Με επιτυχία παρουσιάστηκε το ιστορικό βιβλίο του Δήμου Πύργου για την Ηλεία του 1821

Γνωστές και άγνωστες πτυχές

της Ελληνικής Επανάστασης

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας είμαστε καταδικασμένοι στα λάθη του παρελθόντος»

«Το χρωστάμε σε όλους αυτούς τους αγωνιστές και αγωνίστριες που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος» ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου Θεοδ. Λάμπρος

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το Ιστορικό βιβλίο «Γεγονότα και Άγνωστές Πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» που εξέδωσε ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού. Το βιβλίο υπογράφει ο Ιστορικός, ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας Θεόδωρος Λάμπρος.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» σε μια ατμόσφαιρα πλήρως εναρμονισμένη με τον εορτασμό των 200 ετών από την  Ελληνική Επανάσταση.

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος συνεχάρη τον ιστορικό-συγγραφέα του βιβλίου Θοδωρή Λάμπρο, τον πρόεδρο του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλο, όπως και όλη την ομάδα συνεργατών που συνέβαλε για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

 Όπως τόνισε και ο ίδιος για το περιεχόμενο του βιβλίου: «Αυτή η έρευνα βάζει ένα μικρό λιθαράκι ώστε ο κόσμος της Ηλείας να μάθει και την τοπική ιστορία αλλά και για το σημαντικό ιστορικό γεγονός του 1821 ώστε να το αγαπήσει και να γίνει κομμάτι της εθνικής του συνείδησης. Ο Δήμος Πύργου για πρώτη φορά στην ιστορία του αναδεικνύει αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της Ελληνική μας ιστορίας με μια εμπεριστατωμένη έρευνα που αφορά την Επανάσταση του 1821 στην Ηλεία με γνωστές και άγνωστες πτυχές. Εύχομαι οι πολίτες και ειδικά οι νέες ηλικίες, με την παρούσα έρευνα να αρχίσουν να αγαπούν την τοπική ιστορία και να μην την βλέπουν σαν μια αδιάφορη υπόθεση. Διαφορετικά, αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να οδηγηθούμε οριστικά σε μαρασμό και απαξίωση τόσο ως χώρα όσο ως Νομός».

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος ο οποίος τόνισε   τη σπουδαιότητα της έκδοσης αυτού του ιστορικού βιβλίου για τον Πύργο και την Ηλεία στα Επαναστατικό χρόνια του 1821. «Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους εκδόσεις ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία μας και την παράδοσή μας και παράλληλα αφήνουμε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Πύργου παρουσιάζει ολοκληρωμένη επίσημα την καταγραφή των γεγονότων, των μαχών και των προσώπων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο την εποχή εκείνη».

Για τον συγγραφέα και την συνολική έρευνα που αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου όπως και για τα σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου μίλησαν ο Ιστορικός-πρ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ προβλήθηκε η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Σταθακόπουλου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου Θεόδωρος Λάμπρος ο οποίος ευχαρίστησε με τα πιο θερμά λόγια τον δήμαρχο Πύργου, τον πρόεδρο του ΔΟΠΠ και όλους τους συνεργάτες του.

Αναλυτικότερα ο χαιρετισμός του κ. Θεόδωρου Λάμπρου στην εκδήλωση που αφορούσε το βιβλίο

για την ιστορία της Ηλείας κατά το 1821, έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Ο Δήμος Πύργου έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων – εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η σημερινή μας εκδήλωση που αφορά το βιβλίο για την Επανάσταση του 1821 στον τόπο μας, την Ηλεία.

  Το σημαντικό όμως στοιχείο αυτής της εκδήλωσης είναι ο σκοπός της. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να αρχίσουν οι πολίτες της Ηλείας να έχουν σχέση με την ιστορία.

  Το βιβλίο που θα κρατήσετε στα χέρια σας είναι γραμμένο σε απλή γραφή ακριβώς για να είναι προσιτό σε όλους τους αναγνώστες – αναγνώστριες και όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο κοινό όπως οι ακαδημαϊκοί ή οι ιστορικοί ερευνητές. Μέσα από αυτό θα μπορούν όλοι οι πολίτες της Ηλείας αλλά και της υπόλοιπης Ελληνικής Επικράτειας να μάθουν για σημαντικά γεγονότα και πτυχές – γνωστές και άγνωστες που έλαβαν χώρα στην Ηλεία κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

  Εύχομαι αυτό το βιβλίο που έγραψα με πολύ αγάπη και που αποτελεί για πρώτη φορά για τον Δήμο Πύργου την πρώτη επίσημη έκδοση για το 1821 στην Ηλεία, να αποτελέσει έναν καλό οδηγό και μια αρχή ώστε όλοι μας και κυρίως οι μικρές ηλικίες να αρχίσουν να αγαπούν και να μαθαίνουν σιγά σιγά την τοπική τους ιστορία ώστε να γίνει κτήμα της συνείδησής τους.

  Το χρωστάμε άλλωστε σε όλους αυτούς τους αγωνιστές και αγωνίστριες που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος το 1821 ώστε να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας».

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ