Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Να περιοριστεί το ελεύθερο κάμπινγκ στην περιοχή Ζαχάρως»

«Να περιοριστεί το ελεύθερο κάμπινγκ στην περιοχή Ζαχάρως»

Την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας  εκφράζουν εκπρόσωποι  των επαγγελματιών

Νικ. Μπολιάρης: «Ν’ απαγορευτεί το παράνομο φαινόμενο το οποίο θα αρχίσει να λαμβάνεις διαστάσεις μετά τα μέσα του Ιουλίου»

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Αναγκαία η επαναλειτουργία  του κάμπινγκ  δίπλα από το τουριστικό περίπτερο»

Τον περιορισμό  του φαινομένου  του παράνομου κάμπινγκ που τα τελευταία χρόνια  «ανθεί» και στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, ζητούν οι εκπρόσωποι επαγγελματιών  στον τουριστικό και επαγγελματικό κλάδο.

Ταυτόχρονα  ως αναγκαία χαρακτηρίζεται η ενεργοποίηση του κάμπινγκ στην παραλία Ζαχάρως. Προκειμένου να είναι νόμιμη όσο και οργανωμένη η παρουσία των κατασκηνωτών, με ότι συνεπάγεται αυτό για την αγορά της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια το «ορμητήριο» εκατοντάδων ατόμων που  κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ είναι η γειτονική Ελαία του δήμου Τριφυλίας. Όπου στο αποκορύφωμα του Αυγούστου βρίσκονται στην περιοχή πάνω από 1000 πρόχειροι κατασκηνωτές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Το γεγονός αυτό για μια ακόμα χρονιά δημιουργεί αγανάκτηση αλλά και αντιδράσεις  κυρίως στην περιοχή του δήμου Ζαχάρως. Που είναι αποδέκτης και της μεγάλης μάζας του ελεύθερου κάμπινγκ, με ότι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον αλλά και την τοπική οικονομία.

Έντονο πρόβλημα ωστόσο παρατηρείται και σε αρκετά σημεία ακόμα της Ηλείας. Που λόγω φυσικής ομορφιάς προσφέρονται για το συγκεκριμένο σκοπό, όπως το Κουνουπέλι, δάσος Στροφυλιάς, Μαραθιά, Κατάκολο, Κ. Σαμικό κ.α.

Σε αρκετές περιπτώσεις  η Αστυνομία μετά και  τις καταγγελίες που γίνονται προσπαθεί να εφαρμόσει  την αυστηρή νομοθεσία, αλλά οι παράνομοι κατασκηνωτές  κατευθύνονται  στην περιοχή της Ελαίας, που είναι ο παράδεισος για το ελεύθερο κάμπινγκ.

Και  όπως επισημαίνουν επαγγελματίες,  αυτά γίνονται υπό την ανοχή του γειτονικού δήμου  Τριφυλίας , ο οποίος παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει δεν έχει εγκαταστήσει απαγορευτικές πινακίδες για το ελεύθερο κάμπινγκ.

Αντίθετα σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες  στην περιοχή γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών και χορήγηση νερού, ενώ …σκεπάζονται οι ακαθαρσίες με ότι αυτό συνεπάγεται  για το περιβάλλον.

Η νομοθεσία

Να αναφερθεί ότι  η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση σε αιγιαλούς, δάση, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους για πολλούς και ποικίλους λόγους, οι οποίοι κυρίως έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, των μνημείων, και τη διατήρηση της αισθητικής του τόπου. 

Από το 2012, και σύμφωνα με το αρ. 38 του Ν. 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012) εισήχθη μάλιστα τροποποίηση, στη σχετική νομοθεσία η οποία προβλέπει άμεση διοικητική κύρωση του ποσού των 300 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει σε κράτηση (και όχι με φυλάκιση) έως 6 μήνες ή με πρόστιμο ακόμα και τμε 3 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.

 «Δυστυχώς η  κατάσταση που επικρατεί στην Ελαία  επηρεάζει και την ευρύτερη περιοχή Ζαχάρως. Και σε έναν υποτιθέμενο χώρο που ήταν για κάμπινγκ στην παραλία Ζαχάρως, κάποιοι  το βρίσκουν  άδειο και κάθονται δίπλα από τη θάλασσα και βάζουν τα τροχόσπιτά τους. Θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και ν’ απαγορευτεί το ελεύθερο κάμπινγκ, το οποίο θα αρχίσει να λαμβάνεις διαστάσεις μετά τα μέσα του Ιουλίου» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος  συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων περιοχής Ζαχάρως Νικ. Μπολιάρης.

Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος  του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος εξέφρασε την άποψη πως  προκειμένου να γίνει νόμιμη η παρουσία των  κατασκηνωτών   στην περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά, θα πρέπει να επαναλειτουργήσει το κάμπινγκ  δίπλα από το τουριστικό περίπτερο Ζαχάρως.

Επιτακτική χαρακτηρίζεται η ανάγκη προκειμένου να  μπει «φρένο» στο παράνομο  κάμπινγκ στην  ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως:

?

Ο πρόεδρος  του  συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων περιοχής Ζαχάρως κ. Νικ. Μπολιάρης.

Ο πρόεδρος  του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ