Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπί τάπητος τα προβλήματα των εμπόρων

Επί τάπητος τα προβλήματα των εμπόρων

Στην Αμαλιάδα η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος

*Προβληματισμός για το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων σε πολλές πόλεις της Ηλείας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες τέθηκαν κατά την διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα. Το Σάββατο η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, παρουσία τοπικών παραγόντων και φορέων. Με θεματικούς άξονες που αφορούν τα αναπτυξιακά έργα και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τον τουρισμό και το εμπόριο. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε αναφορά και στα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των τραπεζών. Ενώ στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης.

Ο νέος πτωχευτικός

Χθες Κυριακή, μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ. Γεώργιος Παππάς, καθώς και άλλοι ειδικοί ομιλητές τοποθετήθηκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων επί του νέου πτωχευτικού κώδικα. Μέσα από μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση, η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να προάγει την ανάγκη για ρευστότητα. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στις διήμερες εργασίες της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος ο πρόεδρος Γιώργος Παππάς υπογράμμισε: «Παρευρίσκομαι στη διήμερη συνδιάσκεψη που υπάρχει στην πόλη της Αμαλιάδας με ζητήματα αναπτυξιακού περιεχομένου, σχετικά με τον τουρισμό και το εμπόριο. Το ζήτημα είναι πως αυτοί οι δύο τομείς μπορούν να επικοινωνήσουν και να δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Παράλληλα θα αναλύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον νέο πτωχευτικό κώδικα δηλαδή το νέο εξωδικαστικό μηχανισμό. Ούτως ώστε να πληροφορήσουμε τους εμπόρους για κάποια βασικά ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Τα οποία προκύπτουν μέσα από την υιοθέτηση και θέσπιση αυτού του νόμου. Ο νόμος αυτός ωφελεί κάποιους και αδικεί κάποιους άλλους. Έχουμε αντιμετωπίσει πάλι εξωδικαστικό νόμο, το 2017.

Τώρα αυτός είναι ένας νέος εξωδικαστικός και οι βασικές του διαφορές είναι ότι δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία. Κάτι που ήταν ένα θεσμοθετημένο κεκτημένο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί. Παράλληλα πρέπει να δούμε και το θέμα του ιδιωτικού χρέους που αποτελεί μία «βόμβα» για την Ελληνική οικονομία και για την επανεκκίνηση της. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αφορά, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Οι τράπεζες μπορούν για μία ακόμα φορά να αναλάβουν την διεκπεραίωση όλης αυτής της συμφωνίας που θα γίνει. Στο νέο πτωχευτικό συγκεντρώνονται τα ποσά οφειλών και  οι δόσεις προς τράπεζες, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, την εφορία και λοιπούς χρηματοδοτικούς φορείς, μέσα σε ένα πλαίσιο «πακέτο». Οι τράπεζες θα καθορίσουν τελικά μέσω ενός αλγορίθμου που υπάρχει και έχει εγκατασταθεί στην πλατφόρμα. Ποια θα είναι η συμφωνία, για το τι ποσό μπορεί να δίνει και αν μπορεί να δίνει ο οφειλέτης.

Φυσικά είναι προαιρετικό εάν κάποιος θέλει μπορεί να ενταχθεί σε αυτόν τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Καθώς μπορεί να διεκδικήσει και μόνος του να πετύχει κάποιες ρυθμίσεις εξατομικευμένα, είτε στην τράπεζα είτε στο δημόσιο. Το κατώτατο πλαφόν που μπορεί κάποιος να δίνει στον πτωχευτικό είναι τα 50 ευρώ το μήνα. Ενώ πρέπει να έχει οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι σε ένα και μόνο πιστωτή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Βαγενάς Γιώργος υπογράμμισε ότι από την συνεδρίαση υπήρξαν χρήσιμα συμπεράσματα. Ενώ τόνισε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Προκειμένου να μην αποτελέσει ουραγός της Ανάπτυξης «Στη περιοχή πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναδειχθούν τα αναπτυξιακά έργα. Τα οποία εάν «λιμνάσουν» λίγο ακόμα θα αφήσουν ουραγό την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φυσικά το νομό Ηλείας στον οποίο βρισκόμαστε και δραστηριοποιούνται οι εμπορικοί σύλλογοι που φιλοξενούν την Ομοσπονδία.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρέπει οπωσδήποτε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή με έξυπνους και νέους τρόπους. Αλλά και φυσικά να υπάρχει τουρισμός καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, μιας και η Ηλεία είναι ιδανική σαν προορισμός. Ήδη αντιμετωπίζουμε μία πολύ μεγάλη κρίση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε έξυπνα. Ένα από τα θέματα τα οποία έχουμε, έχουν να κάνουν με την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού που χρήζει εξηγήσεις από τους ειδικούς. Φυσικά θα αναλύσουμε το τι γίνεται από δω και πέρα, ποιες είναι οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η ομοσπονδία. Καθώς ξημερώνουν δύσκολες ημέρες, βάση των αποφάσεων που λαμβάνονται για εμάς αλλά χωρίς εμάς. Πέραν από τον πτωχευτικό υπάρχει ένα πλήθος άλλων θεμάτων τα οποία θα έπρεπε να είναι συνομιλητές τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα. Ωστόσο μας αγνοούν παντελώς.

Αυτό το οποίο ήθελαν από την αρχή όλοι, ήταν ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς για να μείνουν οι μεγάλοι παίκτες. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Εμείς πιέσαμε από την αρχή, να ληφθεί πρόνοια αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Τώρα κάποιοι συνάδελφοι είναι αντιμέτωποι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με επιταγές έξι μηνών (!) με ότι αυτό συνεπάγεται. Η κυβέρνηση ανοίγει θέμα Κυριακών, ανοίγει θέμα εκπτώσεων, και ειδικότερα ανοίγουν θέματα τα οποία θα έπρεπε να συζητούνται. Αλλά μάλλον τα παιχνίδια και τα συμφέροντα είναι μεγάλα και θέλουνε μας να είμαστε απ’έξω».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίνος Σαψάλης υπογράμμισε: «πραγματοποιήθηκε το συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στην πόλη της Αμαλιάδας. Στις εργασίες της πρώτης ημέρας ασχοληθήκαμε με τα τοπικά προβλήματα, ενώ η συνεδρίαση μας έγινε παρουσία βουλευτών και παρουσία φορέων. Αποφασίστηκε να σταλούν υπομνήματα σε όλα τα αρμόδια υπουργεία για αιτήματα που αφορούν τόσο την πόλη της Αμαλιάδας όσο και την πόλη του Πύργου αλλά και προβλήματα που αφορούν τράπεζες αλλά και εμπόρους. Σήμερα (σ.σ. χθες) δεύτερη μέρα ασχολούμαστε με τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης της Ομοσπονδίας με γενικά θέματα που μας αφορούν όλους».  

Από τις εργασίες της χθεσινής ημέρας.

Την πρώτη ημέρα της ανοιχτής συνεδρίασης όπου τέθηκαν και τα προβλήματα των επαγγελματιών της Ηλείας παρακολούθησαν οι Βουλευτές Ηλείας, Δ. Αυγερινοπούλου, Δ. Καλαματιανός και Μ. Κατρίνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ