Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ απουσία ξένων επισκεπτών αποτελεί πλήγμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις στην...

Η απουσία ξένων επισκεπτών αποτελεί πλήγμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Ηλεία

Ώρες αγωνίας για τους ξενοδόχους

Την κατάσταση δυσχεραίνουν η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς και η χρεοκοπία του ομίλου Μουζενίδη

Οι ελπίδες στρέφονται τώρα στην εγχώρια αγορά αλλά  και στο «άνοιγμα» χωρών που οι πολίτες τους έρχονται το Νομό μας

Ώρες αγωνίας ζουν οι αρμόδιοι  των  τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ηλεία, καθώς  βρισκόμαστε ακριβώς στα μέσα του καλοκαιριού και η κίνηση από πλευράς επισκεπτών χαρακτηρίζεται ως μέτρια, μέχρι αυτή τη στιγμή.

Σημαντικό πλήγμα για τον τουρισμό στο Νομό είναι η απουσία τουριστών από το εξωτερικό, οι οποίοι  την περίοδο προ του κορωνοϊού αποτελούσαν τους βασικούς πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων, που τώρα βρίσκονται σε στάση αναμονής σχετικά με  το «άνοιγμα» των χωρών των οποίων  οι πολίτες τους δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Ηλεία, για τον παραθερισμό τους.

Επιπλέον πλήγμα ωστόσο για  τις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και τις αγορές της Ηλείας, αποτελεί  η αναστολή λειτουργίας του ομίλου Μουζενίδη, ο οποίος μέχρι πρόσφατα  διαχειριζόταν  μεγάλο κομμάτι της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, διακινώντας περίπου 700.000 τουρίστες ετησίως.

Σημαντικό «μερίδιο» από τους παραπάνω τουρίστες είχε και η Ηλεία, κυρίως όσον αφορά μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή του Κάμπου.

Ωστόσο όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Γενικός Διευθυντής Grecotel Riviera Olympia κ. Στράτος Μαυραλεξάκης, οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό είναι τεράστιες, που και η εταιρεία Mouzenidis Travel Greece να λειτουργούσε κανονικά, δεν θα υπήρχαν επισκέπτες από το γεγονός ότι δεν έχει η Ρώσικη αγορά!

 «Όταν ένας συνεργάτης χάνεται, χάνεις κρατήσεις και  διανυκτερεύσεις.  Δεν μπορούμε όμως  να συγκρίνουμε αυτή την εξέλιξη με τα προηγούμενα χρόνια διότι συνέβη σε καιρό πανδημίας.  Επομένως δεν μπορείς να πεις αν έκανε μικρή ή μεγάλη ζημιά. Όλοι αυτοί οι tour operator  από Ρωσία ουσιαστικά δεν πετάνε στην Ελλάδα ακόμα. Επομένως ότι κόσμο έφερναν , τις πολύ λίγες κρατήσεις, τις έφερναν είτε από Καλαμάτα  είτε από Αθήνα. Από τη στιγμή που δεν έχει ανοίξει η τσάρτερ αγορά, όχι λόγω  του Μουζενίδη, αλλά είναι κυβερνητικές αποφάσεις αυτές. Και να μην είχε τα προβλήματα ο Μουζενίδης, θα ήταν συν πλην η ίδια κατάσταση, διότι από τη στιγμή που δεν ανοίγει η Ρώσικη αγορά, όπως έχει ανοίξει η Γερμανική, ή όπως ανοίγει τώρα η Αγγλική στις 19 του μηνός που λένε, ουσιαστικά οι Ρώσοι δεν είναι αυτοί που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά  δεν είναι λόγω της ιστορίας του Μουζενίδη, αλλά λόγω της κατάστασης της πανδημίας.  Σε αυτή την εποχή που ζούμε τώρα, πιο σοβαρά προβλήματα είναι η καραντίνα, ή μη δυνατότητα πτήσης π.χ. στον Άραξο, από αυτό του Μουζενίδη. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη» τόνισε ο κ. Μαυραλεξάκης, επισημαίνοντας  συγχρόνως ότι  «τα πράγματα είναι πολύ μέτρια, ελαφρώς καλύτερα από πέρυσι. Υπάρχει ανησυχία, ειδικά για την  Ηλεία που έχει τόσα κρούσματα και κοκκινίζει η περιοχή».

Ο εισαγόμενος τουρισμός

Από την πλευρά του εξάλλου ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος,  Πρόεδρος Ξενοδόχων Πεδινής  Ηλείας, χαρακτήρισε μέτρια την κατάσταση που  επικρατεί από πλευράς επισκεπτών, κυρίως από το γεγονός ότι δεν υπήρξε αύξηση στον εισαγόμενο τουρισμό.

«Εμείς εκεί που περιμέναμε κάποια αύξηση από τον εισαγόμενο τουρισμό, δυστυχώς αυτό δε συνέβη. Δεν έχουν έλθει Ρώσοι,  χάθηκε η αγορά. Αλλά το θέμα είναι ότι συρρικνώθηκε και η κεντρική Ευρώπη, δηλαδή αυτή τη στιγμή με τα μέτρα που έχουν πάρει και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι για κάποιους που δεν  είναι εμβολιασμένοι και  δυσκολεύονται να έλθουν. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται μέτρια, είναι κατώτερη των αναμενόμενων και ελπίζουμε στην Ελληνική αγορά η οποία θα πάει μέχρι τις 20-25 Αυγούστου.  Ευελπιστούμε να ανοίξει περισσότερο η κεντρική Ευρώπη που δουλεύουμε εμείς εδώ.  Να εμβολιαστούν περισσότεροι, οπότε πολύ πιο άνετα θα μπορούν να έλθουν εδώ.  Ταυτόχρονα από τον Άραξο  έρχονται επισκέπτες, αλλά δεν είναι ο αριθμός αυτό που περιμέναμε. Τον Ιούνιο είχαμε συρρικνώσεις πτήσεων, δηλαδή  έγινε σύμπτυξη των αεροδρομίων. Ήταν προγραμματισμένες να γίνουν δύο πτήσεις, αλλά τελικά έγινε μία».

Στην Ολυμπία

Επίσης ο κ. Βασίλης Τυλιγάδας,  Πρόεδρος Ξενοδόχων Αρχ.Ολυμπίας, ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ότι οι ελπίδες στρέφονται περισσότερο στον εγχώριο τουρισμό, από τη στιγμή που έχουν παγώσει οι κρατήσεις από το εξωτερικό.

«Από 15 Ιουλίου και μετά σιγά- σιγά αναμένεται  να ανοίξει ο τουρισμός. Το θέμα είναι  ότι δεν πρόκειται να είναι κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με πέρυσι, όπου η κίνηση  ήταν πολύ χαμηλή και μιλάμε για έναν Αύγουστο μόνο, απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα. Εύχομαι να διορθωθούν τα πράγματα  με τη μετάλλαξη Δέλτα και να προχωρήσει και ο Σεπτέμβρης.   Έχουν παγώσει οι κρατήσεις από το εξωτερικό, Γερμανία, Γαλλία,  Ιταλία, Ισπανία. Από Ρωσία δεν ερχόντουσαν στα ξενοδοχεία, αλλά η χρεωκοπία του Μουζενίδη είχε επιπτώσεις στην αγορά της Ολυμπίας, γιατί έφερνε Ρώσους στις παραλίες και επισκεπτόντουσαν στη συνέχεια την Ολυμπία. Ένα ακόμα πλήγμα εκεί. Είμαστε σε αναμονή για τον Ελληνικό τουρισμό, είναι δύσκολα τα πράγματα και γίνονται ακόμα πιο δύσκολα γιατί έχει σταματήσει το κράτος να χρηματοδοτεί πια. Πέρυσι είχαμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές και πληρώσαμε κάποιες υποχρεώσεις στο ίδιο το κράτος. Φέτος καλούμαστε να τα πληρώσουμε όλα από τη δουλειά μας,  που όμως  δεν υπάρχει…».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ