Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνάσταση: Χριστός Ανέστη ακούστηκε στις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα

Ανάσταση: Χριστός Ανέστη ακούστηκε στις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με μέτρα η Ανάσταση – Δευτέρα του Πάσχα ανοίγει ξανά η εστίαση

Με τις εκκλησίες ανοιχτές, σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα. Αλλά με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εξαιτίας την πανδημίας του κορονοϊού γιορτάζεται η φετινή Ανάσταση. Η λειτουργίας της Ανάσταση ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα. Ενώ οι υγειονομικοί περιορισμοί όρισαν συγκεκριμένο αριθμό πιστών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο προαύλιο των ναών. Εκτός από τη λειτουργία της Ανάσταση οι περιορισμοί επηρεάζουν και τους υπόλοιπους εορτασμούς της Κυριακής του Πάσχα. Καθώς επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στο εορταστικό τραπέζι, ενώ για λίγες ακόμα ώρες κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα εστίασης.

Το Αγιο Φως έφτασε στη χώρα μας λίγο μετά τις 18:40 του Μεγάλου Σαββάτου, δηλαδή σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα από το «Χριστός Ανέστη». Η υποδοχή φέτος έγινε με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο. Καθώς, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το Αγιο Φως έφτασε στη χώρα μας χωρίς τιμές αρχηγού κράτους.  Δεν χρησιμοποιήθηκαν κόκκινα χαλιά για την υποδοχή ούτε υπήρξαν στρατιωτικά αγήματα και μπάντα.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599x13jrdzvgg2&playlistId=v-cb21bi9a540x-st

Στην πίστα του αεροδρομίου, την ώρα της άφιξης του Αγίου Φωτός υπήρχαν περίπου 20 άτομα. Για την υποδοχή και οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο για ασφάλεια. «Σε λίγες ώρες το Αγιο Φως θα ανάψει στις λαμπάδες και στα κεριά μας. Θα μάς θυμίσει ότι το φετινό Πάσχα κρύβει μια πρώτη νίκη απέναντι στον ιό. Με λιγότερα μέτρα. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Βγαίνουμε από την πανδημία νικητές. Όμως συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Χρόνια Πολλά σε όλους, εύχομαι υγεία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης. Ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής στα Ιεροσόλυμα, και εκπροσωπούσε την πολιτική ηγεσία.

«Με αισθήματα χαράς και συγκινήσεως παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Αλλά και τα μέτρα κατά του κορονοϊού, μεταφέραμε και φέτος το εκ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου εκ πηγάσαν Άγιο Φως προς ευλογία, αγιασμό και στήριξη του ταλαιπώρου από τις ποικίλες δοκιμασίες και εσχάτως από το θανατηφόρο ιό COVID-19, ευλογημένου, αξιοπρεπούς και υπερηφάνου ελληνικού λαού» δήλωσε ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου Ραφαήλ Γρίβας κατά την άφιξη του με το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο. «Μαζί με το Άγιο Φως, μεταφέρουμε και τις θερμές, αναστάσιμες, πατρικές ευχές και πατριαρχικές ευλογίες. Μεταφέροντας σήμερα το Άγιο Φως, σας μεταφέρουμε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μετά τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση» επισήμανε περαιτέρω. Τέλος, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την παραχώρηση του αεροσκάφους για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599x13jrdzvgg2&playlistId=v-cb21efgetlzl-st

Οι κανόνες στις εκκλησίες

Επειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, το «Χριστός Ανέστη» αποφασίστηκε να ακουστεί τε όλους του ναούς όχι  στις 12, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά 3 ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21:00 το βράδυ.

Σημειώνεται πως για όλες τις ακολουθίες του Πάσχα, αποφασίστηκαν να βρίσκονται σε ισχύ η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ. Με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή ορίστηλε σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
 
Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599x13jrdzvgg2&playlistId=v-cb21jaeib78x-st

Πώς θα γίνει το πασχαλινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα

Οσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
 
Σημειώνεται πως μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 22:00 μέχρι τις 5:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις 23:00.

Εστίαση: Επανεκκίνηση τη Δευτέρα αλλά με περιορισμούς

Με απαραίτητη την αποστολή SMS στο 13033, αποκλειστική λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:45 αλλά και χωρίς μουσική ανοίγουν έπειτα από 7 μήνες τα καταστήματα εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα.
 
Αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη 28 Απριλίου ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 3 Μαΐου που επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6. Παράλληλα υπενθύμισε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45μμ, ενώ κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέχρι τις 11 το βράδυ.

πηγη: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ