Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ «Omertà» της Κορυφής και η καταστροφική δράση των εμπρηστών

Η «Omertà» της Κορυφής και η καταστροφική δράση των εμπρηστών

Tης Άννα Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Εκατόν τριάντα τέσσερα (134) στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξέσπασε στις 10:00 περίπου το βράδυ της Τρίτης στη περιοχή Κορυφή, του δήμου Πύργου. Μία φωτιά με δύο εστίες στη θέση «Δεξαμενή» που έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο, αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουν, μα κανείς δεν μιλά, ότι δηλαδή στην περιοχή έχουμε την δράση εμπρηστών.  Την περσινή αντιπυρική περίοδο σημειώθηκαν στην Τ.Κ. Κορυφής συνολικά τέσσερις πυρκαγιές από τις οποίες έγιναν στάχτη δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ενώ το ίδιο έργο επαναλήφθηκε το βράδυ της Τρίτης. Παρά την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά επεκτάθηκε με αποτέλεσμα 134 στρέμματα να γίνουν στάχτη.

Η προκλητική δράση των «γνωστών- αγνώστων» δυστυχώς «καλύπτεται» από τα κλειστά στόματα των κατοίκων, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν αναλογιστεί τις συνέπειες μία πυρκαγιάς….. Φαίνεται ότι για ορισμένους εύκολα έσβησαν οι μνήμες του 2007, τότε που στον πύρινο όλεθρο, χάθηκαν εκτός από περιουσίες (σ.σ. καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, σπίτια, οχήματα) και συμπολίτες μας!

Έργο εμπρηστών οι φωτιές

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, μίλησε στην «Πρώτη», όχι μόνο για την φωτιά στην Κορυφή, αλλά για το «μπαράζ» πυρκαγιών, το οποίο καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπ0άρχει σοβαρός κίνδυνος επανάληψης του ολέθρου που βιώσαμε το 2007. «Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Ήδη έχουμε μεγάλη μετακίνηση δυνάμεων προς την Ηλεία, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις αυτές να λείπουν από άλλες περιοχές. Ήταν όλοι ενημερωμένοι καθώς το τελευταίο πενθήμερο ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο για την Πελοπόννησο αλλά και για μεγάλο κομμάτι της χώρας. Είμαστε σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη αλλά και με τους δημάρχους για να δούμε που οφείλεται τελικά το γεγονός αυτό. Είμαστε σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική καθώς δεν είναι «φυσιολογικός» όλος αυτός ο αριθμός των πυρκαγιών. Παράλληλα μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι τυχαίες. Στη Κορυφή πέρσι είχαμε μέρα παρά μέρα φωτιά, και την Τρίτη το βράδυ, είχαμε την ταυτόχρονη έναρξη δύο εστιών. Ήδη υπάρχει κινητοποίηση των Αστυνομικών Αρχών ενώ και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής πραγματοποιεί έρευνα, καθώς είμαστε βέβαιοι ότι κάτι συμβαίνει και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι κάτοικοι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αντιστοιχεί. Υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο σίγουρα έχει ονοματεπώνυμο, και δεν πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές ή να κινδυνεύσουν πολίτες ή να καταστραφούν σπίτια και περιουσίες, προκειμένου να «ανοίξουν τα στόματα» και να μιλήσουν εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν, καθώς είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολίτες οι οποίοι γνωρίζουν»….. «Πέρσι πριν ξεκινήσει η μεγάλη φωτιά στην Ολυμπία που έφτασε μέχρι τα Τρόπαια, υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες, εστίες στις ίδιες περιοχές, από όπου ξεκίνησε τελικά η φωτιά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και δεν γίνεται κανείς να μην ξέρει τίποτα. Πρέπει οι πολίτες να συνεργάζονται και να μιλούν στις Αρχές, διαφορετικά θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β. Παπαγεωργίου.

Εκατοντάδες στρέμματα στάχτη

Χαλέπιος πεύκη, αείφυλλα και πλατύφυλλα δέντρα, αλλά και αναδασωτέα βλάστηση, καθώς επίσης και καλλιεργήσιμες εκτάσεις έγιναν στάχτη από τη φωτιά στην Κορυφή, όπως επεσήμανε μιλώντας στη «Πρώτη» ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. «Στις 10:00 το βράδυ της Τρίτης είχαμε δύο εστίες φωτιάς στην ΤΚ Κορυφής, στην θέση δεξαμενή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα συλλέξει (σ.σ. μέχρι χθες το μεσημέρι)134 στρέμματα έχουν καεί. Πέρσι στην συγκεκριμένη περιοχή είχαμε τέσσερις φωτιές. Οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες. Μιλάμε για εκούσια και ακούσια ανθρώπινη παρέμβαση την οποία στο παρελθόν έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή έχουμε διαρκώς καταστροφές σε περιουσίες και σε φυσικό κεφάλαιο. Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να βοηθήσουν για την εξεύρεση των δραστών». Ερωτηθείς ο Π. Λάττας ποιος θεωρεί ότι είναι ο λόγος που στη συγκεκριμένη περιοχή οι «γνωστοί- άγνωστοι» βάζουν φωτιές, σημείωσε: «Υπάρχει στο σημείο ένα ποτάμι με νερό. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν με αυτή την διαδικασία να εκχερσώσουν εκτάσεις προκειμένου να καλλιεργήσουν, ξεχνώντας ότι υπάρχουν ήδη δασικοί χάρτες και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ή υπάρχουν στο σημείο πέρα από τις νόμιμες και παράνομες καλλιέργειες».

Η χθεσινή αναζωπύρωση

Παρά την τιτάνια μάχη των επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ΤΚ Κορυφής, χθες το μεσημέρι σημειώθηκε και νέα αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου. Το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς χθες το μεσημέρι στο σημείο επιχειρούσαν  60 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα κλήθηκαν να ενισχύσουν εφτά εναέρια μέσα, εκ των οποίων δύο Canadair, δύο Ari Tractor, δύο ελικόπτερα Erickson και ένα ελικόπτερο Agusta Bell.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ