Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΗ μωβ μέδουσα… μπαίνει στον Πατραϊκό – «Εφιάλτης» για τις παραλίες από...

Η μωβ μέδουσα… μπαίνει στον Πατραϊκό – «Εφιάλτης» για τις παραλίες από Καλόγρια μέχρι στον Κορινθιακό

Η κατηγορηματική δήλωση του θαλάσσιου βιολόγου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστου Τακλή, «τρομάζει».

«Η μωβ μέδουσα θα έρθει και προς την Πάτρα». Η κατηγορηματική δήλωση του θαλάσσιου βιολόγου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστου Τακλή, «τρομάζει».

Ο κ. Τακλής μίλησε στην «Πελοπόννησο», με αφορμή τον συναγερμό που έχει σημάνει στο Ιόνιο για την επικίνδυνη μωβ μέδουσα.

Οπως είπε «δεν θα δούμε επανάληψη του φαινομένου του 2018, τουλάχιστον όσον αφορά τον πληθυσμό των μεδουσών που θα φθάσουν στις ακτές, όμως αυτή η μέδουσα είναι πιο επικίνδυνη». Πρόσθεσε δε, πως όλα εξαρτώνται από τα ρεύματα. Αλλά είναι βέβαιο, πως ομάδες μεδουσών θα μπουν από το Ιόνιο στον Πατραϊκό και θα φθάσουν στις ακτές του: Καλόγρια, Λακκόπετρα, Νιφορέικα, Αχαγιά μέχρι και την Πάτρα, αλλά και πιο ανατολικά.

Ολες οι παραλίες είναι «υποψήφιες» για εμφάνιση μεδουσών. Ρωτήσαμε τον κ. Τακλή για το πότε προβλέπει «κορύφωση» του φαινομένου στον Πατραϊκό κόλπο και μας είπε…«σε λίγες εβδομάδες»!

Αλλωστε και στους χάρτες του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, ο Πατραϊκός συμπεριλαμβάνεται στον χώρο επέκτασης της μωβ μέδουσας.

Μέχρι σήμερα συναγερμός έχει σημάνει σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντιπαξούς, Κεφαλονιά, Αμβρακικό κόλπο και Κέρκυρα, καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνιση της στη θάλασσα η μωβ μέδουσα ή Pelagia noctiluca, όπως είναι το επιστημονικό όνομα του θαλάσσιου πλάσματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες το πρόβλημα να αρχίσει να εντείνεται. Ετσι μετά το Αιγαίο, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2020, η επικίνδυνη για το τσίμπημα της μωβ μέδουσας, εξαιτίας της νευροτοξίνης που έχει, ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να εγκατασταθεί και στο Ιόνιο. Το πρόβλημα της εξάπλωσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πέρσι το καλοκαίρι έξαρση είχαμε εκτός από το Αιγαίο, στην Ισπανία και στη Γαλλία. Οπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει για περίπου 2 χρόνια ακόμα. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Οταν είναι νεαρή, το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται, παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Τα συμπτώματα μετά την «επαφή»

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από τη μέδουσα μπορεί να είναι:
• Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
• Ναυτία
• Πτώση πίεσης
• Ταχυκαρδία
• Κεφαλαλγία
• Εμετός
• Διάρροια
• Σπασμός των βρόγχων
• Δύσπνοια
Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Ορισμένα είδη μεδουσών μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, προκαλώντας έτσι τοπικές επιδερμικές αντιδράσεις και περιστασιακές διαταραχές.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μέθοδοι για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, ανάλογα με το είδος της μέδουσας που εμπλέκεται. Σε αυτές περιλαμβάνονται παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες. Για μερικά μόνο είδη (Carybdea marsupialis, Olindias phosphorica και Physalia physalis), το ξύδι που εφαρμόζεται για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτρέψει τυχόν εναπομείναντα κεντρίδια να απελευθερώσουν περαιτέρω δηλητήριο κάτω από το δέρμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.

Τι είναι η μωβ μέδουσα

Η μωβ μέδουσα θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα της είναι επώδυνο, λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Οταν είναι νεαρή, το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.
Οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται συνήθως στις αρχές καλοκαιριού, σε παράκτιες θαλάσσιες περιοχές και κυρίως σε περίοδο, όπου υπάρχει έξαρση φυτοπλαγκτόν.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ