Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο ΦΕΚ η απόφαση του Υπ. Μεταφορών για το αεροδρόμιο του Επιταλίου

Στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπ. Μεταφορών για το αεροδρόμιο του Επιταλίου

Να μην μείνει στα χαρτιά η επαναλειτουργία

Ζητούμενα η προσέλκυση σε αερολέσχες από όλη την χώρα και το εξωτερικό, αλλά και η ενδυνάμωση του χαρακτήρα και του ρόλου του

Επαναλειτουργεί και επίσημα, μετά από 12 χρόνια, το αεροδρόμιο του Επιταλίου, καθώς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για χορήγηση Άδεια Ίδρυσης – Λειτουργίας πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών (Αεροδρόμιο Κατηγορίας Β).

Σύμφωνα με την απόφαση η χορηγούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας θα είναι αορίστου διάρκειας, με το αεροδρόμιο να μπορεί να υποδέχεται και πάλι μικρά αεροσκάφη (VFR πτήσεις).

Επίσης, όπως αναφέρει η απόφαση: «Το πεδίο προσγείωσης θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση πτήσεων ελαφρών αεροσκαφών του φορέα λειτουργίας και των προσώπων που έχουν εξασφαλίσει την έγκρισή του χωρίς αμοιβή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση, με ευθύνη του φορέα λειτουργίας του πεδίου προσγείωσης, των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας για την ασφαλή λειτουργία του».

Φορέας λειτουργίας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ η απόφαση προβλέπει υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας  που θα εκπονηθεί με ευθύνη του υπεύθυνου λειτουργίας του αεροδρομίου σε συνεργασία με την Υπηρεσία ΕΕΚ του Αεροδρομίου Ανδραβίδας, για τον καθορισμό των όρων λειτουργίας του πεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί στην ΑΠΑ αμέσως μετά την υπογραφή του με ευθύνη και επίσπευση του φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου.

Το Αεροδρόμιο Ανδραβίδας θα έχει την εποπτεία καθώς σύμφωνα με την απόφαση:

«5.3.2 Οι απογειώσεις και προσγειώσεις από και προς το πεδίο προσγείωσης θα εκτελούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εναέριας κυκλοφορίας όπως περιγράφονται στο AIP GREECE και επιπλέον σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο AIP-Greece ENR 1.2 Visual Flight Rules, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες της περιοχής. Είναι υποχρεωτική η κατάθεση σχεδίου πτήσης από τα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούν το πεδίο προσγείωσης στην Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) του Α/Δ Ανδραβίδας.

5.3.3 Η έναρξη πτήσεων θα πραγματοποιείται κατόπιν έγκρισης των Υπηρεσιών ΕΕΚ Α/Δ Ανδραβίδας.

5.3.3 Είναι απαραίτητη η συνεχής Ρ/Τ επικοινωνία των αεροσκαφών με την Υπηρεσία Προσέγγισης του Α/Δ Ανδραβίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της πτητικής δραστηριότητας.

5.3.4 Είναι απαραίτητη η συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία του φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου με τις Υπηρεσία Προσέγγισης του Α/Δ Ανδραβίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της πτητικής δραστηριότητας.

7. Ειδικά μνημονεύεται ότι πτήσεις από και προς το εξωτερικό πραγματοποιούνται μέσω Διεθνούς Αερολιμένα ή Αερολιμένα χαρακτηρισμένου ως Νομοθετημένου σημείου εισόδου – εξόδου για τη διενέργεια των, κατά νόμο, απαιτούμενων ελέγχων».

Σε ότι αφορά τα τεχνικά στοιχεία του αεροδρομίου αυτά προβλέπονται ως εξής:

«3-2. Προσανατολισμός διαδρόμου 13/31.

3-3. Επιφάνεια διαδρόμου ασφάλτινη.

3-4. Υψόμετρο διαδρόμου 1 μέτρο από Μ.Σ.Θ.

3-5. Ο διάδρομος είναι μη ενόργανος.

3-6. Διαστάσεις διαδρόμου: μήκος 900 μέτρα, πλάτος 26 μέτρα.

3-7. Διαστάσεις ζώνης ασφαλείας (strip) 1020Χ80 μέτρα.

3-8. Ζώνη ασφαλείας μήκους 60 μέτρων και στα δύο κατώφλια του διαδρόμου.

3-11. Υπάρχει σήμανση άξονα διαδρόμου και κατωφλίων.

3-12. Υπάρχουν δύο (2) ανεμούρια εκατέρωθεν του Δ/δ».

Τι σημαίνει η απόφαση για την Ηλεία

Πρακτικά τώρα, τι σημαίνει αυτό για την Ηλεία. Το αεροδρόμιο Επιταλίου θα μπορεί να εξυπηρετεί μέλη από αερολέσχες της Ελλάδας, ενώ θα μπορεί να είναι και κέντρο εκπαίδευσης για νέους πιλότους, οι οποίοι θέλουν να διδαχτούν τα μυστικά της οδήγησης ενός ελαφρού αεροσκάφους. Το ζητούμενο αρχικά είναι να γίνει προσέλκυση σε αερολέσχες από όλη την χώρα, αλλά και από το εξωτερικό. Στη συνέχεια, ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση του χαρακτήρα και του ρόλου του. Αν η επαναλειτουργία γιορταστεί απλά ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, τότε, πολύ σύντομα, εκ των πραγμάτων θα ξανακλείσει. Εάν υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός, τότε, μπορεί να αποτελέσει υποδομή ανάπτυξης για την Ηλεία.

Δ. Αυγερινοπούλου

«Νέα πνοή ανάπτυξης στην Ηλεία»

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και επαναλειτουργίας, πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών στον χώρο του πρώην Κρατικού Αερολιμένα Επιταλίου, ενημερώνει η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Αυγερινοπούλου, κατόπιν νεότερης επικοινωνίας της με το Γραφείο του Υπουργού.

Με την υπ. αριθμ.΄ 3581 απόφαση (ΦΕΚ Β 3581/08.07.2022) ολοκληρώνεται η πολύμηνη προσπάθεια αδειοδότησης και επαναλειτουργίας του αεροδρομίου του Επιταλίου, το οποίο θα μπορεί να υποδέχεται, μετά από 12 χρόνια, και πάλι μικρά αεροσκάφη, δίνοντας νέα πνοή ανάπτυξης στην Ηλεία, ενώ η χορηγούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας είναι αορίστου διάρκειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ