Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤαφόπλακα για τους παραγωγούς της Ηλείας ο συνεχιζόμενος παγετός

Ταφόπλακα για τους παραγωγούς της Ηλείας ο συνεχιζόμενος παγετός

Ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στα εσπεριδοειδή, αλλά και σε κηπευτικά, σε καλλιέργειες θερμοκηπίου και στην πατάτα

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Ταφόπλακα ήταν για τους παραγωγούς της Ηλείας ο συνεχιζόμενος παγετός των τελευταίων ημερών. Μετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ο ανοιξιάτικος παγετός προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στα εσπεριδοειδή, αλλά και σε κηπευτικά, σε καλλιέργειες θερμοκηπίου και στην πατάτα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος των εσπεριδοειδών του Νομού μας, η κατάσταση είναι τραγική. Οι πορτοκαλιές έχουν «καεί» από τον πάγο και τα πορτοκάλια πέφτουν στα χωράφια. Στις λεμονιές, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς εκτός από τον πολύ μεγάλο αριθμό κατεστραμμένων δέντρων, σε όσα έχει μένει καρπός, αυτός δεν μπορεί να πουληθεί. Τα λεμόνια έχουν «στεγνώσει», έχουν ξεραθεί. Πλέον, οι παραγωγοί σκέφτονται να κόψουν τα δέντρα!

«Σκέπτομαι σοβαρά να κόψω τα δέντρα!»

Την κατάσταση περιγράφει αναλυτικά, ο παραγωγός κ. Κωνσταντίνος Λιλιόπουλος. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Είναι η δεύτερη χρονιά που δεν θα πάρουμε κιλό στα λεμόνια. Ειδικότερα για τα δίφορα που περιμέναμε να πουλήσουμε σε καλύτερες τιμές, όχι μόνο δεν θα πουλήσουμε, αλλά χάσαμε και τα δέντρα. Προσωπικά σκέπτομαι σοβαρά να κόψω τα δέντρα με αυτές τις συνθήκες, γιατί και οι αποζημιώσεις είναι απειροελάχιστες, σχεδόν τίποτα. Ειδικά πέρυσι, μου έβγαλαν γύρω στα 60 ευρώ το στρέμμα τη στιγμή που το στρέμμα στοιχίζει τουλάχιστον 4.000 ευρώ. Ως εκ τούτου σκέπτομαι πολύ σοβαρά να αποσυρθώ από την καλλιέργεια του λεμονιού και νομίζω πως εξίσου σοβαρά το σκέπτονται και άλλοι παραγωγοί. Είχαμε θερμοκρασίες που έφτασαν τους -7 φέτος. Τα δέντρα που έχουν «καεί» σαφώς δεν θα δώσουν καρπό του χρόνου και αυτά που έχουν «μισοκαεί» θα κάνουν θα χρειαστούν δυο-τρία χρόνια να συνέλθουν, αλλά εάν έρθει ακόμα ένας παγετός τον επόμενο χρόνο θα καταστραφούν», αναφέρει στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Λιλιόπουλος.

Καταστροφές παντού

Εκτός από τα εσπεριδοειδή, ολική είναι η καταστροφή και στην πατάτα. Οι παραγωγοί στη Βόρεια Ηλεία, δεν έχουν καταφέρει να επουλώσουν τις ζημιές τους από τα προηγούμενα χρονιά και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με «καμένες» καλλιέργειες.

Ανάλογες καταστροφές έχουμε και στα κολοκύθια που βρίσκονται στα θερμοκήπια, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να συλλέξουν ότι μπορούν πριν χάσουν ακόμα μία καλλιέργεια.

Τα φασολάκια επίσης έχουν «καεί, όπως και τα πρώιμα καρπούζια, ενώ καταστροφή έχουμε ακόμα και σε πιο ιδιαίτερες καλλιέργειες όπως αυτή του αβοκάντο.

«Οικογένειες θα πεινάσουν, το ΑΕΠ της Ηλείας θα συρρικνωθεί»

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πηνειού και παραγωγός κ. Πάνος Θεοδωρακόπουλος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε διαρκή επαφή με αγρότες του Δήμου Πηνειού και περιγράφει την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα. «Μετά την πανδημία, ήρθε η αύξηση των καυσίμων και των λιπασμάτων, μετά ήρθε ο πόλεμος και πλέον ο παγετός είναι η οριστική ταφόπλακα στον παραγωγό της Ηλείας. Τόνοι καλλιέργειας θα πεταχτούν στα σκουπίδια, οικογένειες θα πεινάσουν, το ΑΕΠ της Ηλείας θα συρρικνωθεί. Εάν δεν ληφθούν τώρα άμεσα μέτρα από την Πολιτεία για στήριξη στους παραγωγούς και άμεση αποζημίωση των καταστροφών, τότε ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών θα σταματήσει να καλλιεργεί. Θα πρέπει άμεσα και ο Δήμος Πηνειού να σταθεί στο πλευρό των αγροτών και να απαιτήσει καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και αποζημίωση», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

«Τόνοι καλλιέργειας θα πεταχτούν στα σκουπίδια, οικογένειες θα πεινάσουν, το ΑΕΠ της Ηλείας θα συρρικνωθεί», αναφέρει ο κ. Πάνος Θεοδωρακόπουλος.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Είναι η δεύτερη χρονιά που δεν θα πάρουμε κιλό στα λεμόνια», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Κωνσταντίνος Λιλιόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ