Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης μονάδων αίματος στα νοσοκομεία: Σε κίνδυνο η ζωή...

Τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης μονάδων αίματος στα νοσοκομεία: Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών

*Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα παρουσιάζονται αυτή τη περίοδο σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας κατ επέκταση και στις Μονάδες της Ηλείας. Ακόμα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρϊο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις μονάδων αίματος, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να λαμβάνουν μία- μία μονάδα αίματος προκειμένου να μπορέσουν να «συντηρηθούν».  «Παρακαλούμε όλους τους πολίτες που μπορούν να αιμοδοτήσουν, να προσέλθουν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων Παίδων “Αγία Σοφία”, “Γεννηματάς”, “Ευαγγελισμός”, Λαϊκό, Ιπποκράτειο ή Νίκαιας, τα οποία διαθέτουν Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, ή σε όποιο νοσοκομείο μπορέσουν και να προσφέρουν αυτό το δώρο ζωής για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς». Την έκκληση αυτή απεύθυνε πριν από μερικές μόλις ημέρες ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, οι οποίοι βιώνουν και φέτος ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω των ελλείψεων αίματος.

Η κατάσταση στην Ηλεία

Η εικόνα στην Ηλεία είναι πραγματικά πολύ δύσκολη, καθώς από το σταθμό αιμοδοσίας του Πύργου γίνεται «μάχη» για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν μονάδες με αίμα τόσο για τις μεταγγίσεις των ασθενών, όσο και για τα χειρουργεία. Κάθε μήνα από τη Ν.Μ. Πύργου εξυπηρετούνται 20 ασθενείς με θαλασσαιμία οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν περί τις τέσσερις (4) μονάδες αίμα, ενώ δύο (2) ακόμα ασθενείς εξυπηρετούνται από την Ν.Μ. Αμαλιάδας. Παρά τις προσπάθειες συγκέντρωσης μονάδων με αίμα, που γίνονται από την μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου οι ανάγκες των ασθενών είναι αδύνατο να καλυφτούν…. Πόσο μάλλον οι ανάγκες που προκύπτουν από τα χειρουργεία ή από τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται στο Νομό. Όπως επεσήμανε η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας Κωνσταντίνα Πανέτα «Σε όλους είναι γνωστές οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε μονάδες αίματος. Ο σταθμός αιμοδοσίας της Μονάδας του Πύργου καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται από τους Εθελοντικούς Συλλόγους Αιμοδοσίας.

Απαιτούνται γιατροί για την αιμοδοσία του Πύργου να γίνει μία κεντρική κίνηση να συγκεντρώνεται αίμα από όλο το νομό. Από 25 συλλόγους που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια τώρα οι σύλλογοι είναι 105. Δεν γίνεται να ανταποκρινόμαστε 40 Κυριακές το χρόνο σε εξωτερικές αιμοληψίες. Εάν υπήρχε μία κεντρική δράση- προσπάθεια, σαφώς θα συγκεντρώναμε πολλές περισσότερες μονάδες με αίμα. Αυτή τη στιγμή αναβάλλονται χειρουργεία καθώς δεν υπάρχει αίμα».

Η έκκληση από την Ελληνική Ομάδα Θαλασσαιμίας

Στην ανακοίνωση της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Για ακόμα μία φορά, όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές!

Για τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή. Αυτές τις μέρες, οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους.

Αγαπητοί φίλοι μας οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και δεν κάνουν διακοπές. Προσφέροντας 10’ λεπτά από το χρόνο σας δίνοντας αίμα, προσφέρετε ζωή σε συνανθρώπους σας που το έχουν τόσο ανάγκη».

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ