Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Μαρίνος στο πλευρό των αγροτών της Ηλείας

Ο Μαρίνος στο πλευρό των αγροτών της Ηλείας

Ενημερωτική συνάντηση στη Γαστούνη

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΟΡΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Το μείζον θέμα της μη καταβολής αποζημίωσης της επίσπορης καλλιέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε  ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος με αγρότες της Ηλείας την Κυριακή στο Κουρβισιάνειο στη Γαστούνη.

Ο Δήμαρχος Πηνειού με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης του Πανηλειακού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, ενημέρωσαν τους αγρότες για την αποζημίωση των αγροτικών προϊόντων, λόγω των επιπτώσεων της COVID-19.

Ειδικότερα συζητήθηκε η  επέκταση της αποζημίωσης στις επίσπορες καλλιέργειες πατάτας. Αλλά και τις φθινοπωρινές κηπευτικές καλλιέργειες, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ παρά μόνο στον ΕΛΓΑ. Ωστόσο πρέπει να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, λόγω της COVID-19.

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους αγρότες. Ενώ συζητήθηκε και το πρωτοφανές πρόβλημα της ακαρπίας στα εσπεριδοειδή.

Ψήφισμα

All-focus

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να εκδοθεί Ψήφισμα με το οποίο, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Ηλείας στο πλαίσιο της άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, καλούνται να υποβάλλουν Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Στην Επίκαιρη Ερώτηση θα αναδεικνύονται οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος των αγροτών της Ηλείας λόγω της πανδημίας. Παράλληλα θα ζητείται η έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών επίσπορης καλλιέργειας με βάση τη σοβαρή ζημιά που υπέστησαν.

Επιπλέον να τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δέσμευση για δίκαιες αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται στις ζημιές και θα ανακουφίζουν τους Ηλείους αγρότες που υφίστανται το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος σε δηλώσεις του τόνισε: «Η συνάντηση είχε μεταξύ άλλων και  θέμα την αποζημίωση των επίσπορων καλλιεργειών. Οι οποίες παρά τις διαβεβαιώσεις, βρίσκονται έξω από τις ενισχύσεις. Το ότι δεν έχει δηλωθεί η παραγωγή, είναι προσχηματικές δικαιολογίες. Γιατί μέσω του ΕΛΓΑ  μπορούν τα δεδομένα να μεταφερθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και έτσι θα φανεί η εικόνα της παραγωγής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προ ημερών ενημερώθηκα, έχει πράξει τα δέοντα. Για να παραδίδονταν οι καταστάσεις από τον περασμένο Ιανουάριο στο Υπουργείο Οικονομικών.   Στην απόφαση όμως που έχει υπογράψει ο υπουργός  δεν υπάρχει ούτε το 10% των παραγωγών. Είναι ένα ζήτημα τεράστιο για την επανεκκίνηση της αγροτικής δραστηριότητας και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να το δει άμεσα. Να εξασφαλίσει κονδύλι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Κάλεσα επίσης τους αγρότες να οργανωθούν, για να γίνονται τακτικές συναντήσεις και να επικαιροποιούμε τις επιδιώξεις μας και τις ανάγκες μας και να βρίσκουμε τις λύσεις που πρέπει.»

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο εκπρόσωπος του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Διον. Καλαματιανού κ. Βασίλης Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού  κ. Δ. Βασιλόπουλος και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Κολοκατίνης , Γ. Γεωργιόπουλος και Νίκος Γεωργόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ