Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕυρωπαίοι και Αμερικανοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ειρηνική μετάβαση...

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ειρηνική μετάβαση της εξουσίας

Χωρίς αντίσταση η κατάληψη της Καμπούλ – Ξένοι διπλωμάτες απομακρύνονται με ελικόπτερα – Έκλεισε η πρεσβεία της Γερμανίας – Το ΝΑΤΟ  διατηρεί την διπλωματική παρουσία του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν – Ανάλυση: Μία προβλέψιμη καταστροφή με γεωπολιτικές προεκτάσεις

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου σήμερα, καθώς οι αντάρτες έφθασαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.

Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. «Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Με Σινούκ απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ απομάκρυναν τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία με ελικόπτερο Σινούκ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής δει τους Ταλιμπάν να εισέρχονται στην Καμπούλ με σημαντικές δυνάμεις.

Η Γερμανία έκλεισε την πρεσβεία της στην ΚαμπούλΗ Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. Η Σουηδία θα απομακρύνει, επίσης, όλο το προσωπικό της πρεσβείας της από την Καμπούλ σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Swedish Radio, επικαλούμενο πηγές.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός στρατός στέλνει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M στην Καμπούλ με 30 αλεξιπτωτιστές σε καθένα εξ αυτών, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας και των Αφγανών βοηθών τους, έγραψε η Bild am Sonntag.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που δεν προσδιορίζει, οι οποίες λένε πως τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, πιθανόν στην πρωτεύουσα Ουζμπεκιστάν Τασκένδη για τη μετέπειτα πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως μια αποστολή για την επιχείρηση εκκένωσης προετοιμαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω το δημοσίευμα.

Στην ίδια κατεύθυνση, ασφαλούς δηλαδή απομάκρυνσης των διπλωματών τους και εκκένωσης των πρεσβειών τους κινούνται τόσο η Βρετανία, όσο και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί σήμερα με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ

Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής.

Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Ρόιτερς ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως εντός της εβδομάδας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσονθα συγκαλέσει εκτάκτως εντός της εβδομάδας το κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου έχουν διακοπεί λόγω του καλοκαιριού, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετέδωσαν σήμερα βρετανικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων PA και το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενα μια πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με το πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χόιλ για να καθοριστεί η ημέρα κατά τη οποία θα συνεδριάσουν οι βουλευτές.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θέλησε να απαντήσει.

Την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βρετανίας, ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ ζήτησε τη σύγκληση του κοινοβουλίου προκειμένου η κυβέρνηση να εξηγήσει «πώς σχεδιάζει να εργαστεί με τους συμμάχους της για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και μια επιστροφή στην εποχή όπου το Αφγανιστάν χρησιμοποιείτο ως βάση εξτρεμιστών».

«Η κυβέρνησή τηρεί σιγή ιχθύος την ώρα που το Αφγανιστάν καταρρέει, κάτι που θα έχει ξεκάθαρα συνέπειες για εμάς στη Βρετανία», είπε ο ηγέτης των Εργατικών, κρίνοντας πως προτεραιότητα έχει η εκκένωση «όλων των Βρετανών εργαζομένων».

Η επέλαση των Ταλιμπάν οδήγησε το Λονδίνο να ανακοινώσει την Πέμπτη την αποστολή εντός των επόμενων ημερών περίπου 600 στρατιωτικών για την απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, η Βρετανία σκοπεύει να μεταφέρει εκτός της Καμπούλ τον πρέσβη της Λόρι Μπρίστοου και όλο το προσωπικό, χωρίς να διατηρήσει διπλωματική παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τις εγγυήσεις» που έδωσαν, εξηγεί μια πηγή.

Ο πρόεδρος Γάνι ζητάει από τις δυνάμεις ασφαλείας να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη στην Καμπούλ

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ζήτησε σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την «ασφάλεια όλων των πολιτών» διασφαλίζοντας τη δημόσια τάξη στην Καμπούλ.

«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας (…) να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας. Αποτελεί ευθύνη μας και θα το κάνουμε με την καλύτερο δυνατό τρόπο. Οποιοσδήποτε σκεφθεί να προκαλέσει χάος ή να λεηλατήσει θα αντιμετωπιστεί με βία», δήλωσε ο επικεφαλής του αφγανικού κράτους, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εστάλη στον Τύπο.

Η Μόσχα εργάζεται για μια έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, όπως έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Εργαζόμαστε σε αυτό», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα.

Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ. Υπογράμμισε δε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.

«Λάβαμε εγγυήσεις πριν από κάποιο καιρό. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που τις έλαβε», διευκρίνισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosty.

Ο Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, πρώην υπουργός Εσωτερικών, θα τεθεί πιθανόν επικεφαλής μιας προσωρινής αφγανικής διοίκησης

Ο Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, ένας ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής μιας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ, ανέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν δώσει το τελικό «ναι» στον διορισμό του Τζαλαλί, όπως είχε θεωρηθεί ως ένα ενδεχομένως αποδεκτό πρόσωπο για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο πάπας εκφράζει την “ανησυχία” του και απευθύνει έκκληση για “διάλογο”

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και απηύθυνε έκκληση για «διάλογο» με στόχο την επίλυση της κρίσης.

«Συμμερίζομαι την ομόφωνη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ποντίφικας, κατά τη διάρκειας της παραδοσιακής δημόσιας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, απευθύνοντας έκκληση ο κόσμος να προσευχηθεί «προκειμένου να σταματήσει η βοή των όπλων και να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

«Μονάχα με αυτόν τον τρόπο ο πληθυσμός που έχει μαρτυρήσει σε αυτήν τη χώρα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με πλήρη κι αμοιβαίο σεβασμό», συμπλήρωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ