Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ τραγωδία της Κύπρου ξύπνησε μνήμες του 2007 στην Ηλεία

Η τραγωδία της Κύπρου ξύπνησε μνήμες του 2007 στην Ηλεία

Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Νομό για την αντιμετώπιση συμβάντων

Δεκατέσσερα χρόνια μετά ήρθε η στιγμή που η Ηλεία θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της, στην Κύπρο

Σ. Παπαηλίου: «Δεν πρέπει στιγμή να εφησυχάζουμε διότι και το πιο καλό και με μεγάλες δυνατότητες  αντιπυρικό σχέδιο μπορεί, οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, να το ακυρώσουν στη πράξη»

Τέσσερις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνει πίσω της η άνευ προηγουμένου φωτιά που ξέσπασε στην Κύπρο το Σάββατο και τέθηκε τελικά υπό έλεγχο το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών της Κύπρου πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για «την μεγαλύτερη τραγωδία» που έζησε η Κύπρος μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Η φωτιά στην Κύπρο είχε σαν αποτέλεσμα να ξυπνήσουν μνήμες από τον πύρινο όλεθρο που έζησε η Ηλεία το 2007. Ήταν τότε που οι Κύπριοι στήριξαν ουσιαστικά με κάθε τρόπο τους πληγέντες της Ηλείας και όλα δείχνουν ότι τελικά ήρθε η στιγμή που και η Ηλεία θα πρέπει να ανταποδώσει μέρος της στήριξης που απλόχερα  της προσφέρθηκε πριν από δεκατέσσερα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή και την φωτιά της Κύπρου αλλά και τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα σε Κεφαλονιά, Αχαΐα αλλά και στην Αττική, γεννάται το ερώτημα για το πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι δυνάμεις πυρόσβεσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν νέο κίνδυνο, αντίστοιχο ίσως με εκείνο του 2007.

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός

Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο τα «δύσκολα» είναι μπροστά μας καθώς οι «κρίσιμοι μήνες» για την Ηλεία είναι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο Ιούλιος και κυρίως ο Αύγουστος. Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για το πόσο «έτοιμες» είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να αντιμετωπίσουν μία νέα πύρινη απειλή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλίου τόνισε: «Πλησιάζουμε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου, με την ημερολογιακή προσέγγιση, και έχουμε μπροστά μας το δυσκολότερο κομμάτι της . Οι τελευταίες δύσκολες πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της χώρας, μας υπενθυμίζουν ότι ο κίνδυνος είναι εδώ , παραμονεύει και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην επαναληφθούν τραγωδίες του παρελθόντος.

Στα συμβάντα που εκδηλώθηκαν μέχρι τώρα η ανθρώπινη αμέλεια και γενικά ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελούν τη κύρια αιτία πυρκαγιών. Αυτό είναι ακατανόητο και καταστροφικό. Δε πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνονται αυτή τη περίοδο εργασίες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρα και πυρκαγιά.

 Θερμή παράκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και  υπεύθυνοι και επειδή ο κίνδυνος πάντα θα υπάρχει τους καλούμε ειδικά στις περιαστικές και αγροτικές περιοχές να διατηρούν τους χώρους κοντά στα σπίτια τους , τις αυλές , τους κήπους κ.λπ. καθαρά από καύσιμη ύλη και με δυνατότητα παροχής νερού. Αν ο καθένας από εμάς εφαρμόσει ορισμένα πολύ απλά πράγματα στη περιουσία και τη καθημερινότητά του βοηθά τον εαυτό του και σε πολύ μεγάλο βαθμό τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη πολιτική προστασία.

Στο Νομό μας μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Ο αντιπυρικός σχεδιασμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη και τα μικρής και μέτριας έκτασης περιστατικά που εκδηλώθηκαν αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Δεν πρέπει στιγμή να εφησυχάζουμε διότι και το πιο καλό και  με μεγάλες δυνατότητες  αντιπυρικό σχέδιο μπορεί οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες να το ακυρώσουν στη πράξη» επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην τραγωδία της Κύπρου ο Σ. Παπαηλίου σημείωσε «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο Κυπριακό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές που οδήγησαν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών , περιουσιών και τεράστια οικολογική καταστροφή. Όχι μόνο για λόγους ανταπόδοσης στη σημαντική Κυπριακή βοήθεια τη δύσκολη περίοδο του 2007 αλλά και για άλλους λόγους η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει έμπρακτα να σταθεί στο πλευρό των Κυπρίων».  

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ