Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνέντευξη του Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Διονύση Καλαματιανού στην «Πρώτη»: «Η κυβέρνηση...

Συνέντευξη του Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Διονύση Καλαματιανού στην «Πρώτη»: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το Νομό και τον έχει εγκαταλείψει στην τύχη του»

*«Εδώ και δύο χρόνια η Ηλεία μετράει μόνο ήττες»

*«Αυτή την ελαφρότητα ή τη σκοπιμότητα πληρώνουν οι πολίτες της Ηλείας, που βλέπουν το Πάτρα-Πύργος να έχει μπει για τα καλά σε περιπέτειες και κινδύνους»

*«Απάντηση σε αυτό το αδιέξοδο μπορεί να δώσει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση»

*«Άμεση η ανάγκη παροχής ενός έκτακτου επιδόματος στους πληττόμενους συμπολίτες μας που έχασαν το βιός τους»

*«Πρέπει να θωρακιστεί ο Νομός με αντιπλημμυρικά έργα και να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί, επιτέλους, ένα ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, που θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της»

*«Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αν τα χρέη «πνίγουν» τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αν τα λουκέτα ετοιμάζονται να κατακλύσουν την αγορά, αν θα υπάρχουν την επόμενη μέρα θέσεις εργασίας. Δεν την ενδιαφέρει η ίδια η κοινωνία»

Συνέντευξη στην Άννα Αγγελίδου – anagelidou@yahoo.gr

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης για τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν την Ηλεία και τους πολίτες της παραχώρησε στην «Πρώτη» ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός. Ο Ηλείος Βουλευτής αναφέρθηκε στις συνεχόμενες «ήττες» που έχει δεχτεί τα δύο τελευταία χρόνια ο Νομός Ηλείας, εστιάζοντας στο θέμα του αυτοκινητοδρόμου Πατρών- Πύργου, στην κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, στην «συρρίκνωση» των δομών υγείας ακόμα και στην εξαίρεση της Ηλείας από τα οριζόντια μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Διονύση Καλαματιανού:

Τους τελευταίους μήνες στην Ηλεία καταγράφουμε διαρκώς «ήττες» σε μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του τόπου. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας, για το τι πιστεύετε ότι φταίει για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια η Ηλεία μετράει μόνο ήττες. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η κυβέρνηση και οι καταστροφικές πολιτικές επιλογές και αποφάσεις της, που έχουν υποθηκεύσει το μέλλον του νομού μας. Ούτε ο πιο απαισιόδοξος Ηλείος πολίτης δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι κεκτημένα, όπως τα Πανεπιστημιακά Τμήματα ή δρομολογημένα και υλοποιούμενα έργα πνοής όπως ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα-Πύργος» θα θυσιάζονταν στο βωμό των κυβερνητικών ιδεοληψιών. Ή ότι μέσα στην πανδημία, οι Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού όχι μόνο δεν θα ενισχύονταν σε ιατρικό προσωπικό, αλλά θα μετρούσαν απώλειες και συρρίκνωση. Ο δε αποκλεισμός της πυρόπληκτης Ηλείας από οριζόντια μέτρα στήριξης, αντίστοιχα της Β. Εύβοιας και από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλάνο αποκατάστασης και ανασυγκρότησής της, επιβεβαιώνει αυτό που όλες οι Ηλείες και όλοι οι Ηλείοι έχουν αντιληφθεί. Ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το νομό μας και τον έχει εγκαταλείψει στην τύχη του.

Από το Υπουργείο Υποδομών ισχυρίζονται ότι για την τεράστια καθυστέρηση που υπάρχει στο έργο της Πατρών-Πύργου, όπου συνεχίζουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συμφωνείτε με την αντίληψη αυτή; Γνωρίζετε καλά τους χρόνους με τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρείτε δικαιολογημένη την τεράστια αυτή καθυστέρηση;  Μπορεί το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024; Πόσο πιθανό είναι τελικά να απενταχθεί το έργο του αυτοκινητοδρόμου;

Αυτός που ευθύνεται όχι μόνο για την τεράστια καθυστέρηση του «Πάτρα-Πύργος», αλλά και για τον κίνδυνο μη πραγματοποίησης του έργου, είναι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση συνολικά. Αν και παρέλαβαν σε φάση υλοποίησης ένα εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο έργο από την Ε.Ε., «κατόρθωσαν» να το βυθίσουν σε τέλμα. Η αλήθεια είναι ότι οι παλινωδίες του Υπουργού κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης, που κορυφώθηκαν με τη μονομερή ακύρωση των υφιστάμενων εργολαβιών τον Μάρτιο του 2020, υποθήκευσαν την τύχη του αυτοκινητόδρομου. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 είχε εγκρίνει και είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου, με ολοκλήρωση το 2023, γεγονός που επιμελώς «φροντίζουν» να κρύβουν. Επομένως, ας μην ψάχνουν οι κυβερνώντες να βρουν δικαιολογίες για να μεταθέσουν τις ευθύνες τους αλλού. Όταν ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών προχωρούσε στην μονομερή ακύρωση των εργολαβιών, που κατασκεύαζαν το έργο, δε γνώριζε το τι θα επακολουθούσε; Δεν είχε ενημερωθεί για τις απαιτούμενες διαδικασίες και το πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ή υπέθεσε ότι είναι τόσο απλό να διαλύσει ένα κατασκευαζόμενο έργο που έχει την έγκριση και τη χρηματοδότηση της ίδιας της Ε.Ε., μόνο και μόνο για να το υλοποιήσει με το δικό του σχέδιο;

Δυστυχώς, αυτή την ελαφρότητα ή τη σκοπιμότητα πληρώνουν οι πολίτες της Ηλείας, που βλέπουν το «Πάτρα-Πύργος» να έχει μπει για τα καλά σε περιπέτειες και κινδύνους. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πως και πότε θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η άρνηση, πάντως, του Υπουργού να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία του έργου, στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσα στη Βουλή, δείχνει ότι θέλει να κρύψει την αλήθεια.

Ειλικρινά, ελπίζουμε κάποια στιγμή η κυβέρνηση να είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και το ζωτικό αυτό έργο να επανεκκινήσει. Προς το παρόν ας αφήσει τις γενικολογίες, τις αοριστολογίες, τα ευχολόγια και τις κινήσεις εντυπωσιασμού, προσπαθώντας να μας καθησυχάσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς γι’ αυτήν, οι πολίτες της Ηλείας δεν εξαπατώνται.            

Από την πρώτη στιγμή, τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πρώην υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ότι η κατάτμηση του έργου Πατρών-Πύργου έγινε προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένος εργολάβος, δείχνοντας ουσιαστικά τον κ. Καλογρίτσα. Τι έχετε να απαντήσετε στις κατηγορίες της σημερινής κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την τελμάτωση του «Πάτρα-Πύργος», χρησιμοποιεί μια σειρά από επιχειρήματα, που όχι μόνο υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ηλείων πολιτών, αλλά πολλές φορές κινούνται στα επίπεδα της γραφικότητας. Πραγματικά χρειάζεται πολύ θράσος να ισχυρίζεται κάποιος ότι η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τον αυτοκινητόδρομο με περισσότερες εργολαβίες έγινε για να ευνοηθεί ο οποιοσδήποτε. Ας μας εξηγήσουν, λοιπόν, πώς η ίδια η Ε.Ε. ενέκρινε και χρηματοδότησε το έργο. Εκτός, αν θεωρούν ότι και στην Ε.Ε. σκέφθηκαν και αποφάσισαν κακόβουλα. Βεβαίως, όλα αυτά είναι επιεικώς αστειότητες. Η αλήθεια είναι ότι το έργο μπορούσε να λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προδιαγραφές ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, μόνο με συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης. Και αυτό έγινε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν δύο χρόνια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί ο αυτοκινητόδρομος, με δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε ν΄ αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να δοθούν μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους, πράγμα που επιτεύχθηκε. Σε ότι αφορά τον κ. Καλογρίτσα, που έγινε «σημαία» στη λασπολογία του κυβερνώντος κόμματος, θυμίζω ότι καμία εργολαβία δεν πήρε. Αν και αρχικά μειοδότησε σε κάποιες εργολαβίες του διαγωνισμού, στη συνέχεια κηρύχθηκε έκπτωτος επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είχε τις προϋποθέσεις. Ας αφήσει, λοιπόν, το Υπουργείο Υποδομών την παραπληροφόρηση. Αντί να ολοκληρώσουν το υλοποιούμενο έργο που παρέλαβαν, επέλεξαν να το ακυρώσουν και να μπουν σε άλλα, επικίνδυνα μονοπάτια. Αυτήν την καταστροφική επιλογή πληρώνουν σήμερα οι Ηλείοι.

Εν μέσω πανδημίας και σφοδρών αντιδράσεων, είχαμε την κατάργηση των Πανεπιστημιακών τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα. Την ίδια στιγμή είδαμε Πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία δεν καταργήθηκαν να καταποντίζονται και να μην έχουν εισακτέους λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Πόσο «πετυχημένη» μπορεί να είναι η συγκεκριμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τι μπορεί ουσιαστικά να διεκδικήσει η Ηλεία, η οποία έχει ήδη σβηστεί από τον Πανεπιστημιακό χάρτη;

Η κυβέρνηση «φρόντισε» από πολύ νωρίς να δείξει τις προθέσεις της, σχετικά με το σχέδιό της για υποβάθμιση και συρρίκνωση των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Για να φτάσουμε στο σημείο περισσότεροι από 40.000 μαθητές να μένουν εκτός των Δημοσίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ενώ υπήρξαν πάνω από 20.000 θέσεις κενές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όλα αυτά με την εφαρμογή της περίφημης «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», που γκρέμισε τα όνειρα χιλιάδων παιδιών. Δυστυχώς, όλα αυτά δε μας ξένισαν. Εγκαίρως είχαμε προβλέψει ότι με τις πρακτικές της κυβέρνησης, χιλιάδες μαθητές θα αποκλειστούν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, είχαμε επισημάνει ότι όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν Πανεπιστημιακά Τμήματα, ιδίως τα Περιφερειακά. Το κυβερνών κόμμα, όμως, συνέχισε και ολοκλήρωσε και αυτή την καταστροφική του ιδεοληπτική επιλογή, με συντηρητικά και ταξικά χαρακτηριστικά. Μια πολιτική επιλογή που οδηγεί τους νέους και τις οικογένειές του κατ’ ευθείαν στα χέρια των κολλεγίων με τα παχυλά δίδακτρα. Που δημιουργεί διακρίσεις και ανισότητες. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση λέει: Έχεις λεφτά, σπουδάζεις. Δεν έχεις; Το πιο πιθανό να μην πραγματοποιήσεις ποτέ την επιθυμία σου για σπουδές στο Πανεπιστήμιο.

Πριν φτάσουμε, όμως, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στην αναγνώριση των πτυχίων κολλεγίων με αυτά Δημοσίων Πανεπιστημίων κ.α., η κυβέρνηση είχε φροντίσει να κάνει επίδειξη δύναμης στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του πολύπαθου νομού μας, αποφασίζοντας να τα εξαφανίσει από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα στην πανδημία, δε δίστασε και αποφάσισε να μην υπάρξουν για φέτος εισακτέοι στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα. Επιπλέον, αποφάσισε να απομακρύνει τα Τμήματα από την Ηλεία, σε συνεννόηση με  το Πανεπιστήμιο Πατρών. Όλα αυτά, ενώ είχε αναστείλει και την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Πύργο. Συνεπώς, η Ηλεία δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη σημερινή κυβέρνηση και στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αποφάσεις της για τον τόπο μας συνδέονται με την κεντρική πολιτική επιλογή της, που είναι η υποβάθμιση και συρρίκνωση των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Απάντηση σε αυτό το αδιέξοδο μπορεί να δώσει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση. Μια άλλη κυβερνητική πρόταση, που θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με πόρους, υποδομές και προσωπικό. Μόνο έτσι μπορεί να αισιοδοξεί και ο τόπος μας ότι θα έχει βιώσιμες, αναπτυσσόμενες και ισχυρές Σχολές και Τμήματα, που θα συνδέονται και θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση που προκάλεσε η πανδημία, γεγονός πρωτόγνωρο για όλους μας. Υπάρχουν όμως μεγάλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν όπως είναι η στελέχωση και λειτουργία των μονάδων υγείας. Στην Ηλεία αυτή τη στιγμή λειτουργεί μία εκ των τριών Νοσηλευτικών Μονάδων. Γνωρίζετε ποια είναι τα σχέδια από πλευράς του υπουργείου Υγείας για τον υγειονομικό χάρτη του Νομού; Οδηγούμαστε σε οριστικά «λουκέτα» των ΝΜ Αμαλιάδας και Κρεστένων; Τι θα γίνει με την στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου;

Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία στην Ηλεία. Η έλλειψη, κυρίως, ιατρικού προσωπικού είναι ανεπανάληπτη. Αντί, μέσα στην πανδημία, τα νοσοκομεία μας να ενισχυθούν, βλέπουμε ότι υποβαθμίζονται και χάνουν προσωπικό. Είναι αδιανόητο η Ηλεία, που ήταν ο πρώτος νομός που θρήνησε νεκρό από τη πανδημία, να μην έχει ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντιθέτως, όχι μόνο δεν ήρθαν γιατροί, αλλά έφυγαν κιόλας. Επαναλαμβάνω όλα αυτά μέσα στην πανδημία. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα και έπρεπε να προχωρήσει σε ενίσχυση της δημόσιας υγείας, όπως έκαναν πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Επέλεξε, όμως, να μην το πράξει.

Η πάγια θέση μας είναι ότι όλες οι Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας είναι αναγκαίο να ενισχυθούν και να είναι λειτουργικές. Πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν θέσεις ιατρών για την κάλυψη του συνόλου των κενών που υπάρχουν. Θέσεις που θα περιλαμβάνουν κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής, ώστε οι Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού να γίνουν ελκυστικές, να τις επιλέξουν και να παραμείνουν οι ιατροί.

Όλο αυτό το διάστημα έχω καταθέσει σειρά ερωτήσεων για τις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, όμως το αρμόδιο υπουργείο εμμένει σε υποσχέσεις χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, εδώ εγείρεται ένα άλλο ζήτημα. Επιθυμεί η κυβέρνηση να ενισχύσει τη δημόσια υγεία στην Ηλεία; Πολύ φοβάμαι πως όχι, καθώς υπάρχει κυβερνητική στόχευση για «αναδιάρθρωση» των δημοσίων δομών υγείας της χώρας. Σχεδιάζονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Δεν πάει καιρός που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αυτές τις εξελίξεις, λέγοντας, μάλιστα, πως είναι υπερβολή να θέλουν οι τοπικές κοινωνίες νοσοκομείο στην πόλη τους, φωτογραφίζοντας και το δικό μας νομό.

Η Δημόσια Υγεία στην Ηλεία, λοιπόν, έχει μπει σε περιπέτειες και ο κίνδυνος είναι άμεσος.

Στον Νομό Ηλείας εδράζονται κατά κύριο λόγο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και από τα αλλεπάλληλα lockdown. Θεωρείτε ότι τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν αρκετά για να στηρίξουν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας; Υπάρχουν κάποια επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία της περιοχής;

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι πολύ δύσκολη. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί όρθια. Ήρθαν και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Τα αλλεπάλληλα lockdown έπληξαν καίρια τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά. Δυστυχώς, η κυβερνητική πολιτική που ακολουθήθηκε δεν ήταν ικανή να προσφέρει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Η αναστολή ορισμένων υποχρεώσεων και η μετάθεσή τους για λίγους μήνες αργότερα, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η αναστολή της εργασίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό κυβερνητικό πλάνο στήριξης της οικονομίας και της αγοράς. Πόσο μάλλον όταν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν καν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Αντιθέτως, η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση διόγκωσε τις ανισότητες και «δρομολόγησε»  την αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας είχε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Είχαμε τονίσει την άμεση ανάγκη για παροχή ρευστότητας με μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη. Είχαμε επισημάνει την ανάγκη για γενναία επιδότηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, για μείωση του ΦΠΑ στο 6%, για θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. Είχαμε προειδοποιήσει ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.

Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο δεν προχώρησε στη λήψη αποτελεσματικών και απαραίτητων μέτρων ενίσχυσης, αλλά προχώρησε και σε αντικοινωνικά νομοθετήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νέος πτωχευτικός κώδικας που οδηγεί οικογένειες ακόμα και στην απώλεια του σπιτιού τους.

Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση με τις επιλογές της και ειδικά με την κατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, δείχνει ότι ενδιαφέρεται για τους λίγους και ισχυρούς. Συνεχίζει να αδιαφορεί για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς. Δεν την ενδιαφέρει αν τα χρέη «πνίγουν» τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αν τα λουκέτα ετοιμάζονται να κατακλύσουν την αγορά, αν θα υπάρχουν την επόμενη μέρα θέσεις εργασίας. Δεν την ενδιαφέρει η ίδια η κοινωνία.

Πριν μερικές μόλις εβδομάδες υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, όπου τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις μετατράπηκαν σε στάχτη. Την ίδια περίοδο είχαμε φωτιές και στην Αττική αλλά και στην Εύβοια. Παρ όλα αυτά είδαμε διαφορετικά μέτρα να ισχύουν για την Εύβοια και διαφορετικά για την Ηλεία, που επίσης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μέτρα στήριξης, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση τόσο των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, αλλά και για την επούλωση των πληγών σε επιχειρήσεις που εδράζονται στις δύο περιοχές, με δεδομένο ότι θα υποστούν τις οικονομικές συνέπειες.

Δυστυχώς ο νομός μας κατακάηκε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υποσχέσεις αποκατάστασης και ανάκαμψης υπήρξαν και το 2007, μετά τις τότε φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές. Τίποτα, όμως, από αυτά δεν έγινε στην πράξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ταμείο Μολυβιάτη, το οποίο δεν κατευθύνθηκε στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν αυτές οι πυρκαγιές στο νομό μας.

Πλέον, περιθώρια δεν υπάρχουν. Ο νομός πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά. Είναι άμεση η ανάγκη παροχής ενός έκτακτου επιδόματος στους πληττόμενους συμπολίτες μας που έχασαν το βιός τους. Χρειάζεται να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά τους. Οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν ξανά εισόδημα μετά από 7-8 χρόνια. Πως θα ζήσουν έως τότε; Για τους πληττόμενους παραγωγούς μας, θα πρέπει να υπάρξει άμεση και δίκαιη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίο. Όπως, επίσης και ενίσχυση με ζωοτροφές για τη σίτιση των κοπαδιών των πληττόμενων κτηνοτρόφων μας. Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους παραγωγούς, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και είναι απαραίτητο να βρεθεί και γι’ αυτούς μια δίκαιη λύση για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν.

Κομβικής σημασίας είναι η παροχή ρευστότητας σε όλες τις άμεσα και έμμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως ελαιοτριβεία, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α. με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν καταστράφηκαν μόνο οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις. Ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της περιοχής. Επίσης, πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ρύθμισης των  πυρόπληκτων δάνειων του 2007, αλλά και να υπάρξει η ανάλογη μέριμνα και για άλλα δάνεια που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Παράλληλα, πρέπει να θωρακιστεί ο νομός με αντιπλημμυρικά έργα και να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί, επιτέλους, ένα ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, που θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Ένα πλάνο που θα αναδεικνύει το τεράστιο πολιτιστικό και πολιτισμικό κεφάλαιο του τόπου μας, με σημεία αναφοράς την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Που θα προάγει και θα ενισχύει τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων. Που θα αξιοποιεί την τεράστια παραγωγική δυναμική του, με έργα πνοής όπως το «Πάτρα-Πύργος», ο σιδηρόδρομος, η υπογειοποίηση του αρδευτικού συστήματος κ.α.

Όλα αυτά η Ηλεία τα δικαιούται και τα διεκδικεί. Δεν θα ανεχθούμε καμία άλλη κοροϊδία, κανέναν άλλο εμπαιγμό. Απαιτούμε τη δίκαιη αντιμετώπιση και την αποκατάσταση του πυρόπληκτου νομού μας. Δεν ανεχόμαστε καμία έκπτωση, καμία εξαίρεση, καμία καθυστέρηση. Απαιτούμε την ένταξη της πολύπαθης και πυρόπληκτης Ηλείας σε οριζόντια μέτρα στήριξης, σε άμεσα και έμμεσα πληττόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ