Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεκδίκηση δημιουργίας Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στην Ηλεία

Διεκδίκηση δημιουργίας Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στην Ηλεία

Αύριο στις 10:30 το πρωί η συνεδρίαση του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών

Με βασικό θέμα τη «Δημιουργία Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Νομού Ηλείας» συνεδριάζει αύριο στις 10:30 το πρωί το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών στο χώρο του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή. Στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης του έργου από τον Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο Νίκο Αλεξανδρόπουλο. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ελληνικού Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος, οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, φορείς αλλά και πολίτες της Ηλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Πρώτη» έχει παρουσιάσει με εκτενές ρεπορτάζ στοιχεία τα οποία περιέχονται στην μελέτη που αναμένεται να παρουσιάσει ο Ν. Αλεξανδρόπουλος.

Όσο αφορά την αναγκαιότητα του έργου, στη μελέτη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Στην Ολυμπία κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται οι τελετές αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ενόψει της έναρξης των θερινών και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ επίσημοι επισκέπτες καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά (αρχηγοί κρατών, πρόεδροι διεθνών οργανισμών, πρέσβεις, κ.λπ.).

Η Αρχαία Ολυμπία σήμερα θεωρείται παγκοσμίως το λίκνο και ο  θεματοφύλακας του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Είναι ο μοναδικός τόπος στον οποίο προσέρχονται οι λαοί χωρίς τις επιφυλάξεις και τους διαχωρισμούς που τους επιβάλλονται από πολιτικές, θρησκευτικές και λοιπές προκαταλήψεις.

Ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας δέχεται το χρόνο περίπου 1.000.000 επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, με σημαντική δυνατότητα αύξησης. Οφείλει να ανταποκρίνεται, με επιτυχία, στο ρόλο που της έχει προσδώσει αυθόρμητα η παγκόσμια κοινωνία και που δυστυχώς η σύγχρονη Ελληνική Πολιτεία ακόμη δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει.

Είναι αισθητή η έλλειψη στον χώρο της Ολυμπίας ενός αθλητικού  κέντρου που θα συνδέει τον σύγχρονο κόσμο του αθλητισμού με τις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από την μακραίωνη τέλεση των ιστορικών Ολυμπιακών αγώνων. Άλλωστε στη παγκόσμια συνείδηση, η Αρχαία Ολυμπία θεωρείται το λίκνο και ο θεματοφύλακας του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Η βούληση της τοπικής κοινωνίας και του κράτους, για την ίδρυση ενός «Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου», εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα από την έγκριση του «Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» της Ολυμπίας, ενώ σχεδόν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας έχει αναφερθεί στην ανάγκη ν΄ αποχτήσει η Αρχαία Ολυμπία, η Ηλεία δηλαδή, ένα «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ