Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΆρχισαν τα προβλήματα στα Νοσοκομεία της Πάτρας:Με δυο χειρουργικά τραπέζια το Ρίο,...

Άρχισαν τα προβλήματα στα Νοσοκομεία της Πάτρας:Με δυο χειρουργικά τραπέζια το Ρίο, χωρίς τους μισούς ακτινολόγους ο «Άγιος Ανδρέας»

«Έμφραγμα» με γεμάτες κλινικές και στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα

Άσχημα μαντάτα και για τους πολίτες της Ηλείας που συχνά  έχουν ως μονόδρομο την την Αχαΐα για νοσηλεία

Ενώ η κατάσταση των υποδομών Υγείας στην Ηλεία είναι τραγική, τα νέα από την Πάτρα όπου συχνά σπεύδουν οι πολίτες του Νομού μας για νοσηλεία δεν είναι καλά.  Με δύο χειρουργικά τραπέζια λειτουργεί από προχθές το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο της Πάτρας. Η αναστολή λειτουργίας των 5 χειρουργικών τραπεζιών κρίθηκε επιβεβληµένη µέχρι το τέλος Αυγούστου προκειµένου ναµπορέσει το προσωπικό του χειρουργικού τοµέα (νοσηλευτές,αναισθησιολόγοι κ.ά.) να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέο κύκλο αγανάκτησης µεταξύ των ασθενών που είναι γραµµένοι στις λίστες αναµονής εδώ και µήνες προκειµένου να έρθει η σειρά τους να χειρουργηθούν. «Το ΠΓΝΠ ως τριτοβάθµιο ήταν απ’ όσο γνωρίζω το µοναδικό νοσοκοµείο τέτοιας εµβέλειας, που την περίοδο του κορονοϊού για περίπου 6 εβδοµάδες είχε µηδενικό αριθµό προγραµµατισµένων χειρουργείων. Σε όλα τα άλλα εκτελούνταν το 30- 40% των επεµβάσεων. Οι αναισθησιολόγοι µας µετακινήθηκαν για να ενισχύσουν τις ΜΕΘ κορονοϊού», δήλωσε στην εφ. «Πελοπόννησος» ο καθηγητής χειρουργικής του ΠΓΝΠ και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Σκρουµπής προσθέτοντας ότι: «Αυτό αφορούσε και τα ογκολογικά περιστατικά παρότι τα τακτικά ιατρεία για χηµειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες δεν είχαν, και καλώς δεν είχαν, αναστείλει τη λειτουργία τους. Ετσι φτάσαµε στο σηµείο οι καρκινοπαθείς, να µην µπορούν να ολοκληρώσουν τον θεραπευτικό τους κύκλο που θα έκλεινε µε τη χειρουργική επέµβαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να δηµιουργηθούν λίστες αναµονής ακόµα και για σοβαρά περιστατικά».

Τις τελευταίες εβδοµάδες και αφού πέρασε το µεγάλο κύµα, είχε ξεκινήσει η λειτουργία 6-7 χειρουργικών τραπεζιών. Κατά προτεραιότητα δροµολογήθηκαν τα επείγοντα περιστατικά, όπως τα ογκολογικά, αλλά από προχθες πάλι µπήκε φραγµός µέχρι τέλος Αυγούστου.

«Το προσωπικό µας πρέπει να ξεκουραστεί διότι όλα αυτό το διάστηµα που ήταν γεµάτες οι κλίνες κορονοϊού δεν πήρε άδεια και δεν ξεκουράστηκε καθόλου. Αυτή την ανάγκη την αναγνωρίζουµε όλοι» υπογραµµίζει ο κ. Σκρουµπής συµπληρώνοντας ωστόσο το εξής βασικό: «Η κατάσταση που βιώνουµε σήµερα αναδεικνύει ένα λάθος χειρισµό κι αυτό αφορά στη χρήση των ναυαρχίδων του συστήµατος υγείας ως νοσοκοµείων αναφορά της πανδηµίας. Για ποιο λόγο χρησιµοποιήθηκαν µόνο οι ναυαρχίδες του συστήµατος; Μετατράπηκαν τα τριτοβάθµια νοσοκοµεία, νοσοκοµεία της µιας νόσου όταν προσφέρουν υπηρεσίες αναντικατάστατες. Υπηρεσίες που δεν µπορεί να τις βρει ο ασθενής σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυµα».

Έφυγαν τέσσερις ακτινολόγοι

Σε ότι αφορά το άλλο μεγάλο Νοσοκομείο της Πάτρας, τον «Άγιο Ανδρέα», περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς που υπηρετούσαν στο Ακτινολογικό Τμήμα υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ειδικότερα, τέσσερις κατέθεσαν σχετικό αίτημα και μόλις τρεις έχουν απομείνει για να καλύπτουν τις ανάγκες του Τμήματος. Κι αυτό συνέβη σε μία χρονική στιγμή που η διοίκηση του νοσοκομείου έχει εξοπλίσει το Τμήμα με υπερσύγχρονα μηχανήματα (μαγνητικό, αξονικό τομογράφο) αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.

Γεμάτες οι κλινικές

Όλα αυτά ενώ, η ∆ευτέρα βρήκε τις Κλινικές Κορονοϊού του «Αγίου Ανδρέα» και τουΠΓΝΠ γεµάτες µε ασθενείς. Χρειάστηκαν µόλις λίγα εικοσιτετράωρα οι δύο ασθενείς να γίνουν 16. Οι εφηµερίες πλέον των νοσοκοµείων αρχίζουν να δυσκολεύουν.

Συγκεκριµένα, στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 16 ασθενείς. Στο ΠΓΝΠ 12 ασθενείς στην Κλινική Κορονοϊού, στην Παιδιατρική Κλινική 3 παιδιά και 5 ασθενείς διασωληνωµένοι στη ΜΕΘ. «Οταν από τους δύο νοσηλευόµενους φτάνουµε στα παραπάνω νούµερα, αντιλαµβάνεται κανείς τη διασπορά που υπάρχει στην κοινωνία µας», είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονοµικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης. Ο ίδιος προσθέτει ότι «πρόκειται για ανεµβολίαστους και ανήκουν σε νεαρές αλλά και µεγαλύτερες ηλικίες. Φαίνεται ότι οι νέοι είναι η κύρια πηγή της διασποράς του ιού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ