Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Ηλείας: Ζητούμενο...

Στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Ηλείας: Ζητούμενο οι άμεσες αποζημιώσεις

Στο επίκεντρο και η ανάγκη νέας στρατηγικής διαχείρισης των ομβρίων υδάτων

 «Ενεργοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται για την αποζημίωση των πολιτών», τόνισε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Τις πληγείσες περιοχές Βόρειας Ηλείας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγουμένων 24ώρων, επισκέφθηκε χθες κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής  τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης, ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής του Υπ.Οικ, Νίκος Κουλοχέρης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο συνοδευόμενο από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη επισκέφθηκε διαδοχικά τους Δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας και τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και συμμετέχοντας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για τον συντονισμό των δράσεων, με στόχο την τάχιστη δυνατή καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Στις επισκέψεις και τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Άγγελος Τσικρής και Ιάσονας Φωτήλας, ο Δήμαρχοι, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, οι Αντιπεριφερειάρχες, Βασίλης Γιαννόπουλος, Χαράλαμπος Μπονάνος, Θεόδωρος Βασιλόπουλος και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Στεμπίλης, ο Διοικητής των Π.Υ Ηλείας Βασίλης Σολδάτος και άλλα Αξιωματικοί του Π.Σ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων ΠΕ Ηλείας, Μιχάλης Καλογερόπουλος, καθώς επίσης αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Μανολάδα, στη Μανολάδα, στη Βάρδα, στο Κουρτέσι, στη Γαστούνη και στα Σαβάλια. Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Λεχαινών και στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. στη Γαστούνη.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα και, εκτός των αποζημιώσεων, να αξιολογήσει το είδος και το μέγεθος των παρεμβάσεων που πρέπει να υπάρξουν για την μακροπρόθεσμη θωράκιση των περιοχών από αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Χρ. Τριαντόπουλος: «Ενεργοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο»

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος: «Είμαστε σε μια φάση καταγραφής όλων των δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο στα ζητήματα που έχουν προκύψει στις υποδομές, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε κατοικίες μέσα στον αστικό ιστό. Καθώς ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα δρομολογηθούν μια σειρά από διαδικασίες στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, τόσο για την έκτακτη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για τις ανάγκες που χρειάζονται τώρα. Θα συζητήσουμε για δομικά έργα, ώστε να προστατευθεί η περιοχή καθώς το έχει ανάγκη μιας και τα δεδομένα σε σχέση με τις υποδομές που έχει, έχουν αλλάξει. Παράλληλα σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ενεργοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται για την αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν έτσι ώστε να λάβουν την απαιτούμενη αποζημίωση, και επιχορήγηση για τις επιπτώσεις που είχαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο κρατικής αρωγής που έχουμε διαμορφώσει την τελευταία περίοδο και το οποίο μας επιτρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε εντατικά σε συνεργασία πάντα με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς».

Ν. Φαρμάκης: «Επιτάσσει μια νέα στρατηγική για τα αποστραγγιστικά όλης της περιοχής»

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε πως «αυτό που τονίστηκε στη συνάντηση είναι το γεγονός ότι και από άποψη υποδομών οι οποίες είναι παρωχημένες και φτιαγμένες με μια προηγούμενη κατάσταση με λιγότερες καλλιέργειες, με άλλου είδους καλλιέργειες και φυσικά και λόγω της κλιματικής κρίσης υπάρχει αυτό το φαινόμενο και λόγω φυσικά των έντονων καιρικά φαινομένων. Σίγουρα αυτό επιτάσσει μια νέα στρατηγική και ένα νέο master plan διαχείρισης των αποστραγγιστικών όλης της περιοχής. Αυτό είναι το ένα. Άμεσα όμως θα πρέπει να γίνει επέμβαση τόσο της κεντρικής πολιτείας όσο και φυσικά με τις δυνάμεις μας Α και Β βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν προκύψει από τις φυσικές αυτές καταστροφές. Ήδη σε συνεργασία με τους Δήμους που επλήγησαν έχουμε προβεί στην σύσταση αυτών των επιτροπών για την καταγραφή αφενός των ζημιών και σε δεύτερο επίπεδο θα στείλουμε τα στοιχεία αυτά στα αρμόδια υπουργεία για την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών. Από εκεί και πέρα η πολιτική προστασία θα βρίσκεται συνεχώς σε συναγερμό για να προστατέψουμε τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας».

Άμεσες καταγραφές και άμεσες αποζημιώσεις ζήτησε ο Γ. Λέντζας

Άμεσες καταγραφές των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες ζήτησε επίμονα ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας στην σύσκεψη που έγινε στα Λεχαινά. «Αιτήθηκα προς το Κυβερνητικό κλιμάκιο την επίσπευση τόσο στην καταγραφή, αλλά και στην απόδοση των πόρων τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από την Περιφέρεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις υποδομές, σε αγροτική, αστική οδοποιία, σε ύδρευση, σε απορριμματοφόρα. Περισσότερο όμως εξέφρασα την αγωνία στο κυβερνητικό κλιμάκιο για την άμεση αποζημίωση των ζημιών των Συνδημοτών μας που έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, που έχουν χάσει τα προϊόντα τους, που έχουν πλημμυρίσει οι κατοικίες τους, που έχουν χάσει τις οικοσυσκευές τους. Πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες, πρέπει άμεσα να γίνει η καταγραφή, και πιο άμεσα να ξεκινήσει η οικονομική ενίσχυση. Ξεκινάμε από σήμερα. Θέλω να πιστεύω πως όσο άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του επίσημου κράτους στην επίσκεψη του στον Δήμο μας, άλλο τόσο άμεσα και γρήγορα θα είναι τα αντανακλαστικά του στην επούλωση των πληγών που δημιούργησε αυτή η θεομηνία που ακόμα και τώρα είναι σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο, σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας, σίγουρα τα θερμοκήπια είναι περισσότερα, σίγουρα οι υποδομές αποστράγγισης που υπήρχαν δεν εξυπηρετούν το εύρος των καλλιεργειών. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, να γίνουν μελέτες για σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα στις πόλεις μας, έτσι ώστε κάθε φορά που βρέχει να μην κοιτάμε τον ουρανό και να παρακαλάμε να μην έχουμε πλημμύρες, Συνεχίζουμε την προσπάθεια, και αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα για η ταχεία αποζημίωση των Συνδημοτών μας, για να μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές από αυτή τη θεομηνία», ανέφερε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Προανήγγειλε μεγάλο έργο ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων

Ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του πως «στον Νομό σας υπάρχει ένα μεγάλο έργο με εκατοντάδες εκατομμύρια για τα ΣΔΙΤ αλλά αυτά θα τα ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή πολύ σύντομα, είναι βέβαια ένα από τα 21 έργα του Ύδωρ 2.0 και θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή αργότερα».

Αποζημιώσεις fast track ζήτησε ο Α. Μαρίνος

Ο Δήμαρχος Πηνειού  Ανδρέας Μαρίνος στην σύσκεψη της Γαστούνης ανέφερε: «Η θεομηνία ανέδειξε ένα μεγάλο ζήτημα: ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός και τώρα είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τους άξονες για πραγματική αντιπλημμυρική θωράκιση. Οι δήμοι όπως γνωρίζετε κύριε υφυπουργέ δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Από εσάς λοιπόν που εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός περιμένουμε να σταθείτε αρωγοί, δίπλα στο Δήμο Πηνειού και τους άλλους πληγέντες Δήμους και να λειτουργήσετε ως κυβέρνηση αποτελεσματικά για να επουλώοουμε τις πληγές που έχει υποστεί ο Δήμος μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι οι πληγέντες Δήμοι θα κηρυχθούν θεομηνιόπληκτοι. Αυτή είναι η βασική αρχή για να οριοθετηθεί και το μέγεθος των ζημιών ανά δημοτικό διαμέρισμα ώστε και εσείς να προχωρήσετε με σαφή εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν και να βοηθηθούμε και εμείς για την γρήγορη αποκατάσταση Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι απώλειες της οικιακής οικονομίας οι οποίες δεν έχουν ασφαλιστεί και μόνο με την ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας θα μπορέσει να δοθεί μια ενίσχυση, να πάρουν μια μικρή ανάσα τα νοικοκυριά. Τεράστιο ζήτημα είναι ακόμη η καταστροφή των οικοσκευών καθώς και του ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου. Η Πολιτεία είναι αυτή που μπορεί να επουλώσει αυτές τις πληγές και να δούμε και τις fast track  διαδικασίες για να είμαστε αποτελεσματικότεροι. Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας στον τόπο μας».

Master plan του συνολικού σχεδιασμού

Μάλιστα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος κλείνοντας τον κύκλο της συζήτησης, συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου για την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους. Ο κ. Τριαντόπουλος συγκεκριμένα είπε: «Κομβικής σημασίας είναι αυτό που ειπώθηκε όσον αφορά το κομμάτι του master plan του συνολικού σχεδιασμού και είναι κάτι που μπορούμε να εμπλέξουμε όσους φορείς θέλετε, να το δουλέψουμε , γιατί τώρα και στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ειδικές ανέσεις να εντάξουμε προγράμματα ειδικά τέτοιας φύσεως με περιβαλλοντικό αποτύπωμα οπότε θα ορίσουμε την επόμενη περίοδο, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη μια συζήτηση γι’ αυτό με όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς. Κατάλαβα ότι είναι το ζωτικότερης σημασίας πρόβλημα να διαμορφώσουμε μια ολιστική προσέγγιση το πώς δηλαδή θα διαχειριζόμαστε τα ύδατα στην περιοχή και φυσικά μιλάμε για συνέργειες των δύο νομών, Ηλείας και Αχαΐας».

All-focus

Γ. Λυμπέρης : «Οι ζημιές είναι επαναλαμβανόμενες και αλλεπάλληλες»

Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ηλεία έκλεισε στον Δήμο Ήλιδας. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης , ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για να αποκαταστήσει τις ζημιές και το μόνο που μπόρεσε να κάνει είναι «από τα χρήματα που δεν έχουμε να προχωρήσουμε σε μια πρόχειρη αποκατάσταση».  Συγκεκριμένα ο κ. Λυμπέρης ανέφερε :«Οι ζημιές είναι επαναλαμβανόμενες και αλλεπάλληλες. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι κάτοικοι της Ήλιδας και γενικότερα της Ηλείας η απουσία της Πολιτείας είναι παντελής . Προσπαθήσαμε όλες αυτές τις ημέρες με δικά μας μηχανήματα και της Περιφέρειας να «μπαλώσουμε» ό, τι μπορούμε αλλά δεν μπορεί να διορθωθεί η δουλειά». Υπάρχουν ζημιές, συνέχισε ο κ Λυμπέρης «σε δημόσιους – Περιφερειακούς δρόμους, σε υποδομές και όλα τα τεχνικά έργα της αγροτικής οδοποιίας. Όλες αυτές οι καταστροφές είναι αδύνατο να διορθωθούν από εμάς.  Εμείς είχαμε υποβάλλει τον φάκελο για να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον ξαναϋποβάλλαμε σήμερα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν και θα έρθουν τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία». 

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Β. Γιαννόπουλου

«Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει μπροστά την ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των όμβριων υδάτων»

“Η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας, πριν την ουσιαστική λήξη των επικίνδυνων φαινομένων, αποδεικνύει το ενδιαφέρον της πολιτείας, για την άμεση καταγραφή των ζημιών, τη διαμόρφωση μιας σαφούς και ξεκάθαρης εικόνας των προβλημάτων που έχουν προκληθεί και των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, συνεπεία του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την Π.Ε Ηλεία.

Τόσο ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Τριαντόπουλος, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές όσο και οι Γεν. Γραμματείς κ.κ Παπαγεωργίου, Παπαγιαννίδης και Κουλοχέρης, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και στις συναντήσεις που είχαμε με τους Δημάρχους Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ.Λέντζα, Πηνειού κ.Μαρίνο και Ήλιδας κ. Λυμπέρη, γνωστοποίησαν την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων στους πληγέντες. Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και  Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ήδη από το περασμένο Σάββατο, έχουμε προχωρήσει  στη συγκρότηση επιτροπών για την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο, σε κρίσιμες υποδομές, σε επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, προκειμένου πολύ σύντομα τα στοιχεία αυτά να αποσταλούν στα αρμόδια υπουργεία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Όσον αφορά στις ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, από την Π.Ε Ηλείας είχαν εκτελεστεί σημαντικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, οι οποίες σε κάποιες περιοχές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Όταν όμως έχουμε ένα αρδευτικό – αποστραγγιστικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χλμ. οι παρεμβάσεις που κάνουμε, με προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα σημεία, δεν μπορούν να λύσουν συνολικά το πρόβλημα, όταν υπάρχουν φαινόμενα τέτοιας έντασης. Μια άλλη παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα δίκτυα που κατασκευάστηκαν προ 50ετίας, σχεδιάστηκαν για να καλύψουν καλλιεργητικές ανάγκες και εκτάσεις πολύ μικρότερες από τις σημερινές. Η υπερκάλυψη λοιπόν των εκτάσεων, μοιραία δυσχεραίνει και την αποστράγγιση.

Όλα τα δεδομένα έχουν τεθεί στο τραπέζι και η επόμενη ημέρα μας βρίσκει μπροστά την ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των όμβριων υδάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα κλιματικά δεδομένα και τις νέες καλλιεργητικές ανάγκες. Αν δεν ξεκινήσουμε τώρα, το πρόβλημα δε θα λυθεί ποτέ”.

Δ. Αυγερινοπούλου

«Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τη θεομηνία»

Με αφορμή την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιοχές του Νομού Ηλείας, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε:

«Συνοδεύσαμε σήμερα στην αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Νομού μας το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υφυπ. κ. Χρήστο Τριαντόπουλου, υπεύθυνο για την κρατική αρωγή. Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε την Κυβέρνηση για την άμεση ανταπόκριση στην έκτακτη ανάγκη η οποία δημιουργήθηκε για άλλη μια φορά στο Νομό μας.  Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, σε τέσσερις Δήμους του Ν. Ηλείας, στους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ήλιδας, Πηνειού και Ζαχάρως – Φιγαλείας, βιώσαμε τις  δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ, ενώπιόν μας, και θέτει σε κίνδυνο τις υποδομές μας, την δημόσια ασφάλεια, αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια. Δυστυχώς, δεν αποφεύχθηκε και η απώλεια ανθρώπινης ζωής, καθώς κατά τις προηγούμενες ημέρες, η πρωτόγνωρη ένταση της βροχόπτωσης οδήγησε στην απώλεια ενός εξαίρετου συμπολίτη μας.

Τάχιστα η Κυβέρνηση έχει «ενεργοποιήσει» το μηχανισμό της κρατικής αρωγής για την ουσιαστική και γρήγορη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τη θεομηνία και ήδη έχει ξεκινήσει ο μηχανισμός για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις οικοσκευές, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες. Ενώ πρόσθετα χρήματα θα αποδοθούν στους πληγέντες Δήμους για τις ενίσχυση των υποδομών τους.

Πέρα, όμως, από τις άμεσες κινήσεις της Κυβέρνησης την επόμενη ημέρα της φυσικής καταστροφής, θα πρέπει να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του Νομού έναντι των φυσικών καταστροφών και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης με άξονες την προσαρμογή και την πρόληψη και σε συνεργασία με όλους τους συναρμοδίους φορείς.  Ήδη, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βρίσκομαι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χ. Στυλιανίδη, για να θωρακιστεί ο Νομός μας και δρομολογούμε ειδικό σχέδιο θωράκισης της περιοχής από επερχόμενες φυσικές καταστροφές, ενώ έχει ξεκινήσει και η διευθέτηση ειδικότερων θεμάτων με κεντρικό άξονα την πρόληψη. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Φαρμάκης, υποστήριξε την ανάγκη σύνταξης ενός Master Plan στους όμορους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας, για τη μελλοντική θωράκιση αυτής έναντι φυσικών καταστροφών και των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, έχουμε ήδη προβεί σε περαιτέρω συντονισμό με τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, ώστε να αντιμετωπίσουμε και επιμέρους ζητήματα, όπως τον άμεσο καθαρισμό του γεφυριού του ΟΣΕ στη Βάρδα, και ζητήματα άμεσης διευθέτησης των χειμάρρων που βρίσκονται εντός της περιοχής Natura. Τις δε επόμενες ημέρες θα μεταβώ συνοδεία ειδικού κλιμακίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις περιοχές που επλήγησαν, ώστε να αντιμετωπιστούν εν συνόλω οι ανάγκες της περιοχής του Κοτυχίου και των άλλων φυσικών πόρων της περιοχής».

Α. Νικολακόπουλος

«Σχέδιο για πρόληψη και αποκατάσταση»

Ο Βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στα σημεία τα οποία έγινε αυτοψία και στις συσκέψεις στους δήμους Ανδραβίδας- Κυλλήνης και Πηνειού, δήλωσε σχετικά:

«Η κλιματική κρίση χτυπά για ακόμη μία φορά το Νομό Ηλείας, αντιμετωπίζουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και οι υποδομές μας παρουσιάζουν διαχρονικά προβλήματα. Ωστόσο η ανταπόκριση της πολιτείας υπήρξε άμεση. Αυτό μαρτυρά η παρουσία στο Νομό του Υφυπουργού στον πρωθυπουργό κ. Χρήστου Τριαντόπουλου και τριών Γενικών Γραμματέων, με αποκλειστικό σκοπό, όλοι μαζί, σε αγαστή συνεργασία, κεντρική εξουσία, Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, να εργαστούμε για την αποκατάσταση όλων των υποδομών που έχουν καταστραφεί, να εκτελεστούν τα απαραίτητα  αντιπλημμυρικά έργα τα οποία χρειάζονται γιατί το φαινόμενο είναι έντονο και μπορεί να αντιμετωπίσουμε εκ νέου παρόμοια προβλήματα και φυσικά να αποζημιωθούν όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιές. Στις προτεραιότητές μας η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης που θα ανταποκρίνεται σε όλα τα διαχρονικά προβλήματα και θα έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα και η ενεργοποίηση του μηχανισμού καταβολής άμεσων αποζημιώσεων, διεκδικώντας παράλληλα και επιπλέον κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά έχουμε μπροστά μας το τεράστιο έργο της υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων. Εστιάζουμε στην πρόληψη και πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό και τους Γραμματείς για την άμεση ανταπόκριση, καθώς και όλους όσοι συνέδραμαν στη μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ημερών».

Επιμελητήριο Ηλείας

«Να κηρυχθεί όλος ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Για μια ακόμη φορά η Ηλεία είναι στο επίκεντρο αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών.  Μετά τις πυρκαγιές του 2007, τους σεισμούς, τις πυρκαγιές του 2021 και τις πρόσφατες πλημμύρες, έχει να αντιμετωπίσει και τις άμεσές ζημιές όσο και τις έμμεσες που πλήττουν το σύνολο τις τοπικής οικονομίας.  Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηλείας μετά από έκτακτη συνεδρίαση λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τον Ν. Ηλείας στις 26-11-2021 αποφάσισε τα εξής :

Ζητούμε να κηρυχθεί όλος ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί δεν υπάρχουν διαδημοτικά σύνορα όταν επέρχεται μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή.

Τα τόσα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων ετών αλλά και των φετινών έχουν οδηγήσει πολίτες, αγρότες και επιχειρηματίες στα όρια της αντοχής τους.

Ζητάμε συνάντηση με την Κυβέρνηση, προκειμένου να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος προτείνοντας λύσεις που θα διευκολύνουν και θα στηρίξουν τον επιχειρηματικό και αγροτικό κόσμο της Ηλείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ