Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση»,στέλνει η άσκηση «Ηνίοχος» σύμφωνα...

«Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση»,στέλνει η άσκηση «Ηνίοχος» σύμφωνα με τον Ν. Παναγιωτόπουλο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε χθες την 117 Π.Μ. στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας μαζί με τον Ν. Χαρδαλιά και τον στρατηγό Κ. Φλώρο

Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση στέλνεται από την άσκηση «Ηνίοχος», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, χθες, από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

«Πάνω από 70 αεροσκάφη πετούν στον ελληνικό εναέριο χώρο από το Καστελόριζο μέχρι και τους Οθωνούς και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ενώ «υπογράμμισε ότι σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον και σε ένα ιδιαίτερα αποστεροποιητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι αποτελεί ισχυρό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν έκρυψε την απόλυτη ικανοποίησή του για την διεξαγωγή της φετινής άσκησης ενώ επισήμανε ότι «οι μεγαλύτερες αεροπορίες της Συμμαχίας» συμμετέχουν στον «Ηνίοχο».

Χαρακτήρισε την άσκηση «πολύπλοκη και απαιτητική» ενώ προσέθεσε ότι ο «Ηνίοχος» αποκτά «αποτύπωμα στη ευρύτερη περιοχή» με τη συμμετοχή δύο αεροπλανοφόρων.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «νέες προκλήσεις εγείρονται τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην ευρύτερη περιοχή» ενώ προσέθεσε ότι «η διαλειτουργικότητα» και «οι κοινές ασκήσεις αναγκαίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια». Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «υποδειγματική, από τακτικής πλευράς, την εκτέλεση των έως τώρα σεναρίων» που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «Ηνίοχου» ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συμμετοχή των δύο αεροπλανοφόρων -του γαλλικού Σαρλ Ντε Γκωλ και του αμερικανικού Χάρι Τρούμαν- στη φετινή άσκηση.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους για τη διεξαγωγή της άσκησης ενώ δήλωσε ιδιαίτερα «περήφανος για τη συμμετοχή τόσων πολλών διαφορετικών μέσων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων». Στάθηκε στο πλήθος των σεναρίων που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα μπόρεσε να προσελκύσει ένα μεγάλο εύρος συμμετοχών» στη φετινή άσκηση.

Στη φετινή πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος» συμμετέχουν με μέσα και προσωπικό η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Κύπρος ενώ με προσωπικό συμμετέχουν η Αυστρία και ο Καναδάς. Με παρατηρητές συμμετέχουν στην άσκηση η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία. Η άσκηση διεξάγεται από τις 28 Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου.

Στη χθεσινή ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, πρέσβεις και ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, καθώς και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της άσκησης, είχε προγραμματιστεί διέλευση σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας και στη συνέχεια πάνω από την Ακρόπολη, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βράβευσε τον σμηναγό πιλότο F-16 Στυλιανό Γεωργίου, ο οποίος πρώτευσε στη Σχολή Όπλων Τακτικής. Μιλώντας σε δημοσιογράφος, ο σμηναγός ανέφερε ότι «αποτελεί τιμή το να πρωτεύσω σε ένα τέτοιο Σχολείο» όπου βρίσκεται, όπως είπε, «η αφρόκρεμα των Ελλήνων αεροπόρων».

Ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός στο Σχολείο «υπάρχει, αλλά στόχος είναι να ανεβάσουμε το επίπεδό μας και να το μεταφέρουμε στις Μοίρες». «Σχεδιάζουμε», συμπλήρωσε, «τις πιο σύνθετες αποστολές για την Πολεμική Αεροπορία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ