Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑποχή των Δικηγόρων Πρωτοδικείου Ηλείας από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης κατά πρώτης κατοικίας

Αποχή των Δικηγόρων Πρωτοδικείου Ηλείας από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης κατά πρώτης κατοικίας

Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας

*Από 17/06/2021 μέχρι και 31/07/2021

Ο δικηγορικός κόσμος από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για πολλές από τις ρυθμίσεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι εκτιμάται πως δεν εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων οφειλετών και δη της πρώτης κατοικίας αυτών και παρέχουν ένα απισχνασμένο σε σχέση με το παρελθόν πλαίσιο προστασίας. Ήδη από τις 13-5-2021 έχουν επιτραπεί όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και ο μεγάλος αριθμός των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί δεν μπορεί να ανασχεθεί με την έναρξη εφαρμογής από 1-6-2021 του νέου Πτωχευτικού κώδικα (ν. 4738/2020), καθώς δεν έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί οι προβλεπόμενες στο νόμο αυτό εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και κυρίως δεν έχει συσταθεί ο «Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων», στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες των οφειλετών που κηρύσσονται σε κατάσταση πτώχευσης.

Κατόπιν αυτού η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με απόφασή της κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 9-6-2021 ζήτησε από την κυβέρνηση να προβεί με νόμο στη αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών μέχρι τη διαμόρφωση ενός πλήρους πλαισίου αποτελεσματικής προστασίας της πρώτης κατοικίας και παράλληλα να προβεί στη θέσπιση κανονισμού δεοντολογικής λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου. Παράλληλα η Ολομέλεια κάλεσε τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με αποφάσεις τους να κηρύξουν αποχή των μελών τους από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης με αντικείμενο την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών.

Κατόπιν αυτού το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κατά τη συνεδρίασή του στις 17/06/2021, εναρμονιζόμενο με την ως άνω απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Ηλείας καταρχάς μέχρι και την 31η Ιουλίου 2021 από τις παρακάτω εξειδικευμένες πράξεις εκτελεστικής διαδικασίας σε βάρος ευάλωτων οφειλετών με αντικείμενο κατάσχεσης και πλειστηριασμού την πρώτη κατοικία αυτών.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Ηλείας θα απέχουν από την 17/06/2021 μέχρι και την 31/07/2021 από τις παρακάτω πράξεις αναγκαστικής εκτελεστικής διαδικασίας που επισπεύδεται από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων: από τη λήψη απογράφου εκτελεστών τίτλων. Ειδικά στην περίπτωση διαταγών πληρωμής, επιτρέπεται μόνο η λήψη αντιγράφου αυτής και όχι απογράφου, προκειμένου και μόνο να τηρηθεί η προθεσμία του άρθρου 630 Α ΚΠολΔ,

από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθρο 924 ΚΠολΔ), που αποτελεί την πρώτη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης,

από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθρο 927 ΚΠολΔ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ