Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜια υπογραφή πριν την οριστική ταφόπλακα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας

Μια υπογραφή πριν την οριστική ταφόπλακα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας

Στα χέρια της Κεραμέως το Προεδρικό Διάταγμα

Ο Δήμος Πύργου ακολουθεί την νομική προσβολή των αποφάσεων μαζί με τον Δήμο Αιγιαλείας

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα που θα «τελειώσει» και τυπικά τη Μουσειολογία και τη Γεωπονία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και βρίσκεται πλέον προς υπογραφή στην Υπουργό Παιδείας. Οπότε είναι θέμα ημερών να μπει και η τυπική ταφόπλακα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας. Μια εξέλιξη που θα καταστήσει τον Νομό μας τον μοναδικό σε όλη την Ελλάδα που θα βγει χαμένος από την κυβερνητική «αναδιάρθρωση» του ακαδημαϊκού χάρτη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παράταση που δόθηκε για την ανακοίνωση του μηχανογραφικού από το Υπουργεία είχε να κάνει αποκλειστικά με την καθυστέρηση της έκδοσής του Π.Δ.

Στα «κάγκελα» στο Αίγιο

Στο Αίγιο ήδη από χθες βρίσκονται στα «κάγκελα», καθώς σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της πόλης θα μεταφερθεί στην έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Αιγιαλείας κ. Γιώργο Μπέσκο θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας μήνυση κατά του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα για μη ανάκληση της απόφασης της Συγκλήτου ως προς το Τμήμα του Αιγίου κατόπιν εγγράφου αιτήματος του Δήμου, καθώς και για παραβίαση καθήκοντος. Επίσης, θα κατατεθεί αίτηση αναστολής στο ΣτΕ, αίτηση ακυρώσεως του Π.Δ. και αναστολής εκτέλεσης του εδαφίου που αφορά στη μεταφορά του Τμήματος του Αιγίου στην Πάτρα. Ακόμα, σε ότι αφορά τον Δήμο Αιγιαλείας, ο Αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε πως «ο αγώνας όπως μέχρι σήμερα ουδέποτε εγκαταλείφθηκε, έτσι θα πρέπει να συνεχιστεί και να  ενταθεί με ακόμα δυναμικότερες κινητοποιήσεις». Παράλληλα, καταφέρθηκε εναντίον των κυβερνητικών βουλευτών της Αχαΐας και τόνισε πως «η ευθύνη της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος είναι καθαρά στα χέρια της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας!».

Π. Αντωνακόπουλος: «Θα προσφύγουμε σε όλα τα αρμόδια όργανα»

Σε ότι αφορά την Ηλεία, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» πως σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. Πύργου δια περιφοράς ώστε να εκφραστεί και πάλι η αντίθεση του Δήμου στην υπογραφή του Π.Δ. Ο Δήμαρχος Πύργου, τόνισε επίσης πως «βρισκόμαστε σε επαφή με τον Δήμο Αιγίου εδώ και ημέρες και βεβαίας θα προσφύγουμε κι εμείς σε όλα τα αρμόδια όργανα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, όπου τόνισε πως ζήτησε ισονομία για την Ηλεία. «Ζητήσαμε από τον υφυπουργό συνεκτίμηση της κατάστασης της προγραμματισμένης μεταρρύθμισης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με όλα τα Πανεπιστήμια της υπόλοιπης χώρας. Θέλουμε να έχουμε ισότιμη μεταχείριση με αυτά, κι ως εκ τούτου η μεταρρύθμιση πρέπει να αφορά όλη τη χώρα με ενιαία κριτήρια κι όχι να γίνεται τμηματικά.  Ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης στην ανώτατη Παιδεία προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με ολοκλήρωση της ψήφισης σχετικού νόμου στο Κοινοβούλιο. Για την Ηλεία όμως και για το Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε μοναδική, ξεχωριστή διαδικασία! Αυτόματα προκύπτει το συμπέρασμα της άνισης και άδικης αντιμετώπισης σε βάρος της κοινωνίας του Δήμου Πύργου και της Ηλείας».

Γ. Πλεμμένος: «Είμαστε αποφασισμένοι να προσβάλλουμε νομικά τις αποφάσεις»

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αλληλεγγύης Γιάννης Πλεμμένος, τόνισε επίσης πως ο Δήμος Πύργου είναι αποφασισμένος να προσβάλλει νομικά τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. «Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τη μεταρρύθμιση του σβήνοντας αποκλειστικά και μόνο το Νομό Ηλείας από τον πανεπιστημιακό χάρτη. Στο Νομό μας ουσιαστικά βρίσκεται εκτός λειτουργίας τόσο το τμήμα της Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο όσο και το τμήμα της Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα καθώς όπως πέρσι έτσι και φέτος ο αριθμός των εισακτέων θα είναι μηδενικός. Αντί αυτού το Υπουργείο Παιδείας υπόσχεται μεταλυκειακά τμήματα  για τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουν ούτε καν το περιεχόμενο σπουδών που θα έχουν. Όσον αφορά τον Δήμο Πύργου και το τμήμα της Μουσειολογίας είμαστε αποφασισμένοι, μετά τον εμπαιγμό που υπάρχει από πλευράς της κυβέρνησης να προχωρήσουμε προσβάλλοντας νομικά τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που υποβαθμίζουν και θέτουν την περιοχή μας εκτός του Πανεπιστημιακού χάρτη εκπαίδευσης.  Θα μπορούσαμε να «αιτιολογήσουμε» την υποτιθέμενη «μεταρρύθμιση» του υπουργείου Παιδείας εάν τμήματα που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μονοψήφιο αριθμό εισακτέων ανά την Ελλάδα και με βαθμολογίες χαμηλότερες από την βάση είχαν την ίδια τύχη με το τμήμα του Πύργου. Πέρα από τη νομική διαδικασία που προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε για το τμήμα της Μουσειολογίας συνεχίζουμε την προετοιμασία σύνταξη φακέλου προκειμένου ο δήμος Πύργου να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα το οποίο θα είναι ισάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού μας», ανέφερε ο κ. Πλεμμένος.

Συνέντευξη Τύπου από Λυμπέρη

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης στην οποία θα αναφερθεί στο θέμα της απώλειας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ