατρός του σταθμού αιμοδοσίας Έλσα Ζαχαριαδάκη, δυστυχώς ο αριθμός των ασθενών πασχόντων που χρίζουν μετάγγισης είναι πολύ μεγάλος και καθημερινά δίνεται «μάχη» προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες ακόμα και των έκτακτων περιστατικών! «Δυστυχώς υπάρχουν καθημερινά σε αναμονή ασθενείς που χρίζουν μετάγγισης, τους οποίους αδυνατούμε να τους καλύψουμε και δίνουμε μάχη για μία μονάδα αίμα. Για να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών του Νοσοκομείου Πύργου χρειάζεται να μεταγγίζουμε 20 μονάδες αίματος την ημέρα, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν (να αιμοδοτούν δηλ. 20 άτομα την ημέρα). Πολλές φορές, όπως και σήμερα (σ.σ. χθες), τροχαίο, 2 γαστρορραγίες με  αιματοκρίτη 20% , και μια χθες με αιματοκρίτη 19% που χρειάζονται τουλάχιστον από 3 μονάδες αίματος ο καθένας,  με 2 ασθενείς στη ΜΕΘ που περιμένουν να μεταγγισθούν κι άλλους στην Παθολογική και στα ΤΕΠ με επίσης χαμηλό  αιματοκρίτη, πασχίζουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Όμως τα χέρια μας χωρίς Αιμοδότες είναι δεμένα. Όσο και να προσπαθούμε και να θέλουμε δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάπως  διαφορετικά.

Ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγγενείς των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε μία χειρουργική επέμβαση καθυστερούν σημαντικά να δώσουν αίμα για να μπορέσουν και οι ίδιοι να βοηθήσουν τον δικό τους άνθρωπο. Αυτό το οποίο δεν έχει γίνει αντιληπτό, είναι το γεγονός ότι ελλείψεις αίματος δεν παρουσιάζονται μόνο στο Νοσοκομείο Πύργου ή μόνο στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, αλλά στο σύνολο των Νοσηλευτικών μονάδων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βοηθηθούμε από όμορα νοσοκομεία προκειμένου και εμείς με τη σειρά μας να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας», τόνισε χαρακτηριστικά η Έλσα Ζαχαριαδάκη ενώ συμπλήρωσε «Απευθύνω για μία ακόμα φορά έκκληση προς όλους τους πολίτες, προς τους αιμοδότες μας, προς τους συγγενείς των ίδιων των ασθενών, να έρθουν και να δώσουν αίμα προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες αίματος. Απευθύνω έκκληση και προς τους πολίτες με ομάδα αίματος Ο, να προσέλθουν στο σταθμό αιμοδοσίας, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη σε αίμα για την συγκεκριμένη ομάδα. Ο αριθμός των μεταγγιζόμενων ασθενών είναι πάρα πολύ μεγάλος για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ