Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους

Από 01/01/23 οι αυξήσεις – Ποια σενάρια εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης – «Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη λόγω του πληθωρισμού», είπε ο Σταϊκούρας – Δείτε παραδείγματα

Πλησιάζει η ώρα για αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια δίνοντας στους συνταξιούχους μία σημαντική ανάσα εν μέσω μάλιστα ενός επερχόμενου χειμώνα ο οποίος προμηνύεται δύσκολος λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Το σύνθημα έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στο MEGA είπε: «Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού».

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023 (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης). Και δήλωσε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις πριν από τα Χριστούγεννα».

Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις είχαν ανασταλεί το 2010, κατά το πρώτο Μνημόνιο, ενώ ακολούθησαν επώδυνες περικοπές τα επόμενα χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή με τις συντάξεις καθίσταται δυνατή λαμβάνοντας υπόψιν την «ελευθερία» κινήσεων που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις 20 Αυγούστου όταν και η χώρα μας βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία. Όπως άλλωστε είπε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης επ’ αφορμής της λήξης της εποπτείας για την χώρα μας: «Η έξοδος της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
  • Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.
  • Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
  • Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχουμε θέσει, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας».

Οι αυξήσεις που έρχονται από 1/1/2023

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αυξήσεις από τον Ιανουάριο θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος), ενώ δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για αυξήσεις συντάξεων της τάξεως του 5 με 5,5 %, ο καλπασμός του πληθωρισμού φαίνεται να ανεβάζει το ποσοστό στο 6 με 6,5%, γεγονός που σημαίνει αύξηση έως 65 ευρώ για σύνταξη 1.000 ευρώ.

Αυξήσεις αναμένεται να δουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι με μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Επιπλέον 250.0000 εκτιμάται ότι είναι οι συνταξιούχοι που θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα πάρουν μικρές αυξήσεις.

Για το θέμα των συντάξεων τοποθετήθηκε και ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς, ο οποίος τόνισε στην ΕΡΤ ότι «Αυτοί που θα δουν πραγματικές αυξήσεις είναι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, από 13/5/16 και μετά. Κάποιοι με μικρή προσωπική διαφορά θα λάβουν και αυτοί αύξηση».

Παραδείγματα:

Συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ και προσωπική διαφορά 40 ευρώ θα λάβει αύξηση 18,5 ευρώ.

Λογιστική θα είναι η αύξηση για 650 χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα μειώσουν την μεγάλη προσωπική τους διαφορά φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες αυξήσεις.

Διπλά κερδισμένοι πάντως θα είναι οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12 χιλιάδων ευρώ λόγω και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ