Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΦωτοβολταϊκά στο Φράγμα Πηνειού

Φωτοβολταϊκά στο Φράγμα Πηνειού

Συμφωνία με τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού για εκμίσθωση 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων στις εξωλίμνιες εκτάσεις

Στα «σκαριά» βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις εξωλίμνιες εκτάσεις του Φράγματος Πηνειού. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού έχει έρθει σε συμφωνία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Αγρινίου προκειμένου να εκμισθωθούν 2,5 χιλιάδες στρέμματα από τα συνολικά 6,5 χιλιάδες στρέμματα των εξωλίμνιων. Στην εκμισθωμένη έκταση η Ένωση Αγρινίου θα προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Το μόνο που απομένει για να κλείσει το «deal» είναι η τελική έγκριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» τα 2,5 χιλιάδες στρέμματα θα εκμισθωθούν με το αντίτιμο των 100 ευρώ ανά στρέμμα/το χρόνο, που θα αποφέρει έσοδα 250.000 στον ΓΟΕΒ κάθε χρόνο. Έσοδα τα οποία αναμένεται να προσφέρουν σημαντική χαλάρωση στην «θηλεία» των χρεών που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον ΓΟΕΒ, ενώ παράλληλα ο Οργανισμός θα λαμβάνει και ηλεκτρική ενέργεια από τα παραγόμενα μεγαβάτ. Επίσης, οι δύο όροι που έχει θέσει ο ΓΟΕΒ στην συμφωνία είναι να πληρώνεται η εκμίσθωση σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο και να συνεχίσουν να βόσκουν τα ζώα τους ο ντόπιοι τσοπάνηδες, δικαίωμα που έχουν κατοχυρώσει από το 1983 με απόφαση του τότε υπουργείου Γεωργίας, η οποία απαγόρευε τις καλλιέργειες στις εξωλίμνιες, αλλά επέτρεπε την βόσκηση με συμβολικό αντίτιμο κάθε χρόνο.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πηγές της «ΠΡΩΤΗΣ» ο ΓΟΕΒ πριν προχωρήσει σε συμφωνία με την Ένωση Αγρινίου, πρότεινε στους ΤΟΕΒ της περιοχής να προχωρήσουν οι ίδιοι σε ανάλογη επένδυση φωτοβολταϊκών, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Η Ένωση Αγρινίου, που είχε ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για κατασκευή υποσταθμού στο Αγραπιδοχώρι, έδειξε ενδιαφέρον και πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ