Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔυτική Ελλάδα: «Στρώνουν» χαλί στον τουρισμό - Άραξος και νέο λιμάνι Πάτρας...

Δυτική Ελλάδα: «Στρώνουν» χαλί στον τουρισμό – Άραξος και νέο λιμάνι Πάτρας εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα προστασίας

«Κλειδί» για αυξημένη κίνηση η έλευση Ρώσων και Ουκρανών

Ο τουρισμός ανοίγει τις πύλες του στις 14 Μαΐου και η Δυτική Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επισκέπτες της από τις δύο βασικές της πύλες εισόδου. Το αεροδρόμιο του Αράξου και το νέο λιμάνι της Πάτρας. Το περασμένο καλοκαίρι, αυτό του κορωνοϊού ο τουρισμός στην Δυτική Ελλάδα, σημείωσε καθίζηση. Αυτό είχε αντίκτυπο σε δεκάδες επιχειρήσεις, αλλά και στην τοπική οικονομία της περιοχής.

Φέτος όλοι ευελπιστούν ότι τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα για τον τουρισμό. Ειδικότερα προς την προσέλευση των ξένων επισκεπτών, γιατί εκεί στηρίζεται αυτό που λέμε εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

Οι πρώτες πτήσεις στον Άραξο

Οι πρώτοι επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή μας μέσω του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου θα είναι από την Γερμανία.

Οι πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου από την Φρανκφούρτη,  από το Μόναχο και από το Ντίσελντορφ.  Τα μηνύματα που έρχονται από την γερμανική αγορά είναι θετικά.

Από εκεί και πέρα, τις υπόλοιπες μέρες μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Όπως από τις Βρυξέλες, από την Βαρσοβία, από τη Σλοβενία, από την Λετονία και από την Λιθουανία.

Το παιχνίδι κρίνουν οι Ρώσοι

Μεγάλο στοίχημα για την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου του Αράξου. Κατά συνέπεια και για τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας είναι το αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την έλευση των Ρώσων και των Ουκρανών.

Η έλευση των επισκεπτών αυτών την περασμένη περίοδο επιτράπηκε για ένα μικρό διάστημα στην χώρα μας. Κι αυτό μόνο μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην κίνηση του αεροδρομίου. Αφού οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αποτελούν μαζί με τους Γερμανούς και τους Πολωνούς τους καλύτερους «πελάτες» του αερολιμένα.

Χαρακτηριστικό της πτώσης που σημείωσε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου του Αράξου το περασμένο καλοκαίρι. Είναι από τις 180 και 185.000 αφίξεις και αναχωρήσεις μαζί που έκανε το 2017, το 2018 (ρεκόρ με 187.000)  και το 2019, το 2020 έπεσε στις  30.000.

Δεν έχει αλλάξει κάτι στο λιμάνι

Στο νέο λιμάνι της Πάτρας τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εκεί οι αφίξεις επισκεπτών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύτηκαν ποτέ, με εξαίρεση το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Κατά συνέπεια ο τουρισμός δεν ανοίγει για το λιμάνι τώρα, ήταν ανοικτός. Απλά ο κύριος όγκος της δραστηριότητας του την χειμερινή περίοδο ήταν βασικά στον εμπορικό – μεταφορικό τομέα.

Παρόλα αυτά και το λιμάνι έχει δώσει ένα σημαντικό κομμάτι της ανερχόμενης τουριστικής δυναμικής στην περιοχή. Φέρνοντας δεκάδες τουρίστες τα καλοκαίρια από χώρες της Ε.Ε. Όπως η Ιταλία, η Γαλλία,  η Γερμανία και το Βέλγιο, αλλά και από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, τον καιρό της πανδημίας η επιβατική κίνηση επηρεάστηκε αρνητικά. Έχοντας τους μισούς επισκέπτες από το εξωτερικό σε σύγκριση με την τετραετία ’16-’19.

Μείωση της επιβατικής κίνησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΠΑ είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2019 η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό (αναχωρήσεις και αφίξεις) ήταν στους 484.501, με την κίνηση στα Ι.Χ. να ανέρχεται στα 100. 487 και στα camper mini bus στα 8.079, το 2020 οι επιβάτες έπεσαν στους 216. 059, τα Ι.Χ. στα 47. 177 και τα mini bus στα 4.900.

Ωστόσο, με την αύξηση της εμβολιαστικής διαδικασίας τα πράγματα. Όπως ευελπιστούν στο λιμάνι, θα είναι διαφορετικά και θα υπάρξει μία ανάκαμψη.

Ειδικότερα ως προς το νέο λιμάνι της Πάτρας και την επιβατική κίνηση του. Αυτό που έχει παρατηρηθεί, είναι ότι ο κόσμος έρχεται και φεύγει από εκεί.

Το θέμα είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για να μείνει αυτός ο κόσμος έστω και για λίγες μέρες στην Πάτρα. Όμως αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως την πόλη και ύστερα το λιμάνι της.

Μέτρα προστασίας στις δύο πύλες εισόδου   

Σημαντικό στοιχείο που θα κρίνει πολλά είναι η μη εξάπλωση της διασποράς μέσω των ξένων επισκεπτών που είναι να έρθουν στην χώρα μας. Κι ειδικότερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.

Για τον σκοπό αυτό τόσο στο αεροδρόμιο του Αράξου, όσο και στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις της πανδημίας και έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους για την υποδοχή των επισκεπτών.

Όπως όλα δείχνουν η άφιξη ενός επισκέπτη από τις πύλες εισόδου της θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Κι από ένα μοριακό τεστ που να είναι αρνητικό και να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες πριν από το ταξίδι.

Αυτά είναι τα δύο στοιχεία που, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, συνθέτουν από κοινού το λεγόμενο πράσινο διαβατήριο. Όμως πέρα από αυτά θα πραγματοποιούνται – κάτι που ήδη γίνεται στο νέο λιμάνι της Πάτρας με δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ  – δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ θα συμπληρώνεται και η φόρμα του PLF με τα στοιχεία του ταξιδιώτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΒΙΤΣΑΣΤα μηνύματα είναι θετικά

Ο Αερολιμενάρχης Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας, μιλώντας στον «Ν», ανέφερε τα εξής:

«Φέτος πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για το αεροδρόμιο του Αράξου. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να πιάσουμε τα νούμερα των ετών πριν από την πανδημία, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε αυτή την πτώση του ’20 που έφτασε το 75%.

Είμαστε αισιόδοξοι, τα μηνύματα που έρχονται από τους tours operators του εξωτερικού είναι θετικά και πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο του Αράξου θα βοηθήσει τον τουρισμό και τις δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής που ζουν από αυτόν».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΩΝΗΣΤα πράγματα θα πάνε καλύτερα

Ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ Παναγιώτης Τσώνης, δήλωσε στον «Νεολόγο» των Πατρών τα εξής:

«Είμαστε εν αναμονή των οδηγιών που είναι να έρθουν για το άνοιγμα του τουρισμού. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην πανδημία και βρισκόμαστε σε επαφή, ενώ ήδη οι έλεγχοι που γίνονται στο λιμάνι είναι αυστηροί με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν.

Η αισιοδοξία για την φετινή τουριστική κίνηση θα εξαρτηθεί πιστεύω σε μεγάλο βαθμό από την εμβολιαστική διαδικασία. Αν η διαδικασία αυτή προχωρήσει, όπως δείχνει μέχρι ώρας,  τότε σίγουρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από πέρυσι».

πηγη: dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ