Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαEUMED9 – Μητσοτάκης – Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά

EUMED9 – Μητσοτάκης – Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά ειδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα και γενικά στη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «τα μεσογειακά κράτη της Ευρώπης στέλνουν το δικό τους μήνυμα»

Θεμελιώδης προτεραιότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου χαρακτήρισε την ασφάλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σαφείς και ρητές αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών της Συνόδου Κορυφής των EUMED9.

Όχι στην επανάληψη των προσφυγικών ροών του 2015

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και έστειλε σαφή μηνύματα και για το προσφυγικό.

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά ειδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα και γενικά στη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «τα μεσογειακά κράτη της Ευρώπης στέλνουν το δικό τους μήνυμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «υβριδικές απειλές» και σε αυτές συμπεριέλαβε την «εκμετάλλευση προσφυγικών ροών» τονίζοντας ότι η βούληση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ξεκάθαρη και υπογράμμισε ότι «σημέρα είναι επιτακτική η ανάγκη για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων».

Στην κατεύθυνση αυτή μίλησε για συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να μείνουν κοντά στις εστίες τους οι πρόσφυγες από Αφγανιστάν. «Δεν θα επιτρέψουμε την επαναληψη των φαινομένων του 2015».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα την ώρα που ο ευρωπαϊκος βορράς αντιμετώπιζε πλημμύρες.

Κοινός ο κίνδυνος και κοινή η άμυνά μας

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «κοινός ο κίνδυνος και κοινή η άμυνα μας. Η διακήρυξη είναι σαφής. Συντονιζόμαστε οι 9 χώρες για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και τα δάση μας».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε για κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκού νότου να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο που έχουν επιπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κοινωνική και οικονομική ατζέντα

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης τόνισε ότι συζητήθηκαν κατά τη διάρκειας της 8ης Συνόδου Κορυφής της EUMED 9 η κοινωνική και οικονομική ατζέντα για την Ευρώπη και η μετάβαση στην μετά covid εποχή.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε νέα lockdown λέγοντας πως «δεν μπορούν να ανασταλούν οι οικονομικές δραστηριότητες. Οι χώρες μας (σ.σ. εννοεί τις ευρωμεσογειακές χώρες) έχουν τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης».

Η οικονομική πρόοδος πρέπει να συμβαδίσει παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το νέο σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να αξιοποιεί τα θετικά του προηγούμενου και να αποφύγει τις αστοχίες του».

Η πολιτική διακήρυξη της EUMED9

«Μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε.» επισημαίνουν στην πολιτική διακήρυξή τους οι εννιά ηγέτες που μετείχαν στην 8η Σύνοδο Κορυφής EUMED.

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επαναβεβαιώνουν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι 9 λένε όχι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών. Υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για την παρεμπόδιση των παράνομων εισόδων, ενώ σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν κάνουν σαφή αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και στην ανάγκη να κάνει ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στην ικανότητά της να δρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Υπογραμμίζεται μάλιστα η ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας για την ασφάλεια και την άμυνα μεταξύ των κρατών-μελών και των θεσμών της Ε.Ε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ