Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕστίαση και λιανεμπόριο στα… κάγκελα: Οργή για τα νέα μέτρα από τους...

Εστίαση και λιανεμπόριο στα… κάγκελα: Οργή για τα νέα μέτρα από τους επιχειρηματίες

«Καταστροφικά για την εστίαση και ταυτόχρονα πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού ιδιαιτέρως για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου», τονίζουν οι ενώσεις και τα σωματεία

Επιμέλεια: Μ. Δημητρόπουλος

Οργή για τα νέα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού επικρατεί στους επιχειρηματίες της εστίασης και του λιανεμπορίου, οι οποίοι κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά από την κυβέρνηση, ενώ αναφέρονται ακόμα και σε ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα νέα μέτρα αφήνουν στο απυρόβλητο τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, από την άλλη περιορίζουν την κίνηση των ανεμβολίαστων πολιτών στα εμπορικά καταστήματα. Η κυβέρνηση από τη μια αρνείται να θέσει μέτρα μεγαλύτερης προστασίας των πολιτών στους χώρους των σούπερ μάρκετ όπου δεν προβλέπονται rapid ή pcr test, από την άλλη κάνει υποχρεωτικά τα τεστ για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θέλουν να πάνε σε μεικτό χώρο εστίασης. Φυσικά, δεν προβλέπεται καμία οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, για όσους βάλλονται.Η διγλωσσία αυτή λοιπόν με τα επιλεκτικά μέτρα, έχει ξεσηκώσει τους ανθρώπους του εμπορικού κόσμου της χώρας.

«Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων πάλι σε αμφισβήτηση»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα νέα μέτρα χθες η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) αναφέρει πως «τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστια και η βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τεθεί πάλι σε αμφισβήτηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ο.Ε.ΕΣ.Π. έχει ως εξής:

«Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναμφισβήτητα δημιουργούν έντονες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ενάμισι χρόνο μετά, από την αρχή της πανδημίας, τηρώντας όλα τα μέτρα με ευλάβεια και σοβαρότητα, τώρα η κυβέρνηση απαιτεί οι πελάτες μας να εισέρχονται στις επιχειρήσεις μας με rapid test και να ελέγχονται από τους εργαζόμενούς μας. Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου θα είναι ξεκάθαρα ο σημαντικός περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασής τους σε αυτά. Φυσικά ούτε λόγος για αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο από την «χασούρα» αυτή αλλά αντίθετα βρισκόμαστε ξανά ένα βήμα πίσω από την επιστροφή στην κανονικότητα με νέα οικονομικά προβλήματα να κυοφορούνται.

Παράλληλα δημιουργείται έντονος εκνευρισμός από τη μη επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου και στα super markets. Είναι κατανοητό ότι η μονομερής ισχύς του μέτρου δημιουργεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και αποτελεί ακόμα μια φορά καίριο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις παραπάνω υπεραγορές τροφίμων να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο τους εις βάρος των μελών μας. Εύλογα ερωτήματα γεννιούνται από όλους μας: στα supermarket και τις εκκλησίες ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται; Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα και γι’ αυτούς τους χώρους; Ο κορωνοϊός έχει επιλεκτική αντίδραση μόνο στα καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το λιανεμπόριο όλο αυτό το διάστημα δεν αποτέλεσε εστία μετάδοσης του κορωνοϊού και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για ακόμα μια φορά. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστια και η βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τεθεί πάλι σε αμφισβήτηση. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ανακοινώσει μια επικαιροποιημένη υγειονομική στρατηγική, με προτεραιότητα ένα πειστικό restart των εμβολιασμών, επιμένει στον διχασμό της κοινωνίας.

Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τη λάθος τακτική της κυβέρνησης. Θα πρέπει η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς συμβούλους να αλλάξει ρότα, καθώς με τα μέτρα που λαμβάνουν, αντί να αναχαιτίζουν δραστικά την πανδημία, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα σε συγκεκριμένους κλάδους και να φέρνουν την κοινωνία στα όριά της».

Στα… κάγκελα η εστίαση

Στα… κάγκελα βρίσκονται και οι επιχειρηματίες της εστίασης που μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ζητούν τουλάχιστον ως αντιστάθμισμα μέτρα στήριξης καθώς ο τζίρος τους κινδυνεύει με νέα ραγδαία μείωση.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εστίασης «Διόνυσος Πύργου» έχει τίτλο «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα»​ και αναφέρει τα εξής:

«Η εστίαση μέχρι τώρα έχει υποστεί και υπομείνει ότι της έχει ζητηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχει χαθεί το νόημα και η ουσία της φυσικής μας ύπαρξης. Σίγουρα αυτό που μας ζητείτε να παρέχουμε, πλέον δεν είναι υπηρεσία αλλά κάτι άλλο. Είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του ιού για την διασφάλιση του κοινού καλού.

Δυστυχώς όμως πόσο μπορεί να παραμείνει κάποιος υγιής όταν πέρα από την πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, αντιμέτωπος με τον κοινωνικό διαχωρισμό και ουσιαστικά σε μια κρίση αξιών και χρεοκοπίας;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται πάλι όμως με τους ίδιους πρωταγωνιστές και σίγουρα δεν είναι φάρσα. Οι «νέες τάσεις» υπολειτουργίας του κλάδου, οι «νέες μεταλλάξεις» του όρου lockdown, απαιτούν  υποστηρικτικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν και αυτόν τον χειμώνα, όχι όμως με προγράμματα που ευνοούν ένα μικρό μέρος της εστίασης (λόγω της πολυπλοκότητας και των προϋποθέσεων που αποκλείουν την πλειοψηφία) αλλά με μεσοπρόθεσμα μέτρα:​

• Μείωση ενοικίου

• Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών​

• Επιδότηση ενεργειακών χρεώσεων

• Εξολοκλήρου διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών

Ελπίζουμε να μην γίνουνε θεατές στο ίδιο σκηνικό και να υπάρχει στόχος στήριξης και όχι απαξίωσης».

Αντιδρά και η ΠΟΕΣΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), που τονίζει ο κλάδος μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown, αφού τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, περιορίζουν σημαντικά την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η ΠΟΕΣΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα δημιουργούν τεράστια προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων. 

Η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της, προτρέπουν  τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως  συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις  όπως:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

-Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023.

-Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων.

-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί  η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές  αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις  να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Εργαλειοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας»

«Καταστροφικά για την εστίαση και ταυτόχρονα πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού ιδιαιτέρως για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου» χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας».

Στη συνέχεια, καλεί την κυβέρνηση «να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και να “κλείσει” κάθε παράθυρο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παράλληλα να παράσχει εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν».

Για να μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία, όπως σημειώνει πρέπει να γίνουν τα εξής: Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων, δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό.

Τα νέα μέτρα

Υπενθυμίζουμε πως τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο Υπουργός Υγείας και έχουν έναρξη ισχύς από το προσεχές Σάββατο έχουν ως εξής:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζεςΔημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 18
  • Επέκταση της καμπάνιας εμβολιασμού με μηνύματα και τηλεοπτικά σποτ

Επίσης, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ