Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Επιβάλλεται να λειτουργήσουν και τα δύο Νοσοκομεία…»

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Επιβάλλεται να λειτουργήσουν και τα δύο Νοσοκομεία…»

Κοινή σύσκεψη των συλλόγων εργαζομένων Αμαλιάδας και Πύργου την επόμενη εβδομάδα

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα της «ΠΡΩΤΗΣ»

Την ικανοποίησή τους για την επιστροφή συναδέλφων τους και ιατρών από το νοσοκομείο Πύργου, εξέφρασαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Όπως επίσης ανέφεραν, είναι αστείο κάποιοι να λένε ότι επιστρέφοντας 10-15 άτομα δημιουργείται πρόβλημα στο νοσοκομείο Πύργου και προανήγγειλαν κοινή σύσκεψη με τον σύλλογο εργαζομένων Πύργου, την επόμενη εβδομάδα.

Αλεξία Κοτσάφτη, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των εργαζομένων των δύο Νοσοκομείων»

«Όντως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Υπεάρχης με την επίσκεψή του στην Αμαλιάδα επισφράγισε αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί, δηλαδή για την επιστροφή εργαζομένων του δικού μας νοσοκομείου στις οργανικές τους θέσεις προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί στην επανεκκίνηση και επαναλειτουργία του νοσοκομείου Αμαλιάδας. Σημαντικό είναι ότι ειπώθηκε από τον ίδιο ότι δεν είναι αρκετά όσα έγιναν αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα. Και ότι έχει συζητήσει με το υπουργείο Υγείας στο να γίνουν αρκετά πράγματα ώστε να προχωρήσουμε σε πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου. Υπάρχει πλάνο, υπάρχει διάθεση από το υπουργείο, δεσμεύτηκε ότι καμία δομή δεν θα κλείσει προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες της Ηλείας. Και γενικότερα θέλει να είναι στο πλευρό μας για να υπάρξει επαναλειτουργία του νοσοκομείου μας. Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα σχετικά με τη μετακίνηση του προσωπικού στην Αμαλιάδα από το νοσοκομείο του Πύργου έχουμε να δηλώσουμε ότι ποτέ δεν συμβάλλαμε σε αφαίμαξη, αλλά ζητήσαμε το δικό μας προσωπικό. Θέλουμε να λειτουργήσουμε έστω και με αυτό το λίγο προσωπικό που επέστρεψε και να δούμε τις ανάγκες μας στη πορεία. Επιθυμία όλων είναι να ξαναδούμε το νοσοκομείο να λειτουργεί όπως και παλαιότερα και πρόσφερε στον πληθυσμό αυτό που προβλέπεται σύμφωνα με το υπουργείο υγείας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των εργαζομένων των δύο νοσοκομείων. Θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι, βρισκόμαστε σε κοινή συμπόρευση, τα προβλήματα είναι κοινά και από κοινού πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το πως θα λειτουργήσουν και τα δύο νοσοκομεία. Οι τρεις ιατροί που επέστρεψαν στη θέση τους θα καλύψουν μεγάλες ανάγκες γιατί εμείς εδώ και δύο χρόνια έχουμε τον αξονικό τομογράφο ο οποίος δεν έχει λειτουργήσει όπως έπρεπε για να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Έγινε μια δωρεά που δεν έχει αξιοποιηθεί. Ευελπιστώ ότι στο επόμενο διάστημα οι δεσμεύσεις που έχουμε πάρει θα γίνουν πράξη».

Βασίλης Μιχαλόπουλος, Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας

«Δεν παίζουμε ούτε πολιτικά ούτε πολιτικάντικα παιχνίδια»

«Η πρώτη μας κουβέντα είναι ότι είμαστε χαρούμενοι με την εξέλιξη που είχαμε σχετικά με την επαναλειτουργία του χειρουργικού τομέα στο νοσοκομείο μας. Είναι πολύ θετικό αυτό. Βέβαια, δεν πανηγυρίζουμε, θέλει πολλή δουλειά ακόμα, θέλει πολλούς αγώνες ακόμα προκειμένου το νοσοκομείο αυτό να ξεκινήσει να δουλεύει κανονικά. Είναι αλήθεια ότι τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια είναι η πρώτη φορά που έρχεται εντολή μετακίνησης προσωπικού από αλλού προς το νοσοκομείο μας. Είχαμε συνηθίσει σε εκατοντάδες μετακινήσεις, σε εκατοντάδες αφαιμάξεις σε προσωπικό από το νοσοκομείο μας προς άλλα νοσοκομεία και κυρίως προς τον Πύργο.

Δηλώνουμε από την αρχή πώς δεν έχουμε να χωρίσουμε με κανέναν κάτι και ειδικά με τους συναδέλφους μας του νοσοκομείου Πύργου. Σαφώς και το νοσοκομείο Πύργου χρειάζεται ενίσχυση και χρειάζεται να λειτουργήσει σαν πυλώνας των δημόσιων δομών υγείας στο νομό μας. Όμως, εμείς δεν παίζουμε ούτε πολιτικά ούτε πολιτικάντικα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων αλλά κυρίως στις πλάτες της κοινωνίας. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν κάτι. Ότι έτσι όπως είναι τα νοσοκομεία στο νομό μας είναι υποχρεωμένο το κράτος να λειτουργήσει και του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Οι κλίνες πρέπει να είναι ανοικτές στο κόσμο. Δεν μπορεί ένας νομός που έχει 200.000 κατοίκους να εξυπηρετείται από 175 κρεβάτια που είναι στο νοσοκομείο του Πύργου και αυτοί που ισχυρίζονται να έχουμε ένα νοσοκομείο στο νομό και να κλείσουν τα υπόλοιπα είναι τουλάχιστον αστείοι ή κάτι άλλο έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Επιβάλλεται να λειτουργήσουν και τα δύο νοσοκομεία.
Εμείς θα χαιρετήσουμε την απόφαση της 6ης ΥΠΕ που ξεκίνησε έστω με αυτό τον τρόπο να λειτουργεί το νοσοκομείο μας, γιατί μιλούσαμε για ένα νοσοκομείο το οποίο είναι το μοναδικό που δεν είχε νοσηλευόμενους, που δεν είχε ημέρες νοσηλείας. Έτσι το κατάντησαν.

Δηλώνουμε ότι σαν εργαζόμενοι, όπως δώσαμε και τώρα το παρών με τον τρόπο μας και όπως έπρεπε να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα και από εμάς και από την 6η ΥΠΕ. Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που είδα σήμερα και αφορούν την δυσλειτουργία του νοσοκομείου Πύργου με αφορμή τη μετακίνηση κάποιου προσωπικού, θα πρέπει κάποιοι να σκέφτονται πριν μιλήσουν. Είναι τουλάχιστον αστείο αυτό που ισχυρίζονται διότι έχουν μετακινηθεί 70 άτομα από το δικό μας νοσοκομείο σε αυτό του Πύργου και αυτοί που ήρθαν ως νοσηλευτικό προσωπικό είναι 10-12 άτομα.

Είναι αστείο να λέγεται ότι αυτά τα 10 άτομα είναι η αιτία που δεν μπορεί σήμερα να λειτουργήσει το νοσοκομείο του Πύργου. Και σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό είναι δυο γιατροί μετακινημένοι στον Πύργο, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν εφημερίες εκεί επειδή υπάρχουν κενά. Δηλαδή, θα είναι εδώ να παρέχουν υπηρεσίες σε πρωινό ωράριο και εξωτερικά ιατρεία και τελικά πώς το θέλουμε το νοσοκομείο Αμαλιάδας; Ας μας πουν αυτοί που σήμερα φωνάζουν πώς θέλουν να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Αμαλιάδας».

«Σε κανένα Νοσοκομείο στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφάλεια βάσει των κανονικών κριτηρίων»

ΕΡΩΤΗΣΗ «ΠΡΩΤΗΣ»: Μου κάνει εντύπωση στη τοποθέτησή σας που λέτε ότι είστε ικανοποιημένοι από όλη αυτή την ιστορία τη στιγμή που ο Πύργος, όπως είπατε έχει προβλήματα. Βεβαίως καταλαβαίνω την ικανοποίησή σας από το γεγονός ότι σήμερα επέστρεψαν κάποιοι όταν τόσα χρόνια το εδώ νοσοκομείο τροφοδοτούσε τον Πύργο. Επομένως, δεν μιλάμε ότι λύθηκε επί της ουσίας κάτι, διότι πάμε να λύσουμε το πρόβλημα της Αμαλιάδας και δημιουργούνται προβλήματα στον Πύργο ή το αντίστροφο. Το ίδιο προσωπικό γίνεται μπαλάκι, ανάλογα με τα παιχνίδια που ο καθένας θέλει να παίξει. Επίσης, προχθές έγινε χειρουργείο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας. Παθολόγος υπήρχε;

 «Για χρόνια λέμε ότι ο κλεφτοπόλεμος, η κλοπή και μεταφορά του προσωπικού, δεν οδηγεί πουθενά. Έχουμε μια δεξαμενή ανθρώπων που παίρνουν είτε από την Κρέστενα είτε από την Αμαλιάδα, η οποία μαθηματικά σε κάποια στιγμή θα στερέψει. Είτε γιατί κάποιοι συνταξιοδοτούνται είτε επειδή μετατίθενται είτε αποχωρούν κ.λ.π. Τι θα κάνουμε όταν στερέψει σαν Γ.Ν. Ηλείας; Θα απαιτήσουμε από το Ρίο να κλείσει για να πάρουμε προσωπικό και να το φέρουμε εδώ; Αυτή είναι ένα πολιτικό αδιέξοδο, ανεπίτρεπτο. Όλοι μαζί πρέπει να απαιτήσουμε προσωπικό. Δεν μπορούμε να σταθούμε με τη σημερινή λογική. Κι επιβεβαιώνομαι από αυτές τις διαμαρτυρίες, δηλαδή, και μια μικρή αλήθεια να έχουν αυτές οι διαμαρτυρίες -για μένα δεν έχουν γιατί δεν μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα γιατί ήρθαν 10 άτομα εδώ όταν έχουν κρατήσει ακόμη 60 δικά μας άτομα εκεί. Δεν πήραμε δικά τους άτομα, είναι προσωπικό που το είχαμε δώσει. Πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε από την πολιτεία, όλοι μαζί. Και με την ευκαιρία να σας πω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια κοινή σύσκεψη με τους συναδέλφους μας του Πύργου ώστε αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαριστούν. Οι εργαζόμενοι μεταξύ τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και χρήστες των υπηρεσιών υγείας, είτε εμείς είτε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Άρα θέλουμε να έχουμε σωστή παροχή υγείας στο νομό μας.

Σε αυτό που είπατε, περί της ικανοποίησής μας, δεν επαφιόμαστε να πούμε ότι τα λύσαμε όλα. Σαφώς και δεν λύθηκαν, σαφώς έγιναν λίγα πράγματα. Θέλει πολλή δουλειά, θέληση και πολιτική βούληση. Εμείς θα βάλουμε πλάτη προκειμένου αυτό το νοσοκομείο να ξαναπάρει μπροστά. Δεν το βλέπουμε τοπικιστικά, αλλά ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία αυτού του νοσοκομείου.

 Στο ερώτημά σας περί παθολόγου. Να σας πω ότι υπήρχε και καρδιολογική εκτίμηση γι’ αυτό και μετακινήθηκε η πνευμονολόγος ώστε να υπάρχει εκτίμηση από γιατρό παθολογικού τομέα, να το πω κι έτσι. Όμως χρειάζεται καρδιολογική και πνευμονολογική στήριξη, όχι παθολογική. Αν μιλήσουμε για ασφάλεια, θα σας πω ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ελλάδα που να πούμε ότι βάσει των κανονικών κριτηρίων υπάρχει ασφάλεια. Δεν υπάρχει σε κανένα. Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει έλλειψη προσωπικού, κυρίως ιατρικού. Είναι τυχαίο ότι η δική μας αναισθησιολόγος κάνει εφημερία στο Αργοστόλι;

Οι διοικητές των υγειονομικών υπηρεσιών απασχολούνται κατά κύριο λόγο με το να βρίσκουν λύσεις να μετακινούν ιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να κλείσουν τρύπες. Πως δουλεύει σήμερα η παθολογική κλινική του Πύργου; Με έναν ιατρό-διευθυντή, ο οποίος κι αυτός δικός μας είναι. Αυτά πρέπει να παλέψουμε να λύσουμε και όχι να λέμε ότι ήρθαν 10 νοσηλευτές εδώ και θα κλείσει το νοσοκομείο του Πύργου. Είναι αστείο και είναι ντροπή στον πρώην διοικητή του νοσοκομείου που διέλυσε το σύστημα υγείας στο νομό, να λέει αυτά που λέει σε δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις του. Είναι αυτός που έκλεισε το νοσοκομείο Αμαλιάδας».

Παναγιώτης Γκιόνης, Μέλος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

«Είμαστε υπέρ της λειτουργίας και των δύο Νοσοκομείων»

«Είμαι 25 χρόνια νοσηλευτής στο νοσοκομείο Αμαλιάδας. Αυτό που θέλω να δηλώσω είναι ότι χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου, είμαστε υπέρ της λειτουργίας και των δύο νοσοκομείων ώστε να εξυπηρετηθεί ο Ηλείος πολίτης και μάλιστα σε περιόδους θέρους, όπως τώρα που ο πληθυσμός αυξάνεται, οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και καλό θα είναι να στοχεύσουμε στην επάνδρωση και των δύο νοσοκομείων, έτσι ώστε και τα δύο να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ