Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕυρεία σύσκεψη φορέων χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου: Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο...

Ευρεία σύσκεψη φορέων χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου: Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας»
  • Αναγκαία η συνεδρίαση του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις από τους φορείς

Η ανάγκη ύπαρξης αλλά και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας, μετά και τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές, επισημάνθηκε χθες στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου.  Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, από το 2007 όπου υπήρξαν οι φονικές πυρκαγιές και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας, που ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή, μέχρι και σήμερα, δεκατέσσερα χρόνια μετά που η Ηλεία ξανακάηκε, ελάχιστα είναι εκείνα τα οποία έχουν γίνει για την περιοχή.

Για την επίτευξη του σχεδίου ανασυγκρότησης, όπως τονίστηκε, θα πρέπει στο σύνολο τους οι αιρετοί, να κατανοήσουν την ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει». Παράλληλα  θα πρέπει να συνεδριάσει το συμβούλιο αιρετών παρουσία του συνόλου, των Βουλευτών, των δημάρχων αλλά και των φορέων της Ηλείας προκειμένου  να κατατεθούν προτάσεις από όλους τους συναρμόδιους φορείς για τα μέτρα τα οποία οφείλει η κυβέρνηση να θεσπίσει, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Νομού. 

Ο δήμαρχος Πύργου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πορεία της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια και ζωικό κεφάλαιο, όπως και όλες τις πρόσφατες δράσεις της δημοτικής αρχής ώστε να κηρυχθούν οι Δ.Ε. Πύργου και Ωλένης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και για το ισχυρό και ολοένα αυξανόμενο δίκτυο εθελοντισμού που εργάζεται νυχθημερόν. Παράλληλα ο δήμαρχος Πύργου επεσήμανε ότι πέρα από τις ζημιές που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, σημαντικό πλήγμα θα υποστεί και ο οικονομικός ιστός ολόκληρης της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι: «Η καταγραφή των ζημιών από μόνη της βέβαια δεν αρκεί. Αν δεν υπάρξει μια διαμορφωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση αναπτυξιακής προοπτικής, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Οι άμεσες προτάσεις

«Το βασικό πρόβλημα στην περιοχή είναι η συλλογικότητα και η δυναμική διεκδίκηση. Ήρθε λοιπόν η ώρα να γίνει αυτό και να προτείνουμε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης και ανάκαμψης» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, υπογραμμίζοντας τα βασικά σημεία διεκδίκησης, τα οποία μεταξύ άλλων θα είναι:

-Η ένταξη έτοιμων και ώριμων μελετών που αφορούν την μαρίνα Κατακόλου, την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, αλλά και την δημιουργία αθλητικού κέντρου στην Ολυμπία, έργα ύψους 150 εκ. ευρώ για την ευρύτερη περιοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης,

-Άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων,

-Ρύθμιση όλων των πυρόπληκτων δανείων που δόθηκαν μετά τις φωτιές του 2007

-Να αποδοθεί στην Ηλεία το κεφάλαιο του «Ταμείου Μολυβιάτη» που της αναλογεί.

-Το «πακέτο» των μέτρων των οικονομικών ελαφρύνσεων να αφορά το σύνολο του Δήμου Πύργου.

Οι τοποθετήσεις

«Η τακτική μας πρέπει να έχει συνέπεια λόγων και πράξεων. Πρέπει επιτέλους να ακουστεί η φωνή μας! Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα δυνατό μέτωπο. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί» σημείωσε ο κ. Αντωνακόπουλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα κι ότι στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν έγινε καμία αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία ευρύτερα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλείας και μέλος της Διοικούσας επιτροπής του επιμελητηρίου Ηλείας Ηλίας Ξανθούλης επεσήμανε ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό είναι «η ισχύς εν τη ενώσει» ενώ υπογράμμισε ότι ο οικονομικός ιστός της Ηλείας έχει διαρραγεί μετά τις φωτιές του 2007, σημειώνοντας ότι τα χρήματα του ταμείου Μολυβιάτη που προορίζονταν για την ανασυγκρότησης της Ηλείας μετατράπηκαν σε «φτερό στον άνεμο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλείων επιμελητήριο» Κώστας Λάμπρος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα το Συμβούλιο Αιρετών προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να υπάρχει ένα «πρόπλασμα» που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος.

Την ανάγκη αύξησης της πίεσης προκειμένου η Ηλεία να ενταχθεί στις «άγονες περιοχές» του υπουργείου Υγείας για να γίνουν περισσότερο ελκυστικές για τους ιατρούς οι θέσεις που προκηρύσσονται πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός σημείωσε ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί αποζημιώσεων περιλαμβάνουν πολλούς αστερίσκους, όπως και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πληρωμές των ΠΣΕΑ γίνονται μετά από 1150 ημέρες, γεγονός άκρως καταστροφικό για τους παραγωγούς.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, Ανδρέας Βγενόπουλος και Νίκος Κοτσώνης, ο γ.γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος, η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας Αγγελική Διονυσοπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος» Νίκος Τζαμαλής, το μέλος της διοικούσας επιτροπής ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λάμπρος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ