Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΞεκινούν στις 14 Ιουνίου για ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για ΕΠΑΛ

Ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για ΕΠΑΛ

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δεν θα γίνουν και φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ με  τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή, μετατίθεται για τις 15  Μαΐου (αντί 15 Απριλίου όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος) η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης

Με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων  θα γίνει εμμέσως γνωστό  και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν-λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή τμήματα-στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Επίσης, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη μη πραγματοποίηση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων. Επίσης :

Τα μαθήματα παρατείνονται για δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα

  • Για τα Δημοτικά μέχρι 25 Ιουνίου, και
  • Για τα Γυμνάσια και Λύκεια και μέχρι 11 Ιουνίου

Οι κατατακτήριες εξετάσεις στα Πανεπιστήμια θα  ξεκινήσουν στις 20 Μαΐου.

Ειδικότερα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι, κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, το κουδούνι θα χτυπήσει και πάλι σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστεί και η δια ζώσης λειτουργία όλων των Λυκείων. Η προσέλευση των μαθητών στις τάξεις τους θα γίνεται με δωρεάν self-test 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς και όλο το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

Μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δεν θα  πραγματοποιηθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, αφενός λόγω της  γενικευμένης πίεσης που υφίστανται τα παιδιά εξαιτίας της πανδημίας, αφετέρου για να δοθεί η δυνατότητα  δια ζώσης εμβάθυνσης της ύλης, καθώς και η δυνατότητα  διάδρασης μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι βαθμολογίες

Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Η Νίκη Κεραμέως εν συνεχεία αναφέρθηκε σε θέματα μείζονος ενδιαφέροντος για την εκπαιδευτική κοινότητα. Αναφερόμενη στον εμβολιασμό τον εκπαιδευτικών που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επεσήμανε ότι έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 7.000 δόσεις σε εκπαιδευτικούς,  προσωπικό και  μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Εμβολιάστηκαν 9.500 εκπαιδευτικοί από τα αδιάθετα εμβόλια

Παράλληλα, περισσότεροι από 9.500 εκπαιδευτικοί σε ολόκληρη τη χώρα έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του συστήματος αξιοποίησης αδιάθετων δόσεων, ενώ από χθες, όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. «Απευθύνω ευρύ κάλεσμα προς όλους τους εκπαιδευτικούς μας να θωρακίσουν την υγεία τους, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός  χθες, με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Τα self-test

Ως προς τα self-tests, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ (21.4.2021) σύμφωνα με τα οποία είχαν καταγραφεί 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες -συμπεριλαμβανομένων και αυτών εκτός σχολικής κοινότητας-, και από αυτούς εν τέλει καταγράφηκαν αθροιστικά μέχρι σήμερα 1.753 επιβεβαιωμένα θετικά αποτελέσματα.

«Πάνω από 1.700, ασυμπτωματικοί ως επί το πλείστον, συμπολίτες μας έμαθαν χάρη στα self-tests ότι είναι φορείς του ιού, παρέμειναν χάρη στα σπίτια τους, βάζοντας φρένο στη διασπορά του ιού. Μαζί με το εμβόλιο, πρόκειται για ένα ισχυρό όπλο που έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας για τον περιορισμό της πανδημίας, για να σπάσουμε τη μετάδοση του ιού», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως, η οποία στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης «για τη συνεργασία τους, τη στάση ευθύνης, την προσαρμοστικότητά τους, την ανταπόκρισή τους σε αυτό το κάλεσμα για την προστασία της υγείας όλων μας», και επεσήμανε ότι με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ «ερχόμαστε άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή μας στην κανονικότητα».

Τα voucher

Ως προς τα voucher, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα», που επενδύει 112 εκ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές 4-24 ετών που φοιτούν σε δημόσια δομή εκπαίδευσης, η Υπουργός αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχουν εγκριθεί αιτήσεις για 367.868 παιδιά/νέους, ενώ διαρκώς εκδίδονται και εξαργυρώνονται vouchers – ως τώρα 77.543 vouchers εξαργυρώθηκαν σε καταστήματα. Στόχος του προγράμματος  είναι μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να επεκταθεί το μεγάλο βήμα ψηφιοποίησης που έγινε στην εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο, και τα ψηφιακά εργαλεία να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Σκέψεις

Η Ν.  Κεραμέως έκλεισε την τοποθέτησή της με τις παρακάτω δύο σκέψεις:

Πρώτον, ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, πάνω από ένα χρόνο τώρα, ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στις προκλήσεις, τήρησαν υποδειγματικά τα μέτρα, υιοθέτησαν καλές πρακτικές, επέδειξαν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Αποτελούν παράδειγμα για όλους μας.

Δεύτερον, ότι η επόμενη ημέρα ανοίγεται μπροστά μας, με αισιοδοξία, με νέα όπλα κατά της πανδημίας, με ένα σημαντικό κεκτημένο, αυτό της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης, με την αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι και στα πιο δύσκολα τα καταφέρνουμε. Ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ