Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΝέα εποχή για τους πολίτες

Νέα εποχή για τους πολίτες

Μετά χθεσινή έναρξη  λειτουργίας του Υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου στον Πύργο

Έγινε μετάβαση στο υπουργείο Ψηφιακής  Διακυβέρνησης, παρουσία του δημάρχου Πύργου, του προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου και άλλων φορέων

 Νέα εποχή σηματοδοτεί από χθες  η μετάβαση του νεοσύστατου Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου, από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Ψηφιακής  Διακυβέρνησης, με στόχο την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών, στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για το υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογικού γραφείου Δυτικής Ελλάδας, που έχει ως  έδρα την Πάτρα. Το οποίο λειτουργεί σε αυτή του τη μορφή  μετά την κατάργηση του έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Πύργου και του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ολυμπίων.

Τα γραφεία του νεοσύστατου Υποκαταστήματος Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας. Του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», επισκέφτηκε χθες ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Τον οποίο συνόδεψαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και δια βίου Μάθησης Γιάννης Παπαδημητρίου. Καθώς και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

Στο νέο υποκατάστημα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου Δημήτρη Δημητρουλόπουλο. Ενώ τους υποδέχτηκε η νέα προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου ΔΕ. Σοφία Κωστοπούλου.

 «Εδώ υπήρξε ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια περί της επιβίωσης αυτού του θεσμού. Υπήρξε μια σύγκλιση της τοπικής κοινωνίας και διάφορων φορέων, κι από τους βουλευτές να μην χαθεί αυτή η δομή και γενικότερα να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας» δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου. Τονίζοντας ότι στην πόλη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χάνονται θέσεις εργασίας και να κλείνουν υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στη νεοσύστατη υπηρεσία, τη χαρακτήρισε ως «μια σημαντική εξέλιξη και για την τοπική κοινωνία. Γιατί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας απαιτεί έγγραφες αποδείξεις οι οποίες κατά το μέγιστο είχαν σχέση με το Υποθηκοφυλακείο. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σ’ αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης γιατί αυτή η δομή εκτός από το κύρος ενός διοικητικού κέντρου που προσθέτει στην πόλη, αποτελεί μεγάλη εξυπηρέτηση για τον πολίτη. Εύχομαι καλές δουλειές, υγεία σε όλες τις εργαζόμενες και τις ευχαριστούμε για τη στήριξη στο Δήμο. Εμείς ως Δήμος είμαστε σε φάση καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, καθώς βρήκαμε ένα ανύπαρκτο περιουσιολόγιο. Κανείς δεν είχε φροντίσει να καταγραφεί η περιουσία του Δήμου. Και αν δεν κάνουμε και εμείς, θα καταγραφούμε στην ίδια λίστα με όσους δεν το έπραξαν στο παρελθόν».

Ο κ. Αντωνακόπουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις «μαύρες» ημέρες των υπαλλήλων στο πρώην Υποθηκοφυλακείο. Όταν επί σειρά μηνών παρέμεναν στις θέσεις τους, εργαζόμενες με πείσμα κόντρα στις δυσοίωνες συνθήκες ώστε να κρατηθεί «ζωντανή» η υπηρεσία.

Η προϊσταμένη

Εξάλλου από την πλευρά της η κ. Σοφία Κωστοπούλου , που μέχρι πρότινος υπηρετούσε στο Υποθηκοφυλακείο Ολυμπίων, τόνισε τα εξής:

«Από σήμερα 1η Ιουνίου ξεκινάμε με δύναμη και υπευθυνότητα το μεγάλο αυτό έργο που έχουμε αναλάβει. Για τους πολίτες πλέον καταργούνται τα μεγαρόσημα και οι συναλλαγές δεν είναι πια με χρήματα. Αλλά με POS ή με επιταγή στο Υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολογικό γραφείο. 

Το Υποθηκοφυλακείο Ολυμπίων το οποίο καταργείται θα λειτουργεί μόνο ως αρχείο για την έρευνα των τίτλων και για το  τηρούμενο αρχείο. Οι κάτοικοι της περιοχής θα καταθέτουν αιτήσεις  μόνο εδώ και ο έλεγχος θα γίνεται εκεί για ένα διάστημα. Το κοινό στο τμήμα του Υποθηκοφυλακείου θα είναι δια ζώσης. Οι ώρες συναλλαγής για την κατάθεση αιτήσεων, δηλ. πράξεις κλπ. είναι  8:30-13:00. Η έρευνα των αρχείων από τους δικηγόρους , τους συμβολαιογράφους και τους επιμελητές, είναι 10:00-14:00. Κι η παραλαβή και παράδοση πιστοποιητικών είναι 8:30-14:00.

Τα έντυπα των αιτήσεων  και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπορούν οι πολίτες να  τα αναζητήσουν στην ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr και kthmatologio.gr. Εκεί μπορούν να αναζητήσουν έντυπα αιτήσεων και ο καθένας  να μπορεί να μπαίνει να κάνει την αίτηση. Οι ψηφιακές υπηρεσίες που τίθενται σε λειτουργία έχουν να κάνουν με την ολοκληρωμένη ψηφιακή  διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών και διαγραμμάτων. Μπορούν να καταθέτουν συμβολαιογράφοι και δικηγόροι ψηφιακά πλέον και να φαίνεται από το σύστημα. Ενώ έχουμε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο  και πια ο υπολογισμός των τελών, γίνεται αυτόματα από το σύστημα. Εύχομαι καλή αρχή σε όλους μας, αφού το έργο είναι μεγάλο».

Ο κ. Δημητρουλόπουλος

Επίσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας επεσήμανε:

«Η σημερινή ημέρα συμβολίζει τη μετάβαση σε και νέα ηλεκτρονική εποχή  και για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου. Το Υποθηκοφυλακείο του Πύργου, όπως και το αντίστοιχο της Αρχ. Ολυμπίας, είναι δύο από τα πιο παλιά της χώρας και έχουν διαγράψει το καθένα από αυτά τη δική του διαδρομή στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Όμως πλέον προφανές ότι έχουμε περάσει σε μία άλλη εποχή και ο απαρχαιωμένος τρόπος τήρησης των αρχείων που υπήρχε μέχρι τώρα, δεν συνάδει με τις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής.

Πλέον παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες αλλά και στους επαγγελματίες να επιτελέσουν το καθήκον τους χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν χρόνο και  με απλές ηλεκτρονικές διαδικασίες οι πολίτες μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά για  οποιοδήποτε θέμα χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από το σπίτι τους.  Είναι αλήθεια ότι το Υποθηκοφυλακείο του Πύργου τα προηγούμενα χρόνια ταλαιπωρήθηκε, διότι υπήρξε αβελτηρία εκ μέρους της πολιτεία να το στελεχώσει μετά τη συνταξιοδότηση του τελευταίου υποθηκοφύλακα.

Να θυμίσω ότι μπροστάρης στον αγώνα  για το Υποθηκοφυλακείο ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, ο οποίος αναδείκνυε το θέμα αυτό σε κάθε ευκαιρία και με κάθε δυνατό μέσο, για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος, για να μεταβαίνουμε σήμερα στο νέο καθεστώς. Είναι προφανές ότι αυτό το κτίριο δεν επαρκεί πλέον για την κάλυψη των αναγκών του νέου Κτηματολογικού Γραφείου και κρίνεται  επιβεβλημένη  η ανεύρεση νέου μεγάλου και λειτουργικού χώρου, για  να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να εργάζονται οι άνθρωποι εδώ σε συνθήκες αξιοπρέπειας». 

Τέλος η κ. Μαριάνθη Παπαστασινού, εκ μέρους των εργαζόμενων δήλωσε:   

«Ο κ. Αντωνακόπουλος σαν βουλευτής, όπως και ο Κώστας Τζαβάρας, καθώς και ο κ. Καραστέργιος μας περάσανε διατάξεις στο Κοινοβούλιο και παραμείναμε στις θέσεις μας. Σήμερα ο φορέας θα έβρισκε τους μισούς υπαλλήλους εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση αυτή.  Εμείς είμαστε απλήρωτοι όλα αυτά τα χρόνια ενώ προσφέραμε εργασία. Προσπάθησε η προηγούμενη κυβέρνηση να περάσει διάταξη  για να πα΄ρουμε τα χρήματά μας και τώρα έχει αναλάβει η κ. Αυγερινοπούλου να το περάσει. Και ο κ. Δημητρουλόπουλος μας έχει στηρίξει πάντα και ήταν δίπλα μας σε όλα τα δύσκολα χρόνια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ