Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το χώρο του 2ου ΓΕΛ Πύργου

Παρουσία εκπροσώπων συλλόγων και φορέων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πύργου για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς. Κατά την έναρξη της εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος

Τονίζοντας μεταξύ άλλων Η Πρωτομαγιά είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα  κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγο της πρωτομαγιάς του 1924 το Μάη του 36 τους νεκρούς της Καισαριανής. Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά. Οι εξυπνάδες ότι όλα θα γίνονται άμα το θέλει κι ο εργαζόμενος είναι παραμύθια. Όλοι γνωρίζουν ότι στον χώρο δουλειάς δεν κυριαρχεί η “ελεύθερη βούληση” του εργαζόμενου, αλλά ό,τι επιθυμούν οι εργοδότες.

Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτό το τόπο χρησιμοποίησαν τις ίδιες τακτικές, και η ΝΔ. και το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξεχνάμε την 12ωρη δουλειά στου γιατρούς, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα βέλτιστα Ευρωπαϊκά κεκτημένα της διευθέτησης του εργάσιμου  χρόνου, την δημιουργία Νοσοκομείων ΑΕ, το Νόμο Βούρτση για την κατάργηση της Γενικής συλλογικής Σύμβασης εργασίας, την καθιέρωση για λογαριασμό της εργοδοσίας, κ.α. Όλα αυτά που προσπαθούν να υλοποιήσουν είναι στην  λογική να βάλουν στην άκρη τα σωματεία. Την προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα είναι η σιγή νεκροταφείου». 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου -Αρχαίας Ολυμπίας- Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος σημείωσε: «Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα επιβάλλεται να στείλουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δήξουμε ανοχή στην κατάλυση της δημοκρατίας στην διάλυση των ζωών μας και στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εργατικής εκμετάλλευσης.

Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την ανατροπή των μνημονίων αλλά και αυτών που μεθοδεύει η νυν κυβέρνηση με στόχο την κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αυτό το οποίο έστειλαν οι εργάτες από το Σικάγο είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Κι αυτό γιατί συμπίπτει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, με σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο εργασίας τα όποια εργασιακά δικαιώματα από τη λαίλαπα των μνημονίων όπως και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τις οποίες πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν οι εργαζόμενοι από το 1886 και μετέπειτα στο πλανήτη.

Η κυβέρνηση σε πλήρη ταύτιση με τα εγχώρια και τα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα ετοιμάζει νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Δεν τους καίγετε καρφί για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που ισχύουν με τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν και την τρομοκρατία στο εργασιακό περιβάλλον. Με νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζεται να φέρει στην βουλή για ψήφιση καταργεί το 8ωρο και το 5ημερο θεσμοθετώντας 10ωρη εργασία καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εκχωρεί τον έλεγχο του μητρώου μελών και των διαδικασιών του στο κράτος, βάζει απαγορευτικό στο δικαίωμα της απεργίας και βάζει την συνδικαλιστική δράση σε μόνιμο αδίκημα».

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Σωτηρόπουλος ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων των Νοσηλευτικών Μονάδων στην Ηλεία σημείωσε: «Πέρασε πάνω από ένας χρόνος με την Πανδημία παρούσα, και τους  εργαζόμενους στις Δημόσιες Δομές Υγείας στη «Πρώτη Γραμμή» να δίνουν  τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες. Χωρίς ουσιαστική στήριξη  με μηδέν προσλήψεις, οι εναπομείναντες  εργαζόμενοι καλούνται να διεκπεραιώσουν ένα εμβολιαστικό πλάνο πάνω από τις δυνατότητες που έχουν. Η απουσία σωστής Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και ενός συνολικού σχεδίου που θα βασίζεται στην  έγκαιρη προετοιμασία του εμβολιαστικού μηχανισμού και όχι στην αποξήλωση των νοσοκομείων και μετατροπή τους σε εμβολιαστικά κέντρα, καταδεικνύουν την προχειρότητα και «ανεμελιά» της ανεύθυνης κυβέρνησης της ΝΔ. Οι ιδεοληπτικές εμμονές της,  με την προνομιακή μεταχείριση του ιδιωτικού τομέα  να μένει στο απυρόβλητο ενώ οι δημόσιες δομές βρίσκονται καθημερινά σε πόλεμο, επιτείνουν την ήδη άσχημη κατάσταση. 

Ιδιαίτερα η προτροπή των διοικούντων «βγάλτε τα πέρα μονοί σας» με όποιο κόστος. Τώρα που ζορίζουν τα πράγματα, με περίσσιο θράσος  ξέχασαν τα χειροκροτήματα και τους «ήρωες με τις πράσινες και άσπρες μπλούζες» και τις δηλώσεις με δάκρυα στα μάτια του κ. Κικίλια περί «ηθικής ανταμοιβής» ούτε δώρο Πάσχα είδαμε, ούτε μισθολογικές βελτιώσεις .Παρόλα αυτά συνεχίζονται οι διώξεις  εργαζομένων και συνδικαλιστών. Με σημαία το «η Πανδημία είναι Προσωρινή !» αρνούνται να κάνουν μόνιμες και μαζικές προσλήψεις , αρνούνται τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, αρνούνται την ένταξη μας στα ΒΑΕ, την οικονομική και εργασιακή μας αναβάθμιση, την αύξηση της χρηματοδότησης…».

Στην διάλυση του 8ωρου που επιδιώκεται από την κυβέρνηση αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Μίνα Γιαννοπούλου στο πλαίσιο του χαιρετισμού που πραγματοποίησε χθες προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕ Ηλείας που θεώρησαν μη αποδεκτή τη τοποθέτηση μέλους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως επισημάνθηκε και η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια πολιτική με εκείνη της σημερινής κυβέρνησης. « Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει την διάλυση του 8ωρου με απλήρωτες υπερωρίες και αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ατομικές συμβάσεις αντί για συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση των απολύσεων. Όλα στο βωμό του κέρδους μίας συγκεκριμένης ομάδας που πιστά υπηρετεί η κυβέρνηση. Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν πρόκειται να επιτρέψουν όμως στην κυβέρνηση να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα…» σημείωσε μεταξύ άλλων η Μ. Γιαννοπούλου.

Ακολούθησε η αντίδραση της Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας Ευρυδίκης Παυλοπούλου η οποία υπογράμμισε: «Κανένα κόμμα δεν πήρε καμία άδεια να μιλήσει υπέρ της κινητοποίησης. Ότι έχει οργανωθεί σήμερα και όλα τα αιτήματα που διαχρονικά έχουν σχέση με την πρωτομαγιά όπως το 8ωρο και η διασφάλιση του, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, η κοινωνική ασφάλιση και η ιατρική περίθαλψη, η κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο, όλα αυτά τα έχουν παλέψει τα σωματεία και υπάρχουν κόμματα που με τις πολιτικές τους τα έχουν υπηρετήσει αντίστροφα υπομονεύοντας τα. Δεν μπορούν να έρχονται εδώ και να παίρνουν τον λόγο και εκπρόσωποι τους να είναι εδώ και να φωτογραφίζονται μαζί μας».

Κλείνοντας το κύκλο των ομιλητών ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Παπαηλίου τόνισε ότι πίσω από τις διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύει η 5ημερη απασχόληση και η 40 ώρες εργασίας κρύβονται άλλα πράγματα «Ανοίγει η κερκόπορτα κα σπάει ότι κατακτήθηκε με αγώνα και αίμα. Κορυφαία στιγμή των εργατικών διεκδικήσεων το 1886 στο Σικάγο αλλά και στην Θεσσαλονίκη το 1936. Πρέπει να επιδειχτούν γρήγορα και δυνατά αντανακλαστικά και ο κόσμος της εργασίας να μην εφησυχάζει και το κίνημα να βγει μπροστά. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα πρέπει ο κόσμος της εργασίας να ενημερωθεί σωστά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ