Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΌλα τα νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου

Όλα τα νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου

Ξεκινά σήμερα τις εργασίες του στην Πάτρα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Παρόν και Μέλλον στην Ογκολογία

«Η ανοσοθεραπεία είναι ένα νέο όπλο που έχει αλλάξει το τοπίο και την πρόγνωση των ασθενών στις περισσότερες μορφές καρκίνου, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια επιβίωση», τονίζει ο διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Αγγελος Κούτρας.

Τις εργασίες του ξεκινά σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στην Πάτρα, το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Παρόν και Μέλλον στην Ογκολογία», το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο. Στο συνέριο όπου έχουν κληθεί καταξιωμένοι επιστήμονες, θα παρουσιαστούν όλα τα νέα δεδομένα στην παθοφυσιολογία και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, οι προσκεκλημένοι επιστήμονες, θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν το στάδια της διάγνωσης και της θεραπευτικής διαχείρισης του ογκολογικού ασθενούς.

Η εποχή που ο καρκίνος θα αρχίσει σταδιακά να γίνεται χρόνια νόσος, έχει φτάσει. Ήδη σε αυτό το στάδιο έχει περάσει ο καρκίνος του μαστού. Νόσος την οποία θα εμφανίσουν 1 στις 8 γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους. «Την ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη πιστεύουμε ότι με τα καινούργια θεραπευτικά μέσα θα έχουν κι άλλες μορφές καρκίνου», ανέφερε στην εφ. «Πελοπόννησος» ο αν. καθηγητής παθολογίας – ογκολογίας και διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Αγγελος Κούτρας.

Τα νέα θεραπευτικά μέσα επιτρέπουν πλέον στους θεράποντες ιατρούς να έρθουν αντιμέτωποι με τη νόσο του αιώνα, που είναι ο καρκίνος, και να πετύχουν μικρές έως πολύ μεγάλες νίκες. Εκτός από τον καρκίνο του μαστού που έχει την παραπάνω θετικότατη εξέλιξη χάρη στα νέα φάρμακα μοριακής στόχευσης, τις ορμονοθεραπείες και όπου ενδείκνυται σε συνδυασμό με τις κλασσικές θεραπείες (χημειοθεραπεία – ακτινοθεραπεία), σχεδόν σε όλες τις μορφές του καρκίνου έχουν γίνει θεραπευτικά άλματα.

«Η καινούργια σημαντική εξέλιξη στην ογκολογία είναι η ανοσοθεραπεία. Η εμπειρία μας, η οποία επιβεβαιώνεται από πλείστες μελέτες που βγαίνουν διαρκώς, μας λέει ότι όπου εφαρμόζεται υπάρχει μεγάλη αποτελεσματικότητα ακόμα και σε μορφές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ανίατες» επισημαίνει ο κ. Κούτρας και εξηγεί: «Ενδεικτικά θα σας αναφέρω το μελάνωμα. Μέχρι τώρα οι ασθενείς με τον συγκεκριμένο καρκίνο είχαν πολύ κακή πρόγνωση και ζούσαν λίγους μήνες, λιγότερο δηλαδή από έναν χρόνο. Πλέον, με την ανοσοθεραπεία έχει αυξηθεί ο χρόνος επιβίωσης φτάνοντας τα τρία χρόνια. Και τα δεδομένα αυτά βελτιώνονται περαιτέρω σύμφωνα με τις νέες μελέτες που βγαίνουν συνεχώς».

Ο κ. Κούτρας υπογραμμίζει ότι η ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία αποτελεί «ένα νέο όπλο που έχει αλλάξει το τοπίο και την πρόγνωση των ασθενών στις περισσότερες μορφές καρκίνου, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια επιβίωση».

Το Συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας και το Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Καρκίνου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

200 ασθενείς την ημέρα στο ΠΓΝΠ

Όλες οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι εφαρμόζονται στο Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ. Στο τμήμα αντιμετωπίζονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς. Από αυτούς οι 55 υποβάλλονται σε ενδοφλέβιες θεραπείες.

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο κ. Κούτρας, οι θεραπείες των καρκινοπαθών δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου από την πανδημία. Το τμήμα ήταν σε πλήρη ανάπτυξη και η παροδική μείωση των θεραπειών, σε ποσοστό 10-15% που καταγράφηκε, οφείλονταν στους ασθενείς οι οποίοι φοβούμενοι την πανδημία και την προσέγγιση του νοσοκομείου, επέλεξαν την αναβολή τους.

Στην απρόσκοπτη κάλυψη των ογκολογικών ασθενών συνέβαλαν και οι χωροταξικές αλλαγές που έγιναν στο τμήμα αλλά και η οργάνωση γραφειοκρατικών διαδικασιών που οδήγησαν στην ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πασχόντων. «Απομονώσαμε τη μονάδα των χημειοθεραπειών ώστε οι ασθενείς μας να αντιμετωπίζονται σε πλήρως ασφαλές περιβάλλον και να μην υπάρχει συνωστισμός. Παράλληλα αλλάξαμε το καθεστώς συνταγογράφησης κι έτσι οι ασθενείς μας εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και ανεμπόδιστα» εξηγεί ο κ. Κούτρας που μαζί με την ομάδα του δρομολογούν αλλαγές που στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση της πιο ευαίσθητης ομάδας ασθενών, που είναι οι καρκινοπαθείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ