Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Άφαντες» οι κορωνοενισχύσεις!

«Άφαντες» οι κορωνοενισχύσεις!

Για υπαίθριο καρπούζι και πατάτες

Δυσαρέσκεια  επικρατείς τους παραγωγούς της Ηλείας, οι οποίοι πλέον μιλούν για εμπαιγμό…

Κορωνοενισχύσεις ακούνε αλλά δεν …βλέπουν οι παραγωγοί και στην Ηλεία, μετά  και τις ανακοινώσεις που έγιναν  πριν από αρκετές εβδομάδες από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Πρόκειται κυρίως για τους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού και πατάτας, οι οποίοι ανέμεναν  να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα  για την υποβολή των αιτήσεων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα ούτε πρόκειται  να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα…

Σε αυτό  συντείνει και το γεγονός πως η σχετική προθεσμία προκειμένου να δοθούν οι ενισχύσεις μετατέθηκε από τις 30 Ιούνη στα τέλη του  2001, πράγμα που οδηγεί τους παραγωγούς να αμφιβάλουν εάν τελικά υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα για την πληρωμής τους.

Την  έντονη δυσαρέσκεια  που επικρατεί στους αγρότες, γύρω από το θέμα των ενισχύσεων,  εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας Αθ. Αντωνάτος, ο οποίος μίλησε για «εμπαιγμό των παραγωγών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας Χρ. Βαλιανάτος, ο οποίος τόνισε πως «ο κόσμος ανησυχεί από το γεγονός ότι είχαν πει πως θα δώσουν τα χρήματα από τα περασμένα Χριστούγεννα, πράγμα που σημαίνει πως εάν είχαν λύσεις θα το είχαν πράξει ήδη».

Εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης εξάλλου η καθυστέρηση αποδίδεται  σε λάθος …χειρισμό που έγινε από στέλεχος συναρμόδιου υπουργείου, συμπληρώνοντας ότι στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ποσό ενίσχυσης θα ανέρχεται τελικά σε 24 εκατ. ευρώ.

Ελιές και καπνά

 Στο μεταξύ στην ενίσχυση ήσσονος σημασίας στους τομείς της επιτραπέζιας ελιάς (λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190) και στα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια (κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία)  προχώρησαν με κοινή απόφασή τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η απόφαση βρίσκεται για ΦΕΚ στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς με κωδικό (2008190) λαμβάνεται υπ’ όψιν η αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2019 και για τα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια λαμβάνεται υπ’ όψιν η ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2018.

Το ύψος κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:

  1. Για τις επιτραπέζιες ελιές – λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190 σε όλη  τη χώρα 70 € ανά στρέμμα.
  2. Για τους παραγωγούς καπνών Βιρτζίνια  σε όλη τη χώρα 50 € ανά στρέμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ