Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕυθύνη όλων η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Ευθύνη όλων η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Κοινή σύσκεψη πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι και φορείς Μεσσηνίας και Ηλείας για την διεκδίκηση υλοποίησης του δρόμου Πύργος -Καλό Νερό- Τσάκωνα, κατά την διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι η υλοποίηση του δρόμου είναι «ζήτημα ζωής». Οι φορείς Ηλείας και Μεσσηνίας εξέδωσαν ψήφισμα θέσεων διεκδικώντας την υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου, ωστόσο οφείλουν και οι αιρετοί των δύο Νομών (σ.σ. Ηλείας και Μεσσηνίας) να συστρατευτούν και να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την υλοποίηση του δρόμου. Οι Βουλευτές, Ηλείας και Μεσσηνίας, οι Περιφερειακές Αρχές Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου αλλά και οι Δήμαρχοι των περιοχών που «περνά» ο αυτοκινητόδρομος οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα την δίκαιη διεκδίκηση των φορέων.

Η διεκδίκηση

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με την συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων Κυπαρισσίας, Πύργου, Κρεστένων, Ζαχάρως, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Καλαμάτας και Μελιγαλά, της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας, Εστίασης Καλαμάτας, του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του πρώην πρόεδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Καραμπάτος, του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας, του πρόεδρου του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, ενώ συμμετείχε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.  Αφού συζήτησαν διεξοδικά για το μείζονος σημασίας θέμα του κοινού μετώπου, μεταφέροντας την αγωνία, την απογοήτευση αλλά και την ισχυρή άποψη των μελών των Συλλόγων που αντιπροσωπεύουν και της κοινωνίας που θεσμικά σε επαγγελματικό / επιχειρηματικό / βιοτεχνικό / αγροτικό τομέα εκπροσωπούν προχώρησαν στην έκδοση ψηφίσματος στο οποίο επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Εκφράζουν την απαίτηση υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να κινδυνεύουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε έναν δρόμο – «καρμανιόλα», όπως είναι μέχρι σήμερα ο δρόμος «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα». Κάποτε, πριν πολλές δεκαετίες, μπορεί να έμοιαζε σαν διάδρομος προσγείωσης αεροπλάνου, γιατί για την εποχή του, τότε, ήταν πράγματι πρωτοποριακός και ασφαλέστερος σε σχέση με κακοτράχαλους δρόμους που προϋπήρχαν για τις μετακινήσεις και μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.  Σήμερα όμως είναι «καρμανιόλα» που έχει στοιχίσει και στοιχίζει εκατοντάδες αθώες ανθρώπινες ψυχές που χάνονται στην άσφαλτο.  Σήμερα ο δρόμος – «καρμανιόλα» θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

  Πρέπει να μπει τέλος στον άδικο φόρο αίματος που πληρώνουν αθώοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι μετακινούνται στο δρόμο αυτό για τις δουλειές τους, τις υποχρεώσεις τους, την εκδρομή τους, ή και τη βόλτα τους.

  Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδράνεια και μοιρολατρεία.

  Παράλληλα, ο σημερινός δρόμος υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

  Από το δρόμο αυτό εξυπηρετείται οδικώς το εμπόριο της Πελοποννήσου, η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων των περιοχών μας καθώς και οι εξαγωγές από το Λιμάνι των Πατρών και της Ηγουμενίτσας, ενώ σε αυτόν διέρχονται χιλιάδες επισκεπτών της Πελοποννήσου κάθε χρόνο εξυπηρετώντας και τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις. Μέσω αυτού συνδέονται τα λιμάνια της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, της Κυλλήνης και του Κατάκολου όπως και τα αεροδρόμια της Καλαμάτας αλλά και του Αράξου.

  Ο δρόμος «Πύργος – Τσακώνα – Καλό Νερό» εξυπηρετεί τις ανάγκες συνολικά της Πελοποννήσου καθώς και των Ιονίων Νήσων.

  Είναι τμήμα του Δυτικού Άξονα, το νότιο τμήμα της λεγόμενης Αδριατικής Οδού που ξεκινά από την Τεργέστη και δια μέσω της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας καταλήγει στην Ελλάδα.

  Ο οδικός άξονας σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και προωθήθηκε ώστε να ενώνει την πρωτεύουσα τη Ελλάδος με Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο, Καλό Νερό, Τσακώνα με κατάληξη στην Καλαμάτα δια μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου που ήδη έχει κατασκευαστεί, ώστε η Πελοπόννησος να καλύπτεται οδικώς από δύο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους οι οποίοι θα εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες μεταφορών Ελλήνων καθώς και ξένων επισκεπτών, όπως και αγαθών από και προς κάθε γωνιά του πλανήτη και κυρίως της Ευρώπης.

  Για όλους αυτούς τους λόγους: Διεκδικούμε το ανθρώπινο δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση.

  Διεκδικούμε την ασφάλεια στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών.

  Απαιτούμε την υλοποίηση κατασκευής του οδικού άξονα «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα».

  Ζητάμε την ενεργό και έμπρακτη στήριξη όλων των κομμάτων, όλων των βουλευτών και πολιτικών στελεχών, όλων των Αυτοδιοικητικών Αρχών καθώς και των Φορέων και Συλλόγων, όπως και των κατοίκων, Μεσσηνίας και Ηλείας.

  Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση σε ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να προωθηθούν διαδικασίες, να ξεπεραστούν προβλήματα, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει το συντομότερο η υλοποίηση κατασκευής του οδικού άξονα «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα».

  Αναμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

  Είναι ζήτημα Ζωής».

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και στα γραφεία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων,   των Προέδρων/Γραμματέων Κομμάτων Βουλής των Ελλήνων,

στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στους Υφυπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, στους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους Βουλευτές Μεσσηνίας και Ηλείας, στους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στους Προέδρους Περιφερειακών Συμβουλίων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στους Επικεφαλής παρατάξεων των Περιφερειακών Συμβουλίων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος,  στους Δημάρχους των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας, στους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας και μέσω αυτών σε όλους τους Επικεφαλής Παρατάξεων και Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Μεσσηνίας και Ηλείας.

Το ψήφισμα συνυπογράφουν οι εμπορικοί σύλλογοι, Πύργου, Κρεστένων, Ζαχάρως, Κυπαρισσίας, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Καλαμάτας, Μελιγαλά, Ολυμπιάς  η  Ένωση ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, ο Σύλλογος Ιδιοκτήτων Αγοραίων Ταξί Νομού Ηλείας, ο Σύλλογος Εστίασης Πύργου, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, η Ένωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών Μεσσηνίας, η    Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Επιμελητήριο Ηλείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ