Tάκης Αντωνακόπουλος: «Μην διαγράφετε από τον πανεπιστημιακό χάρτη τον Πύργο και την Ηλεία!»

Νέα παρέμβαση του Δημάρχου Πύργου στην Υπουργό Παιδείας για το Τμήμα Μουσειολογίας

Οι υπόλοιποι αιρετοί της Ηλείας έχουν ξεχάσει το θέμα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Νομού μας

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς στις 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή  των προτάσεων για τον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Τμήματα, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος προχώρησε σε νέα παρέμβαση προς την Υπουργό Παιδείας για το Τμήμα Μουσειολογίας.

Δυστυχώς για τον Νομό, ο Δήμαρχος Πύργου είναι ο μοναδικός αιρετός που συνεχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες για το μείζον θέμα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και την διατήρησή τους στην Ηλεία, με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς να έχουν ξεχάσει το θέμα, ενώ πλέον έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην περιβόητη «αναδιάρθρωση» του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που όπως φαίνεται θα αφορά μόνο τον Νομό μας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Πύργου, απευθυνόμενος εγγράφως στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, επισημαίνει πως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, λόγω καθυστέρησης στο Συμβούλιο Επικρατείας, σχετικά με τη μεταφορά στην Πάτρα και συγχώνευση του Τμήματος Μουσειολογίας με υφιστάμενη Σχολή σχετικού γνωστικού αντικειμένου.

Τονίζεται πως, αποτελεί η διαδικασία έκδοσης Π. Δ., μοναδική διαδικασία αναδιάρθρωσης Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια ακολουθείται η νομοθετική οδός.

Επίσης σχεδόν όλες οι εκλεγμένες Πανεπιστημιακές Αρχές στη χώρα, δεν πρότειναν κλείσιμο Τμημάτων ή Σχολών.

Ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Παιδεία προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με ολοκλήρωση της ψήφισης σχετικού νόμου στο Κοινοβούλιο.

Για την Ηλεία όμως και για το Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε μοναδική, ξεχωριστή διαδικασία!

Άμεσα τίθεται θέμα ισότιμης μεταχείρισης και αυτόματα προκύπτει το συμπέρασμα της άνισης και άδικης αντιμετώπισης σε βάρος της κοινωνίας του Δήμου Πύργου και της Ηλείας.

-Δεν δόθηκε η δυνατότητα συζήτησης στη Βουλή της περίπτωσης του Τμήματος Μουσειολογίας Πύργου, όπως διασφαλίζεται για Πανεπιστημιακά Τμήματα της υπόλοιπης χώρας (Ακρόαση φορέων, Επιτροπή Παιδείας, Ολομέλεια Κοινοβουλίου).

Οι Βουλευτές της Ηλείας, στερήθηκαν του δικαιώματος στήριξης των συμφερόντων της εκλογικής μας περιφέρειας.

Είναι γνωστό ότι και το τρέχον Ακαδημαϊκό έτος (΄21-΄22) στο Μηχανογραφικό δελτίο συμπλήρωσης υποψηφίων από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, υπήρχε το Τμήμα Μουσειολογίας με 0 (μηδέν) εισακτέους. Το ίδιο θα ισχύει και για το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος;

– Κι ακόμα ο Δήμαρχος Πύργου επισημαίνει:

«Κυρία Υπουργέ, εκτιμούμε ότι έχουμε συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ισονομίας, ισοτιμίας και ισότητας γενικότερα, σχετικά με τη λειτουργία του κράτους. Εξάλλου είμαστε μια περιοχή (η Ηλεία και η πρωτεύουσα Πύργος) με επικίνδυνη αρνητική απόκλιση από τον μέσο όρο των δεικτών ανάπτυξης της χώρας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης Πανεπιστημιακού Τμήματος στον Πύργο, δραστηριοποιούμενο είτε στο υπάρχον γνωστικό πεδίο, είτε σε συναφές, εντός του ευρύτεροι χώρου του πολιτιστικού τομέα.

– Ήδη έχετε εγκρίνει δύο θέσεις ΔΕΠ, (βαθμίδα επίκουρου καθηγητή) σε γνωστικό αντικείμενο Ιστορίας και Μουσειολογίας, στο Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου. Εκκρεμούν 5 (πέντε) αιτήσεις ΕΔΙΠ . Υπηρετούν ήδη 2 (δύο) εκπαιδευτικοί ΔΕΠ.

Οι υποδομές είναι ικανοποιητικές και καλύπτουν τις ανάγκης της εκπαίδευσης, σίτισης και διαμονής των φοιτητών.

– Επιθυμούμε από την πολιτεία ισοτιμία και δίκαιη αντιμετώπιση, στο πνεύμα αντιμετώπισης του υπόλοιπου Ακαδημαϊκού χάρτη στη χώρα.

Μην διαγράφετε από τον Πανεπιστημιακό χάρτη τον Πύργο και την Ηλεία!».

Να πιέσουν όλοι

Από την πλευρά μας, τονίζουμε για μία ακόμα φορά πως είναι απολύτως απαραίτητο όλοι οι θεσμικοί φορείς -και προφανώς οι κυβερνητικοί βουλευτές- να πιέσουν προκειμένου να μπουν στο μηχανογραφικό με εισακτέους τόσο η Μουσειολογία, όσο και η Γεωπονία.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ