Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταPost covid syndrome στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Πύργου

Post covid syndrome στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Πύργου

Το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας ξεκινάει πρόγραμμα αποκατάστασης  για ασθενείς που νόσησαν από τον ιό SARS-Cov-2

Η πρώτη δομή Post covid syndrome δημιουργήθηκε από το ΓΝ Ηλείας και θα λειτουργεί στον Πύργο

Το πρόγραμμα του Γ.Ν. Ηλείας θα  βασίζεται στις εξατομικευμένες  ανάγκες των ασθενών και είναι  σχεδιασμένο ώστε να βοηθήσει  το μυοσκελετικό  και αναπνευστικό σύστημα

Στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ θα δημιουργηθεί η πρώτη δομή post Covid σε επίπεδο Ηλείας. Η δομή θα παρέχει υποστήριξη και φροντίδα σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει ωστόσο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγεία (μυοσκελετικά και αναπνευστικά… ή ψυχολογικά) μετά την θεραπεία τους από τον κορωνοϊό.

Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στην διαπίστωση ότι παρόλο που  η έξοδος  του ασθενή με COVID-19 από το νοσοκομείο λαμβάνεται με βάση τα  κλινικά κριτήρια, εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται ακόμα  πολύ προσπάθεια για να ανακτήσει ο ασθενής την ποιότητα ζωής που είχε πριν την COVID λοίμωξη.

Το πρόγραμμα του Γ.Ν. Ηλείας θα  βασίζεται στις εξατομικευμένες  ανάγκες των ασθενών και είναι  σχεδιασμένο ώστε να βοηθήσει  το μυοσκελετικό  και αναπνευστικό σύστημα να επιστρέψει στο προ-λοίμωξης επίπεδο λειτουργικότητας καθώς και σε πιθανά άλλα λειτουργικά ελλείμματα του ασθενή.

Το πρόγραμμα θα  εναρμονίζεται με το πρωτόκολλο του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ασθενείς με μακρά νοσηλεία για τον  ιό SARS-CoV-2, ώστε  η αποκατάσταση να γίνει  συντηρητικά, με τον κατάλληλο ρυθμό, με ρυθμισμένη δραστηριότητα και παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, και  ο ασθενής να είναι δραστήριος χωρίς παροξύνσεις των συμπτωμάτων του.

Θετικό βήμα

Οι θεραπείες  θα είναι ατομικές και θα  πραγματοποιούνται  στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Γ.Ν. Ηλείας από θεραπευτές με εμπειρία στην αποκατάσταση (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτή, νοσηλευτές, ψυχολόγους), ενώ και οι ιατροί του Νοσοκομείου θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, πραγματοποιώντας όλους τους απαιτούμενους κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους  πριν την ένταξη του ασθενούς στο πρόγραμμα αποκατάστασης, όπως, παθολογικό έλεγχο, καρδιολογικό έλεγχο, ακτινογραφία, αξονική,  όπως επεσήμανε χθες ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας Χρήστος Χριστόπουλος ενώ παράλληλα υπογράμμισε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στο νοσοκομείο μας και ειδικότερα στο ΚΕΦΙΑΠ μετά από τις ενέργειες της κα. Ζωής Χατζή οργανώσαμε τμήμα post covid therapy, δηλαδή μία δομή για ασθενείς μετά την ανάρρωση τους από τον ιο του covid. Οι συνεδρίες αυτές θα πραγματοποιούνται στο ΚΕΦΙΑΠ με την βοήθεια του προσωπικού του ΚΕΦΙΑΠ και εφόσον χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις θα γίνονται στο νοσοκομείο μας. Το έργο αυτό έγινε με την συμπαράσταση της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας και θεωρούμε ότι είναι μία περαιτέρω προσπάθεια στην αποθεραπεία του covid από την πλευρά μας. Είμαστε στην διάθεση του κοινού να μπορεί να έρχεται σε επαφή μαζί μας και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η λειτουργία της νέας δομής θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον.  Είναι ουσιαστικά μία προσπάθεια της δημόσιας αρχής υγείας να έρθει αρωγός στα προβλήματα που δημιουργούνται εν μέσω πανδημίας στη post covid εποχή. Υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός στο ΚΕΦΙΑΠ . Όσο αφορά τα προγράμματα που υλοποιούνταν αυτή τη στιγμή στο ΚΕΦΙΑΠ και αφορούν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα θα συνεχιστούν κανονικά και παράλληλα με την ανάπτυξη της νέας δομής».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Ζωή Χατζή σημείωσε: «Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα,  οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί για λοίμωξη covid  έχουν ανάγκη στην πορεία για αποκατάσταση καθώς πολλές φορές παρατηρείται  έλλειμμα στην λειτουργικότητα τους , για παράδειγμα στην κινητική αλλά και στο κομμάτι της κατάποσης,  στο αναπνευστικό κ.α. Ο εξοπλισμός του ΚΕΦΙΑΠ είναι σύγχρονος και αγορασμένος τον τελευταίο χρόνο με επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας. Είμαστε το μοναδικό δημόσιο  ίδρυμα στην Δυτική Ελλάδα που έχουμε πισίνα θερμαινόμενη με βυθιζόμενο ανελκυστήρα, ώστε να μπορούν να μπουν τα άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν χωρίς βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των ανθρώπων που βγαίνουν από το κομμάτι της νοσηλείας άλλα θέλουν πολύ δρόμο για την αποκατάσταση τους».  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στα τηλέφωνα του ΚΕΦΙΑΠ 2621360824-60826-60835.

Οι στόχοι των προγραμμάτων αποκατάστασης είναι:

  • Η μείωση των μυϊκών και αρθρικών πόνων
  • Η αύξηση και διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων καθώς και η ενδυνάμωση των μυών
  • Η βελτίωση του επιπέδου της αναπνευστικής λειτουργίας
  • Η εκπαίδευση στην αυτόνομη κινητικότητα και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής
  • Η αύξηση της φώνησης και της ροής του λόγου
  • Η ψυχολογική ενίσχυση
  • Η βελτίωση της κατάποσης και η αυτονομία σίτισης
  • Η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών

Για τη λειτουργική αποκατάσταση το ΚΕΦΙΑΠ διαθέτει:

  • Εξοπλισμόγια την παθητική κινητοποίηση με στόχο την αύξηση εύρους κίνησης των αρθρώσεων
  • Συσκευή ηλεκτροθεραπείας με υπέρηχο, laser, tecar,  φορητή συσκευή tens, συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας, συσκευή biofeedback
  • Θερμαινόμενη Θεραπευτική πισίνα με βυθιζόμενο ανελκυστήρα
  • Δινόλουτρο σώματος
  • Δινόλουτρα μέλους
  • Ορθοστάτηγια την εκπαίδευση του κορμού
  • Εξειδικευμένο σύστημα υποβοήθησης βάδισης
  • Θεραπευτικό διάδρομο βάδισης
  • Ενεργοπαθητικό θεραπευτικό ποδήλατο

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ