Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑύριο η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους:...

Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους: Από τον εφιάλτη της εξάρτησης στην όαση της απεξάρτησης

Τεράστια η στήριξη του ΚΕΘΕΑ-ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2019 στο Πύργο

Μιλούν αποκλειστικά στην «Πρώτη» άνθρωποι που στηρίζονται από την δομή του Πύργου και δίνουν την «μάχη» της απεξάρτησης

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Δρόμοι, δύσβατοι, σκοτεινοί, που δύσκολα μπορείς να τους διαβείς… Δρόμοι που δεν οδηγούν πουθενά και «χάνεσαι» μέσα σε αυτούς. Τέτοιοι είναι οι δρόμοι των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών. Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση ναρκωτικών.

Χιλιάδες είναι εκείνοι που βυθίστηκαν και συνεχίζουν να βυθίζονται στον εφιάλτη των ναρκωτικών. Κάποιοι έχασαν την ζωή τους, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να προχωρούν σε αυτούς τους σκοτεινούς και δύσβατους δρόμους ενώ υπάρχουν κι εκείνοι, οι οποίοι αναζήτησαν μία αχτίδα φωτός καθώς κατάλαβαν ότι ο δρόμος των ναρκωτικών είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Είναι οι άνθρωποι που με περίσσια δύναμη ψυχής, καταφέρνουν να βάλουν τέλος στον εφιάλτη τους και απευθύνονται  στο ΚΕΘΕΑ προκειμένου να λάβουν όλη την υποστήριξη που χρειάζεται για να βγουν από την «έρημο» στην οποία έζησαν ή συνεχίζουν να ζουν.

Η «Πρώτη» μίλησε με δύο ανθρώπους που μετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ- ΟΞΥΓΟΝΟ στο Πύργο. Πρόκειται για τον «Ζ» και τη «Μ» τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στην διάθεση της «Πρώτης», ωστόσο επιλέγουμε να μην τα παρουσιάσουμε, από σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς που δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Ζ: «Την έρημο δεν την περνάς μόνος σου»

«Θα παρομοιάσω τον εαυτό μου, σαν ένα χαμένο μες στην έρημο, άνθρωπο ταλαιπωρημένο και εξαθλιωμένο, που ξαφνικά εκεί που νόμιζε ότι είναι όλα τελειωμένα, βρήκε μία όαση να φάει, να πιει, να ανασυγκροτηθεί και να μαζέψει δυνάμεις για να συνεχίσει το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής. Αυτό είναι για εμένα το ΚΕΘΕΑ. Το ταξίδι της επιστροφής για εμένα, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έχω δρόμο να διανύσω ακόμα και να αντιμετωπίσω αρκετές δυσκολίες στον δρόμο της ζωής. Έχω πάρει όμως αρκετά εφόδια μαζί μου και νοιώθω δυνατός για να συνεχίσω.

Το να ζητήσω βοήθεια δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια που κάνω και στο παρελθόν είχα ζητήσει βοήθεια από άλλο πρόγραμμα βέβαια. Στην αρχή δεν ήθελα να έρθω στο ΚΕΘΕΑ, με προέτρεψε ο πατέρας μου που είχε αρχίσει ήδη συναντήσεις. Είχα δει ότι δεν οδηγούμε πουθενά και τα πράγματα είχαν φτάσει σε άθλια κατάσταση και αποφάσισα να κάνω τις πρώτες συναντήσεις. Εκεί γνώρισα ένα μέλος του προσωπικού το Δημήτρη, με τον οποίο ένοιωσα πολύ άνετα και σιγά- σιγά ενώ ένοιωθα καλύτερα μέρα με την ημέρα, πήρα την απόφαση και μπήκα πάλι στο πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στο μήνυμα το οποίο θα ήθελε να περάσει σε άλλους χρήστες ο «Ζ» τόνισε μέσω της «Πρώτης»: « Την έρημο δεν θα την περάσουν μόνοι τους. Πρέπει να περάσουν από την «όαση να πιουν νερό», να πάρουν εφόδια όπως πήρα και εγώ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Σίγουρα έχουν να κερδίσουν πολλά…αλλά χαμένοι δεν θα βγουν. Κερδισμένοι θα βγουν».

M: «Βρισκόμουν σε αδιέξοδο. Έτσι αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ»

«Ήμουν πολλά χρόνια στην χρήση. Έφτασα σε σημείο να αντιμετωπίζω προβλήματα με την υγεία μου, με την οικογένεια μου και με τον κοινωνικό μου κύκλο. Βρισκόμουν σε αδιέξοδο. Έτσι αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ. Οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ με βοήθησαν και με αγκάλιασαν. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ γιατί «έφυγα» από τη χρήση και έκανα μία νέα αρχή στη ζωή μου. Παροτρύνω ανθρώπους που αντιμετωπίζουν  πρόβλημα με την σωματική και ψυχική υγεία τους να παραβρεθούν στο ΚΕΘΕΑ, καθώς θα σας αγκαλιάσουν και θα σας αγαπήσουν ως οικογένεια».

Το ΚΕΘΕΑ-ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

Η υπεύθυνη του συμβουλευτικού κέντρου Πύργου ΚΕΘΕΑ-ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ Κωνσταντίνα Φραγκιά μαζί με τους εργαζόμενους της δομής, είναι οι άνθρωποι εκείνοι που στηρίζουν, όλους όσους τους καλούν σε βοήθεια αλλά και τις οικογένειες τους.  Το έργο τους πραγματικά αξιοθαύμαστο καθώς μόνο από το Πολυδύναμο Κέντρο έχουν εξυπηρετηθεί 159 περιστατικά.

Η υπεύθυνη του κέντρου μίλησε στη «Πρώτη» για το έργο και το ρόλο του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ.

Ερ. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για το έργο του ΚΕΘΕΑ και πως στηρίζονται οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εξαρτήσεις, από τα ναρκωτικά, τα τυχερά παιχνίδια, το αλκοόλ ή το διαδίκτυο;

Απ.Το ΚΕΘΕΑ είναι ο μεγαλύτερος φορέας απεξάρτησης στην Ελλάδα και αριθμεί πάνω από 100 μονάδες σε διάφορες πόλεις. Το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών σε όλη τη Πελοπόννησο (Πύργο, Πάτρα, Καλαμάτα, Ναύπλιο).

Στόχος μας είναι η κάλυψη αναγκών του πληθυσμού, που αφορούν χρήση ή περιστασιακή χρήση παράνομων ουσιών, συστηματική χρήση αλκοόλ, καθώς και προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια (τζόγος) και το διαδίκτυο, αλλά και των οικογενειών τους.

Σε πρόσφατες έρευνες αναφέρεται αύξηση της βαριάς χρήσης αλκοόλ, ειδικά στην Περιφέρεια και αύξηση του τζόγου και των τυχερών παιχνιδιών στους νέους. Οι λεγόμενες «νόμιμες» εξαρτήσεις είναι πιο δύσκολα αναγνωρίσιμες ως πρόβλημα από το ίδιο το άτομο και την οικογένειά του. Τα τελευταία χρόνια οι εξαρτήσεις «νέου τύπου» έχουν κερδίσει έδαφος, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο αλκοόλ ως μορφή αυτό-θεραπείας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν διεξόδους στο τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

Όλες οι υπηρεσίες  παρέχονται δωρεάν, με αυστηρή τήρηση του απορρήτου και δεν υπάρχει λίστα αναμονής.

Ερ. Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ στο Πύργο και πόσοι άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν «αγκαλιαστεί» από τη δομή;

Απ. Το ΚΕΘΕΑ με την πολυετή εμπειρία του στο χώρο των εξαρτήσεων, ξεκίνησε τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου στον Πύργο, τον Ιανουάριο του 2019 και στη συνέχεια ανέλαβε τη δημιουργία δύο νέων Μονάδων που έχουν επίσης έδρα τον Πύργο και υλοποιούνται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και είναι ενταγμένες στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».              

Πολυδύναμο Κέντρο

Στην πρώτη επαφή που έχει κάποιος μαζί μας, γίνεται αξιολόγηση της κατάστασής του και ένας εξατομικευμένος θεραπευτικός σχεδιασμός. Στο Πολυδύναμο Κέντρο προσφέρουμε συμβουλευτική και θεραπεία σε εξωτερική βάση για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια ή το διαδίκτυο, αλλά διατηρούν υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας.

Σε περιπτώσεις ιδιαίτερα επιβαρυμένες πραγματοποιούνται παραπομπές σε κάποιο άλλο εξειδικευμένο πλαίσιο.

Στο Πολυδύναμο Κέντρο έχουν εξυπηρετηθεί 159 περιστατικά.

Έφηβοι (έως 21 ετών): 14 άτομα

Οικογένεια

Το πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών περιλαμβάνει την ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόβλημα της εξάρτησης και ταυτόχρονα την παροχή συναισθηματικής υποστήριξής τους. Είναι απαραίτητο να γίνει σε όλα τα μέλη της οικογένειας αντιληπτό πως η εξάρτηση είναι ένα ζήτημα που αφορά ολιστικά την οικογένεια.  Όλη η οικογένεια που συμμετέχει στη θεραπεία εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και σε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με υγιή χαρακτηριστικά και τρόπους επίλυσης προβλημάτων.

Συχνά η οικογένεια είναι αυτή που επισκέπτεται το Πολυδύναμο Κέντρο. Η εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αποτελεσματικότητά της.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης

Μία επιτυχημένη προσπάθεια απεξάρτησης από οποιαδήποτε εξάρτηση νόμιμη ή παράνομη, εκτός από την αποχή από την ίδια την εξάρτηση και την αποχή από παραβατικές συμπεριφορές, οφείλει να περιέχει και την λειτουργική κοινωνική και επαγγελματική ένταξη. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης.

Οι υπηρεσίες που παρέχει αφορούν:

  • τη νομική στήριξη
  • την επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία
  • την απόκτηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την αγορά εργασίας, με επιμορφωτικές δράσεις (μαθήματα ελληνικών, μαθήματα αριθμητικής) αλλά και γνώσεις πιο εξειδικευμένες που συνδέονται με το παραγωγικό δυναμικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως ο τομέας της γεωργικής εκμετάλλευσης, αλλά και της ανακύκλωσης
  • την υποστήριξη σε ζητήματα οικονομικής φύσης και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • την εκπαίδευση στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου(κατασκευές, γυμναστική, φωτογραφία)

Στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης έχουν εξυπηρετηθεί 206 άτομα.

Ερ. Πόσο σημαντική θεωρείτε την ενημέρωση ευαισθητοποίηση των μαθητών- παιδιών, αναφορικά με το θέμα των εξαρτήσεων;

Απ. Οι παρεμβάσεις ενημέρωσης-πρόληψης του ΚΕΘΕΑ αφορούν όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης. Πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση των σχολικών μονάδων και σε συνεργασία με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Λόγω της πανδημίας υπήρξε μια δυσκολία στη συνεργασία αυτή, αλλά ελπίζουμε σε μια σταθερή συνεργασία με τις σχολικές μονάδες.

Δράσεις ενημέρωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ με έδρα τον Πύργο και στόχο τη γνωριμία και την ενημέρωση για τις νέες υπηρεσίες που έχει δημιουργήσει, πρόκειται να υλοποιήσει ενημερωτικά περίπτερα:

Το Σάββατο 25/06/2022, από τις 10:00 έως τις 13:00, στο χώρο διενέργειας της Λαϊκής Αγοράς στην Αμαλιάδα.

Την Κυριακή 26/06/2022, από τις 19:00 έως τις 22:00, στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου και ώρα 18:00 διοργανώνεται εσπερίδα με θέμα: «Από την εξάρτηση στην απεξάρτηση», από το Πολυδύναμο Κέντρο & το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Πύργου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις».

Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας.  

FOTO DRASI 1 & DRASI 2 eikona1 – KETHEA 1

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ